Με εντολή πρωθυπουργού άμεσα οι αποζημιώσεις στη Χίο

Με εντολή πρωθυπουργού άμεσα οι αποζημιώσεις στη Χίο

Περισσότερα από 35.000 μαστιχόδεντρα (σε πέντε Μαστιχοχώρια: Βέσσσα, Λιθί, Ελάτα, Μεστά, Ολύμποι) είναι ο απολογισμός της φετινής καταστροφικής πυρκαγιάς στη Χίο. Το νέο… χτύπημα στους μαστιχοπαραγωγούς του νησιού έρχεται τέσσερα χρόνια μετά το καταστροφικό 2012 με την απώλεια των 180.000 δέντρων, προκαλώντας ακόμα ένα δυνατό πλήγμα στην παραγωγή του μοναδικού αυτού προϊόντος που έχει κάνει γνωστό το νησί στα πέρατα του κόσμου, τη μοναδική μαστίχα Χίου!

Να σημειωθεί ότι η παραγωγή μαστίχας ξεκινάει από τον Ιούνιο και μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο γίνεται το… κέντημα (τρυπούν τον κορμό). Το μαστίχι (όπως το ονομάζουν οι Χιώτες) συγκομίζεται από τον Δεκαπενταύγουστο έως τον Οκτώβριο. Για φέτος, δεν αναμένεται πρόβλημα στην κάλυψη των αναγκών της αγοράς, αφού υπάρχουν αποθέματα.

Λίγες ημέρες μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς, οι μαστιχοπαραγωγοί έχουν στραμμένο το βλέμμα στην επόμενη ημέρα και σίγουρα σε αυτό που θα πρέπει όλοι (πολιτεία, φορείς) να επικεντρωθούν είναι η στήριξη όλων όσοι πραγματικά επλήγησαν, ώστε να συνεχιστεί η παραγωγή. Το σύνολο των μαστιχόδεντρων που δηλώνονται στο ΟΣΔΕ φθάνει τα 850.000, ενώ σύμφωνα με όσα μας έκανε γνωστά ο πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, Γιώργος Τούμπος, η παραγωγή κυμαίνεται στους 150 τόνους. Φέτος, δεδομένου του νέου πλήγματος, η παραγωγή αναμένεται μειωμένη κατά περίπου 7 τόνους. Αν και οι ποσότητες μπορεί να ακούγονται μικρές, θα πρέπει κανείς να αναλογιστεί την αξία της μαστίχας (80-85 ευρώ το κιλό η πρώτη ποιότητα) που αποτελεί ένα από τα πιο καλοπληρωμένα, αν όχι το πιο καλοπληρωμένο ελληνικό προϊόν, γεγονός στο οποίο έχει συμβάλει τα μέγιστα και η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών.

Επίσης, σημαντικό είναι ότι πλέον, μετά τις δύο αυτές καταστροφικές εμπειρίες στο νησί, έγινε κατανοητό ότι η προστασία μπορεί να προέλθει μόνο με την πρόληψη. Για τον λόγο αυτόν, όπως μας επισημαίνει ο κ. Τούμπος, «πρέπει να λειτουργήσει ένα πλαίσιο προστασίας με αντιπυρικές ζώνες και προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα βρεθούμε στην Αθήνα μετά από πρόσκληση του υπουργού ΑΑΤ, ώστε να συζητήσουμε για κάποιες ενέργειες που μπορούν να γίνουν από πλευράς υπουργείου, ώστε να διασφαλιστεί η συνέχεια της μαστιχοπαραγωγής».

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Ένωσης, μιλώντας μας έκανε γνωστό ότι «τα 180.000 δέντρα που καταστράφηκαν το 2012 ξαναφυτεύτηκαν, αλλά η φωτιά έκαψε πάλι όσα είχαν απομείνει και όσα είχαν ανασχινωθεί (παραγωγή θα έδιναν τον έκτο χρόνο)».

Ο ίδιος προσθέτει ότι για τους παραγωγούς τόνισε ότι θα πραγματοποιηθεί άμεσος έλεγχος κατά προτεραιότητα για να γίνει όσο πιο γρήγορα η εκταμίευση των αποζημιώσεων. Ο ΕΛΓΑ θα αποζημιώσει την τρέχουσα παραγωγή και τα ΠΣΕΑ θα αποζημιώσουν το φυτικό κεφάλαιο. Αν και τα ΠΣΕΑ αργούν, στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουν πάρει εντολή από τον πρωθυπουργό να γίνει πιο γρήγορα η διαδικασία».

  • Χρήστος Διαμαντόπουλος