Σε τροχιά αποκατάστασης η πυρόπληκτη Πηνεία

Η άμεση στήριξη των πληγέντων γεωργών και κτηνοτρόφων από τις πρόσφατες πυρκαγιές αποτελεί κύριο στόχο της Δημοτικής Αρχής Ήλιδας. Ο ΕΛΓΑ έχει ήδη καταγράψει το μεγαλύτερο μέρος της ζημιάς που έχει προκληθεί στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, ενώ γίνονται προσπάθειες ύστερα από σχετική ενημέρωση της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, για να βρεθούν και άλλες πηγές χρηματοδότησης, κυρίως στο θέμα των ζωοτροφών, διότι πλέον δεν υπάρχει η δυνατότητα για υπαίθρια βόσκηση.
Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδας έχει χορηγήσει 30.000 ευρώ για ζωοτροφές στους πυρόπληκτους, ωστόσο θα χρειαστεί μεγαλύτερη χρηματοδότηση γιατί έχουν καεί μεγάλες εκτάσεις βοσκήσιμης γης και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Παράλληλα, ο Δήμος Ήλιδας έχει ξεκινήσει την καταγραφή της ζημιάς στην αγροτική οδοποιία για να δρομολογήσει παρεμβάσεις αντικατολισθητικές, θωρακίζοντας τους δρόμους και τις περιουσίες των πολιτών.
Έγκριση μελέτης
Την ίδια ώρα, εγκρίθηκε η μελέτη του έργου «Ενίσχυση πυροπροστασίας κατοικημένων περιοχών στον Δήμο Ήλιδας – Δημοτικής Ενότητας Πηνείας» προϋπολογισμού 99.999 ευρώ, με σκοπό τη δημιουργία περιμετρικών ζωνών πέριξ οικισμών εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών.
Σύμφωνα με την εισήγηση του προέδρου της Δημοτικής Επιτροπής, Χρήστου Χριστοδουλόπουλου, δημάρχου Ήλιδας, οι προτεινόμενες παρεμβάσεις θα γίνουν στα όρια των οικισμών Πρινάρι, Βάλμη, Απιδούλα, Βελανίδι, Πρόδρομος, Μαζαράκι, Σκλίβα, Οινόη, Άγναντα, Αγραπιδοχώρι, Ανθώνα, Καλό Παιδί, Γαβράκια, Λάττα, Κοτρώνα, Ρουπακιά, της Δημοτικής Ενότητας Πηνείας, αρμοδιότητας Δασαρχείου Αμαλιάδας. Οι οικισμοί βρίσκονται κοντά σε δάσος ή δασική έκταση, με ιστορικό εκδήλωσης πυρκαγιών, ενώ υπάρχει αρκετή καύσιμη ύλη και βλάστηση. Πρόκειται για θαμνώδεις και δενδρώδεις εκτάσεις με δασική βλάστηση πυρόφιλων ειδών (κωνοφόρων).
Σκοπός
Σκοπός είναι η δημιουργία ζωνών, με στόχο την αποτροπή εξάπλωσης των πυρκαγιών στο ευρύτερο οικοσύστημα και αφετέρου η αποτροπή εξάπλωσής της στους παραπάνω οικισμούς που συνορεύουν με δάση για τη διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας. Οι προτεινόμενες αντιπυρικές ζώνες χωροθετούνται εντός δασικών εκτάσεων και το έργο θα αφορά τη δημιουργία στεγασμένης αντιπυρικής ζώνης πλάτους έως 10 μέτρων, αφαίρεση υπορόφου βλάστησης και κλάδεμα δέντρων σε ύψος 2,5 μέτρων από την επιφάνεια του εδάφους. Στη στεγασμένη αντιπυρική ζώνη θα γίνουν κλαδεύσεις των δέντρων σε ύψος 2,5 μέτρων και ολική αφαίρεση της υπορόφου βλάστησης συνολικής έκτασης 57 στρεμμάτων. Η κλίση του εδάφους δεν πρέπει να ξεπερνά το 60%.