Μάχη από τον ΕΛΓΑ για την πληρωμή των αποζημιώσεων του παγετού την Τρίτη 10/8, και για τα αποκαΐδια των πυρκαγιών

Στην τελική ευθεία για τη χορήγηση της προκαταβολής αποζημιώσεων για τον παγετό βρίσκεται ο ΕΛΓΑ, μετά την απόφαση της Τετάρτης 4 Αυγούστου από το υπουργείο Οικονομικών για ενίσχυση του Οργανισμού.

Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη, καθώς χθες, Πέμπτη 5 Αυγούστου, υπεγράφη και από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης η σχετική απόφαση για τη μεταφορά ποσού ύψους 60 εκατ. ευρώ στον ΕΛΓΑ.

Σύμφωνα με ανώτατη πηγή του Οργανισμού, με δεδομένο ότι οι υπογραφές για τη μεταφορά των κονδυλίων ολοκληρώθηκαν την Πέμπτη, από σήμερα Παρασκευή θα ξεκινήσουν και οι απαραίτητες ενέργειες. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην «ΥΧ», «γίνεται κάθε προσπάθεια, ώστε οι προκαταβολές να πληρωθούν στους δικαιούχους παραγωγούς το αργότερο έως και την Τρίτη 10 Αυγούστου».

Υπενθυμίζεται, όπως πρώτη είχε γράψει η «ΥΧ», ότι η πληρωμή αφορά αρχικά τα πυρηνόκαρπα της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, και δη σε όσους παραγωγούς των περιοχών αυτών έχουν αποδεδειγμένα υψηλό ποσοστό ζημιάς.

Κλιμάκια σε Εύβοια κι Ηλεία

Ταυτόχρονα κλιμάκια του οργανισμού επισκέπτονται δύο από τις πιο αγροτικές περιοχές της χώρας που δοκιμάζονται από τις πυρκαγιές. Πιο συγκεκριμένα στελέχη του οργανισμού θα επισκεφτούν τις περιοχές της Εύβοιας οι οποίες είναι προσβάσιμες για μία πρώτη συνομιλία και εκτίμηση με τους πληγέντες παραγωγούς.

Επιπλέον, κλιμάκια επισκέπτονται την Ηλεία όπου τα δεδομένα είναι πιο σύνθετα. Συγκεκριμένα ο μεγάλος αριθμός νεκρών ή βαριά τραυματισμένων ζώων δημιουργεί σοβαρά προβλήματα δημόσιας υγείας. Σε κάθε περίπτωση οι κτηνοτρόφοι πρέπει να δηλώσουν τα ζώα αυτά ώστε σε διάστημα τριών ημερών να ζώα να συγκεντρωθούν.

Διαβάστε επίσης:

Yπέγραψε το υπουργείο Οικονομικών την πίστωση στον ΕΛΓΑ για τις προκαταβολές του παγετού