Με επιτυχία διοργανώθηκε η ημερίδα του ΙΓΕ στο πλαίσιο της Zootechnia 2017

Με επιτυχία διοργανώθηκε η ημερίδα του ΙΓΕ στο πλαίσιο της Zootechnia 2017

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο κ. Βασίλειος Κόκκαλης τόνισε ότι ο πρωτογενής τομέας δεν είναι μόνος του, καθώς έχει άμεση σχέση και με άλλους τομείς της οικονομίας με απώτερο στόχο την ανασυγκρότηση. Ο ρόλος της εφοδιαστικής αλυσίδας των αγροδιατροφικών προϊόντων είναι καθοριστικός, καθώς περιλαμβάνει όχι μόνο αυτούς οι οποίοι παράγουν αλλά τη μεταποίηση και τη διανομή. Σύμφωνα με τον Υφυπουργό, η ανάπτυξη της εφοδιαστικής αλυσίδας θα συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της βιομηχανίας, του τουρισμού αλλά και στη μείωση της ανεργίας και ως Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα είναι δίπλα σε τέτοιου είδους δράσεις.

Η Πρόεδρος του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών, κυρία Άννα – Μαρία Γιάντση, ευχαρίστησε τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για την παρουσία του στην ημερίδα, και για τη βοήθειά του στις δράσεις που έχει ξεκινήσει το Ινστιτούτο. Η κυρία Γιάντση παρουσίασε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ινστιτούτου και στις αλλαγές που πρόκειται να γίνουν σε αυτό. Στην παρουσίασή της αναφέρθηκε στη διαδικασία με την οποία επιτυγχάνεται η διάθεσή στους καταναλωτές ποιοτικού προϊόντος (from farm to fork), καθώς και τους εμπλεκόμενους φορείς Τόνισε τη σημασία της δημιουργίας κέντρων εφοδιαστικής, τα οφέλη και τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία τους, ενώ αναφέρθηκε στον οδικό χάρτη που περιλαμβάνει το ΟΣΔΕ, τα μητρώα και τις ανάγκες της αγοράς.

Ο κύριος Διονύσιος Μπόχτης, Καθηγητής, Διευθυντής ΙΕΤΕΘ – ΕΚΕΤΑ στην παρουσίασή του αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στην παραγωγή και πως η λύση στο πρόβλημα αυτό μπορεί να επέλθει με τη γεωργία ακριβείας ή όπως προτιμά να αναφέρει ο κύριος Μπόχτης με τη γεωργία έντασης γνώσης.

Για την ανάπτυξη των συνεργασιών μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020», μίλησε η κυρία Μαρία Τσάρα, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014- 2020. Πιο συγκεκριμένα παρουσίασε το Μέτρο 9 που αφορά τη σύσταση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών καθώς και το Μέτρο 16 που ενισχύσει τη συνεργασία. Με το μέτρο αυτό δίνεται η ευκαιρία για την αξιοποίηση τεχνολογιών, με την εφαρμογή, νέων, καινοτόμων διεργασιών με στόχο την ενίσχυση της κουλτούρας συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων. Για τα δύο μέτρα η κυρία Τσάρα παρουσίασε τους στόχους, τους δικαιούχους, τις επιλέξιμες δαπάνες και τη χρηματοδότηση τους.

Τη συζήτηση στην πρώτη στρογγυλή τράπεζα με θέμα Εφαρμογές, διεθνείς πρακτικές και χρηματοδοτικά εργαλεία για την αναδιοργάνωση της εφοδιαστικής αλυσίδας του αγροτικού κλάδου ξεκίνησε ο κύριος Δημήτριος Αηδόνης, Επίκουρος Καθηγητής, Πρόεδρος Τμήματος Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού, ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας

Ο κύριος Αηδόνης μίλησε για τα βήματα που έχουν γίνει μετά το Νόμο 3333/2005 στον οποίο αναφέρεται η ίδρυση και λειτουργία των εμπορευματικών κέντρων. Τόνισε την αναγκαιότητα της δημιουργίας εμπορευματικών κέντρων και αναφέρθηκε στις διεθνείς πρακτικές.

Ο κύριος Μπόχτης ανέφερε την ανάγκη διασύνδεσης της πρωτογενούς παραγωγής και της εφοδιαστικής αλυσίδας των αγροτικών προϊόντων, ενώ παρουσίασε εξελιγμένα παραδείγματα μοντέλων οργάνωσης παραγωγής και εφοδιαστικής αλυσίδας σε χώρες όπως η Αγγλία και η Δανία.

Η κυρία Τσάρα μίλησε για το τρόπο με τον οποίο δίνονται μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020 οι δυνατότητες και τα κίνητρα για την ανάπτυξη συνεργασιών. Πληροφόρησε το κοινό ότι στο προσεχές διάστημα θα πραγματοποιηθούν ενημερωτικές ημερίδες για προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης και το πως οι αγρότες μπορούν να επωφεληθούν από αυτά.

Στη δεύτερη στρογγυλή τράπεζα παρουσιάστηκαν μελέτες περίπτωσης της εφοδιαστικής αλυσίδας στον αγροτοκτηνοτροφικο τομέα.

Η κυρία Μαρία Κοσματοπούλου, Σύμβουλος Επιχειρήσεων & Marketing, παρουσίασε τα βήματα με τα οποία ένας παραγωγός μπορεί να προωθήσει το προϊόν του σε αγορές και το τρόπο με τον οποίο μπορεί να αναζητήσει αγορές για να διαθέσει το προϊόν του. Αναφέρθηκε στο τρόπο με τον οποίο ένα προϊόν μπορεί να αποκτήσει υπεραξία. Παράλληλα πρότεινε ότι μοντέλα συνεργασιών όπως οι ομάδες παραγωγών ή οι συνεταιρισμοί μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη των πωλήσεων των μικρών παραγωγών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Οι κύριοι Χρήστος Ανθιμίδης Διευθυντής εργοστασίου Ζερβοχωρίου Ναούσης Βιομηχανίας Χυμών ΑΣΠΙΣ και Δημήτριος Μπουντζόλας, ιδιοκτήτης της εταιρείας Μπουντζόλας Ελληνικά Κρέατα, παρουσίασαν τις δραστηριότητες των εταιρειών τους. Ανέλυσαν τον τρόπο με τον οποίο εξασφαλίζουν στον καταναλωτή ποιοτικό προϊόν (ποιοτική πρώτη ύλη, ποιοτικός έλεγχος κατά την παραγωγική διαδικασία, σωστή μεταφορά του προϊόντος, κλπ.). Αναφέρθηκαν στο ότι οι συνέργειες ομάδων παραγωγών και αγροτικών συνεταιρισμών προσφέρουν σημαντικά στην προοπτική ανάπτυξης του αγροτικού τομέα, χωρίς όμως να παραλείψουν να αναφερθούν στα προβλήματα που έχουν οι συνεργασίες. Όμως παρουσίασαν τον τρόπο με τον οποίο, ο κάθε ένας στο δικό του τομέα κατάφεραν να ξεπεράσουν αυτά τα προβλήματα και εν μέσω οικονομικής κρίσης να αποτελούν πετυχημένα επαγγελματικά παραδείγματα.

Τις εργασίες της ημερίδας έκλεισε η Πρόεδρος του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών, κυρία Άννα – Μαρία Γιάντση, η οποία αφού ευχαρίστησε τους ομιλητές και τους παρευρισκόμενους παρουσίασε τα συμπεράσματα της ημερίδας και ανακοίνωσε την διεξαγωγή μίας αντίστοιχης ημερίδας στο προσεχές μέλλον.