Με 15,9 δις ευρώ συνεισφέρουν στο ΑΕΠ τα Θεματικά Μουσεία του Ομίλου Πειραιώς

Με 15,9 δις συνεισφέρουν στο ΑΕΠ τα Θεματικά Μουσεία του Ομίλου Πειραιώς
-Διαφήμιση-
gaia-sense

Tη συνεισφορά των εννιά θεματικών μουσείων της Τράπεζας Πειραιώς στις τοπικές κοινωνίες αλλά και στην ελληνική οικονομία γενικότερα υπογράμμισε η επικεφαλής του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου, Σοφία Στάικου.

Ως κεντρική ομιλήτρια στην εκδήλωση με τίτλο «Θεματικά Μουσεία: Ευκαιρίες για Τουρισμό και Ανάπτυξη» που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες με πρωτοβουλία της Ελίζας Βόζενμπεργκ, η κα Στάικου ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η συνεισφορά των θεματικών μουσείων στο ελληνικό ΑΕΠ ανέρχεται σε 15,9 δισ. ευρώ ενώ σε ό,τι αφορά στα έσοδα του κράτους από τον τουρισμό ανέρχεται στα 4,4 εκατ. ευρώ. Όπως σημείωσε, τα μουσεία της Πειραιώς έχουν επισκεπτεί τουλάχιστον 1 εκατ. άνθρωποι στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας και έχουν εξελιχθεί σε σημεία αναφορά για τις πόλες ή τις περιοχές στις οποίες βρίσκονται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα Θεματικά Μουσεία του ομίλου είναι τα εξής:  Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί, Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας στη Λέσβο, Μουσείο Μαστίχας στη Χίο, Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στην Τήνο, Μουσείο Αργυροτεχνίας στα Ιωάννινα, Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας στον Βόλο, Μουσείο Περιβάλλοντος στη Στυμφαλία, Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα και Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στην Σπάρτη.

Παρών και ο Αντώνης Σαμαράς

Το παρών στην εκδήλωση έδωσε και ο πρώην πρωθυπουργός  Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος είναι μέλος του προεδρείου του επίσημου think tank του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που φέρει το όνοµα του Βίλφριντ Μαρτένς

Χαιρετισµούς απηύθυναν επίσης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, και ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος, Εστέµπαν Γκονζάλες Πονς.

Ο πρώην πρωθυπουργός στην ομιλία του επισήμανε τη σημασία των μουσείων στη μετάδοση της πολιτισμικής κληρονομιάς του τόπου. «Όταν ανοίγει ένα σχολείο κλείνει μια φυλακή», τόνισε χαρακτηριστικά, έτσι συμβαίνει και με τα μουσεία. Αναφερόμενος στα εννιά θεματικά μουσεία του Πολιτισμικού Ιδρύματος του Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς, ο κ. Σαμαράς ανέφερε πως ξεκίνησε ως «όνειρο» και κατέληξε ως ένα «σύγχρονο θαύμα», εξαίροντας την αφοσίωση όσων εργάστηκαν για τη δημιουργία τους.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Antonio Tajani, που παρευρέθηκε στην εκδήλωση, υπογράμμισε τη συνεισφορά της Ελλάδας στην οικοδόμηση της «ευρωπαϊκής ταυτότητας», την οποία τώρα περισσότερο από ποτέ έχει ανάγκη η Ευρώπη. «Πρέπει να ξαναχτίσουμε το μέλλον της Ευρώπης και για να ξέρουμε που θα πάμε προϋπόθεση είναι να ξέρουμε από πού ερχόμαστε» υπογράμμισε ο κ. Tajani.

Στην εκδήλωση μίλησε και ο καθηγητής του Πανεπιστηµίου Αθηνών και επιστηµονικός σύµβουλος του Πολιτιστικού Ιδρύµατος της Πειραιώς Κ. Καρτά

-Διαφήμιση-