Ραντεβού στο συλλαλητήριο δίνουν οι αγρότες- παράθυρο για ακατάσχετο 5.000 ευρώ από Αποστόλου (video+φώτο)

Ρεπορτάζ: Χρήστος Διαμαντόπουλος, Άννα Στεργίου
Άκαρπη απέβη η συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων με τους αρμόδιους υπουργούς. Η συνάντηση κράτησε 2 ώρες και 20 λεπτά, και παρά το γεγονός ότι συζητήθηκαν ένα προς ένα όλα τα θέματα, δεν υπήρξε τελικά προσέγγιση.
Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι που συμμετείχαν στη συνάντηση εξήγησαν στους αγρότες ότι το οικονομικό πλαίσιο είναι πάρα πολύ σφιχτό, και ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για αλλαγές στα δημοσιονομικά, λόγω της οικονομικής συγκυρίας αλλά και του γεγονότος ότι είναι σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση.
Οι αγρότες με επικεφαλής τoν Βαγγέλη Μπούτα ζήτησαν, μεταξύ άλλων, να αρθούν οι φορολογικές επιβαρύνσεις στους μικρομεσαίους αγρότες, να μην ισχύσουν οι αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ, να δοθεί αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές, καθώς επίσης και να αποσυρθεί η υπουργική απόφαση για διαβίβαση στο ΚΕΑΟ των χρεών μικροφειλετών του ΟΓΑ (κάτω των 5.000 ευρώ).
Κοινός τόπος ωστόσο με την κυβέρνηση, σύμφωνα με το Βαγγέλη Μπούτα, δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί: «Δεν τα βρήκαμε πουθενά» είπε χαρακτηριστικά. Κάλεσε τον κόσμο να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις και τον λαό της Αθήνας να συμπαρασταθεί στο συλλαλητήριο των αγροτών την ερχόμενη Τρίτη 14/2 το μεσημέρι.
Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου τόνισε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα θεσμικά αιτήματα που τέθηκαν. Ειδικά σε ό,τι αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές του β’ εξαμήνου του 2016- η πληρωμή των οποίων “συμπίπτει” με τις νέες μηνιαίες εισφορές προς τον ΕΦΚΑ- υποστήριξε ότι η καταβολή τους θα μεταφερθεί σε βάθος χρόνου το 2017.
Ένα από τα θέματα που έθεσαν με έμφαση οι αγρότες ήταν τι μέλλει γενέσθαι με τα χρήματα των επιδοτήσεων και αποζημιώσεων που αφορούσαν άλλες χρονιές αλλά πληρώθηκαν το 2016, γεγονός που ανεβάζει ψηλά τον “εισοδηματικό πήχη” και, επακόλουθα, τη φορολογική τους επιβάρυνση.
Παράλληλα έθεσαν και το θέμα των κατασχέσεων πληρωμών από τους λογαριασμούς τους, εφόσον υπάρχουν οφειλές προς το Δημόσιο. Ο κ. Αποστόλου πάντως άφησε περιθώριο για θέσπιση ενός ακατάσχετου ορίου στα 5.000 ευρώ, αν και νωρίτερα η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα πρέπει να ιδωθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες για το αν το ποσό αυτό μπορεί να είναι και μεγαλύτερο των 5.000 ευρώ και το κατά πόσο μπορεί κάτι τέτοιο να θεσπιστεί στο δωδεκάμηνο.
Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση της «ΥΧ» για τον ΕΦΚ στο κρασί, η κα Παπανάτσιου σημείωσε πώς εξετάζεται το θέμα, καθώς ήταν ένα από τα ζητήματα στα οποία είχε κάνει ειδική αναφορά πρόσφατα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Σε ό,τι αφορά το αγροτικό πετρέλαιο, τόνισε πως το επόμενο χρονικό διάστημα θα πιστωθούν τα χρήματα που αντιστοιχούν στο 2015.
Λίγο νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής ανάπτυξης Γ. Τσιρώνης σημείωσε ότι υπάρχουν θέματα που μπορούν να επιλυθούν ειδικά για την κτηνοτροφία, όπως το θέμα των αδειοδοτήσεων για τις σταβλικές εγκαταστάσεις, τονίζοντας ότι αυτά μπορούν να προχωρήσουν.
Τέλος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου σημείωσε ότι είναι δικό τους θέμα για το πώς θα κινητοποιηθούν οι αγρότες, και αυτοί θα καθορίσουν τη μορφή του αγώνα τους.
Οι δηλώσεις Αποστόλου
«Έγινε μια συζήτηση ζωηρή αλλά και ουσιαστική στα θέματα που αφορούσαν κυρίως το φορολογικό, το ασφαλιστικό, τις ενισχύσεις, τις αποζημιώσεις και τις πληρωμές.
Για το φορολογικό και το ασφαλιστικό, θα επαναλάβω και εδώ αυτό που είπα και στη συνάντηση με τους αγρότες ότι η χρονιά του 2016 έχει ως σημείο αναφοράς την κατάκτηση του αφορολογήτου και την καθιέρωση της εθνικής σύνταξης.
Ειλικρινά εκπλήσσομαι πως ακούστηκαν φωνές για απόσυρση της συγκεκριμένης ρύθμισης, ουσιαστικά όταν λες ότι αποσύρεις μια ρύθμιση σημαίνει ότι επιστρέφεις στην παλιά. Κα αν συνέβαινε αυτό θα είχαμε 13% φορολόγηση από το πρώτο ευρώ για το σύνολο των ενισχύσεων, των αποζημιώσεων, του καθαρού εισοδήματος. Σε σχέση με τη ρύθμιση για το φορολογικό που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στις εκκαθαρίσεις του 2017, μόνο ένα θα σας πω: 66 εκατ. ευρώ θα επιστραφούν στους αγρότες από τις προκαταβολές των φόρων των προηγούμενων ετών.
Όσον αφορά στο ασφαλιστικό, εμείς επιμένουμε ότι είναι μια ρύθμιση που τη χρειαζόταν ο αγρότης γιατί βγήκε από τη γωνία όπου βρισκόταν και ήρθε στο προσκήνιο.
Στα ζητήματα των πληρωμών είπαμε στους αγρότες ότι υπάρχει μια δεδομένη Κοινή Αγροτική Πολιτική, αυτήν εφαρμόζουμε και προσπαθούμε να βάλουμε μια τάξη. Και η τάξη που βάλαμε έφερε το αποτέλεσμα των 3,7 δις σε πληρωμές το 2016 που αποτελεί ρεκόρ.
Συζητήσαμε τα ζητήματα που έχουν σχέση με το κόστος παραγωγής. Από την πλευρά των αγροτών τα ζητήματα αυτά μπήκαν προς την κατεύθυνση της δημοσιονομικής προσέγγισης λέγοντας μας «καταργήστε το τάδε, καταργήστε το άλλο».
Με τα δεδομένα που βιώνει η χώρα μας και τις συμφωνίες που έχει υπογράψει υπάρχουν ρυθμίσεις που δεν μπορούν να ανατραπούν.
Από τη δική μας πλευρά καταθέσαμε 10 σημεία (έναν δεκάλογο) παρεμβάσεων που υλοποιούνται ή έχουν δρομολογηθεί για το κόστος παραγωγής, που περιλαμβάνει παρεμβάσεις για το ενεργειακό στη γεωργία, το κομμάτι των ζωοτροφών στην κτηνοτροφία, το εργόσημο, την κάρτα του αγρότη, και βέβαια ένα σωρό άλλα ζητήματα, όπως τις πληρωμές, την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης στα γαλακτοκομικά, το μεγάλο ζήτημα με τις ελληνοποιήσεις κλπ. Τα λέω αυτά γιατί είναι κωδικοποιημένα μέτρα και παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση της μείωσης του κόστους παραγωγής.
Επίσης, συζητήθηκαν τα θέματα που αφορούν τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, το ξέρετε ότι ήταν μια δύσκολη χρονιά το 2016. Παρ΄όλα αυτά καταφέραμε οι πληρωμές από 12 και 13 μήνες να ολοκληρώνονται σε ένα διάστημα 6 και 7 μηνών. Και η φετινή χρονιά ξεκίνησε πάρα πολύ δύσκολα προσπαθούμε αυτήν την ώρα να ολοκληρώσουμε τις εκτιμήσεις για να προχωρήσουμε σε αποζημιώσεις, σε τομείς ιδιαίτερα ευαίσθητους όπως είναι η αιγοπροβατοτροφία και γενικότερα η κτηνοτροφία.
(Ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με μέτρα δημοσιονομικού κόστους – εργόσημο )
Υπουργός: Δημοσιονομικού κόστους μέτρα δεν συζητήσαμε. Σας ανέφερα μέτρα θεσμικού χαρακτήρα που αφορούν το κόστος παραγωγής. Όπως για παράδειγμα το εργόσημο που αποτελεί μέτρο θεσμικού χαρακτήρα που επηρεάζει όμως άμεσα το κόστος παραγωγής του Έλληνα αγρότη.
(Ερώτηση σχετικά με το ασφαλιστικό)
Υπουργός: Υπάρχει πράγματι μια επιβάρυνση που αφορά το ασφάλιστρο του 2016. Είπαμε και με τον υφυπουργό Εργασίας ότι το κομμάτι αυτό που αφορά το ασφάλιστρο του 2016 να εξεταστεί πως θα μεταφερθεί για να πληρωθεί σε βάθος χρόνου το 2017. Για το 2017 τουλάχιστον με τις επιστροφές φόρου που θα έχει ο αγρότης θα μπορεί και να υπερκαλύψει και το συγκεκριμένο ποσό για το 2016».
Νωρίτερα, το ypaithros.gr έγραφε:
Στις 12.05 μ.μ. ξεκίνησε η συνάντηση των εκπροσώπων της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων με τους αρμόδιους υπουργούς στον 6ο όροφο του ΥπΑΑΤ. Σημειώνεται ότι στην συνάντηση βρίσκεται και ο Διοικητής του ΕΦΚΑ Αθανάσιος Μπακαλέξης.
Ανάμεσα στους εκπροσώπους της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, είναι εκτός από τον Β. Μπούτα, και οι Τ. Χαλκίδης, Θ. Παπακωνσταντίνου, Κ. Ανεστίδης, Γ. Βάγγος, Ρίζος Μαρούδας, Θ. Φωτεινός, Κ. Τζέλλας, Γ. Βράνας, Δ. Κρητικού και άλλοι.
Νωρίτερα, το ypaithros.gr έγραφε:
Στον 6ο όροφο του υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανέβηκαν οι 30 περίπου αγρότες της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, με επικεφαλής τον Βαγγέλη Μπούτα. Σε λίγα λεπτά ξεκινά και η προγραμματισμένη συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς.
Τα αιτήματα της Πανελλήνιας Επιτροπής των Μπλόκων
Νωρίτερα το ypaithros.gr έγραφε:
Στο καφέ απέναντι από το ΥπΑΑΤ είναι συγκεντρωμένοι 30 περίπου αγρότες της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων που αναμένεται να συναντηθούν με τους αρμόδιους υπουργούς.
Υπενθυμίζεται ότι η συνάντηση είναι προγραμματισμένη στις 12.00 το μεσημέρι μαζί με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, τον υφυπουργό Εργασίας, Τάσο Πετρόπουλο, τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο και την υφυπουργό Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου.
Νωρίτερα το ypaithros.gr έγραφε:
Με εκπροσώπους της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων συναντάται σήμερα στις 12 το μεσημέρι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, προκειμένου να συζητηθούν τα αιτήματα των αγροτών αλλά και οι προοπτικές του αγροτικού τομέα γενικότερα. Στη συνάντηση θα συμμετέχουν επίσης ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος και η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου.
Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης πρόθεση είναι να γίνει ένας ουσιαστικός διάλογος και «αν υπάρχει πνεύμα εποικοδομητικό μπορούμε να βρούμε λύσεις για πολλά θέματα, στο πλαίσιο πάντα των δεσμεύσεων και της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η οικονομία και η χώρα».
Στο μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Αποστόλου έχει ήδη επικοινωνήσει και με εκπροσώπους της Συντονιστικής Επιτροπής Μπλόκων Κεντρικής Μακεδονίας, καλώντας τους σε συνάντηση, σε ημερομηνία που οι ίδιοι θα καθορίσουν.