Μάχη με τον χρόνο δίνουν τα ΚΥΔ για την εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης τον Δεκέμβριο

Πότε πληρώνονται Αγροπεριβαλλοντικά και Εξισωτική

Με την πληρωμή των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων σε λίγες ημέρες ανοίγει και ο τελευταίος κύκλος πληρωμών για το έτος 2021, καθώς έως τα τέλη Δεκεμβρίου αναμένεται να καταβληθούν μαζί με τα υπόλοιπα της Βασικής Ενίσχυσης, το Πρασίνισμα και η Ενίσχυση για τους Γεωργούς Νεαρής Ηλικίας, αλλά και η Εξισωτική Αποζημίωση.

Εν τω μεταξύ, αυτό το χρονικό διάστημα, τα ΚΥΔ σε όλη την Ελλάδα επιχειρούν να διορθώσουν τα λάθη που στέρησαν από τους παραγωγούς χρήματα από την προκαταβολή τους (ΑΤΑΚ και ιδιοκτησιακό), ενώ οι κτηνοτρόφοι περιμένουν ακόμα αλλαγή στάσης από το ΥΠΑΑΤ σχετικά με την ΚΥΑ για την κατανομή των βοσκoτόπων.

Αγροπεριβαλλοντικά μέτρα

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», οι πληρωμές των Βιολογικών (Βιολογική Γεωργία – Βιολογική Κτηνοτροφία) και των λοιπών αγροπεριβαλλοντικών μέτρων (Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα, Μέθοδος της σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων-ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ, Εναλλακτική καταπολέμηση ζιζανίων στους ορυζώνες, Προστασία Άγριας Ορνιθοπανίδας, Προστασία Παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας, Διατήρηση Αμπελοκομικής Πρακτικής στον Αμπελώνα νήσου Θήρας και Διατήρηση Απειλούμενων Αυτόχθονων Φυλών Αγροτικών Ζώων), πρόκειται να πραγματοποιηθεί το διάστημα από την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου έως και την Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021.

Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο διάστημα το ypaithros.gr είχε δημοσιεύσει τα ποσά που εγκρίθηκαν για τα παραπάνω μέτρα, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την έναρξη των εν λόγω πληρωμών.

Για παράδειγμα, όσον αφορά το Μέτρο 11 «Βιολογικές Καλλιέργειες», εγκρίθηκαν και για τις υποδράσεις συνολικά 89,9 εκατ. ευρώ περίπου, προκειμένου να πληρωθούν οι δικαιούχοι για το έτος εφαρμογής 2021. Για τη Δράση 10.1.04 «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα», εγκρίθηκε η διάθεση πίστωσης 37,3 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καταβληθούν στους δικαιούχους της πρώτης πρόσκλησης.

Υπόλοιπα ενισχύσεων

Από τα μέσα Δεκεμβρίου και μετά θα αρχίσουν και οι τελευταίες πράξεις για την καταβολή του Πρασινίσματος, της Ενίσχυσης των Γεωργών Νεαρής Ηλικίας και των υπολοίπων της Βασικής. Βέβαια, για να πληρωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι παραγωγοί τότε, θα πρέπει πρώτα να έχουν ολοκληρωθεί και οι διορθώσεις, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα από την προκαταβολή.

Μόλις την περασμένη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου ο ΟΠΕΚΕΠΕ προχώρησε σε τροποποίηση της εγκυκλίου, ώστε να δοθεί η δυνατότητα «κατά παρέκκλιση για το έτος 2021» να μεταβληθούν τα στοιχεία του ΑΤΑΚ χωρίς περαιτέρω έλεγχο από τον Οργανισμό.

Η τροποποίηση αναφέρει πως «ο γεωργός έχει τη δυνατότητα να τροποποιήσει τον ΑΤΑΚ που έχει ήδη καταχωρίσει, καθώς και το ποσοστό ιδιοκτησίας στον πίνακα “Στοιχεία ιδιοκτήτη” της Καρτέλας “Ιδιοκτησία”.

Επίσης, έχει τη δυνατότητα να προσθέσει επιπλέον ΑΤΑΚ σε αγροτεμάχιο». Ωστόσο, διευκρινίζεται ότι «δεν μπορεί να αλλάξει καθεστώς ιδιοκτησίας και κατά τον έλεγχο της εγκυρότητας λαμβάνονται υπόψη μόνο τα στοιχεία των ΑΤΑΚ που ήταν στην περιουσιακή κατάσταση του ιδιοκτήτη κατά τον χρόνο που υπέβαλε την ΕΑΕ».

Με την υπογραφή της τροποποιητικής, άνοιξε και το σύστημα διοικητικών πράξεων του ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε οι παραγωγοί μέσω των συμβούλων τους να προβούν σε διορθωτικές δηλώσεις (αντιστοίχιση ΑΤΑΚ με το σωστό αγροτεμάχιο, αλλαγή ΑΤΑΚ, αλλαγή του ποσοστού ιδιοκτησίας ανά αγροτεμάχιο, εισαγωγή του αριθμού ΑΤΑΚ για την κάλυψη της δηλωθείσας έκτασης).

Τα ευρήματα αυτά καταγράφονται σε όλη την Ελλάδα και αφορούν 113.379 αγροτεμάχια και περισσότερες από 63.000 περιπτώσεις. Όσον αφορά τους δικαιούχους με δηλωμένες εκτάσεις σε περιοχές Natura, που επηρεάστηκαν από τους ελέγχους, ανέρχονται σε 8.052 περιπτώσεις, κατά δήλωση του υφυπουργού, Σ. Κεδίκογλου.

Στο τέλος η Εξισωτική

Παρά τα δημοσιεύματα που θέλουν τον ΟΠΕΚΕΠΕ να επισπεύδει τη διαδικασία χορήγησης της Εξισωτικής, από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Όπως μαθαίνουμε, η πληρωμή αναμένεται μετά τα Χριστούγεννα. Η «ΥΧ» θα επανέλθει μόλις έχει νεότερες πληροφορίες.