Mε ρεαλισμό απέναντι στις προκλήσεις ο μεσσηνιακός αγροδιατροφικός τομέας

07/07/2025
3' διάβασμα
me-realismo-apenanti-stis-prokliseis-o-messiniakos-agrodiatrofikos-tomeas-357195

Εργαστήριο με θέμα «Αντιμετώπιση προκλήσεων στον αγροδιατροφικό τομέα» οργάνωσε η Αναπτυξιακή Μεσσηνίας – Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ. Το εργαστήριο παρακολούθησαν εκπρόσωποι από τον αγροτικό και μεταποιητικό τομέα της περιοχής, νέοι επιχειρηματίες, εκπρόσωποι φορέων και ενεργοί πολίτες.

Ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Μεσσηνίας, Αναστάσιος Σαρδέλης, δηλώνει σχετικά με τους λόγους που οδήγησαν στην οργάνωση του εργαστηρίου: «Ετοιμαζόμαστε για το επόμενο Leader, έχοντας ως προτεραιότητα τα προϊόντα που παράγει η Μεσσηνία. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει μόνο μία πρόταση για ελαιοτριβείο ή για τυποποιητήριο. Πρέπει να έχουμε πολλές προτάσεις. Μέσα από αυτές, θα αναβαθμιστεί και το παραγόμενο προϊόν στη Μεσσηνία. Έχουμε ελιά, σύκο, ελαιόλαδο, αλλά και αμπέλια. Ήδη, άρχισαν να φυτεύουν παλιές ξεχασμένες ποικιλίες».

Ποια είναι, όμως, τα μεγαλύτερα προβλήματα του αγροδιατροφικού τομέα; Απαντώντας σε αυτό, ο κ. Σαρδέλης υποστηρίζει ότι «ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι η γήρανση του αγροτικού πληθυσμού και η έλλειψη νέων ανθρώπων από τον πρωτογενή τομέα. Οι νέοι έφυγαν στα αστικά κέντρα και έχουν αποκοπεί από το φυσικό αντικείμενο. Είναι χαρακτηριστικό ότι, με βάση τα στοιχεία που έχει ανταποκριτής του ΕΛΓΑ, πριν από δέκα χρόνια, η περιοχή είχε 120 παραγωγούς και τώρα με το ζόρι είναι δέκα».

Παράλληλα, τονίζει ότι «δυστυχώς, έχουμε αφήσει όλες τις καλλιέργειες και πήγαμε σε μονοκαλλιέργεια. Τώρα, όλοι κοιτάνε στην πλευρά του ελαιολάδου και τίποτε άλλο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν έχει γίνει κανένα βήμα για την εκβιομηχάνιση της παραγωγής τα τελευταία 20 χρόνια».

Και προσθέτει: «Είναι ανάγκη να συνεργασθούν όλοι οι φορείς που εμπλέκονται στον αγροδιατροφικό τομέα, ώστε να υπάρχει ανταλλαγή απόψεων και συνεργασία, που θα οδηγήσει στη χάραξη μιας πολιτικής. Από τη στιγμή που υπάρχει ένα έλλειμμα εθνικής στρατηγικής στον αγροτικό τομέα, θα πρέπει να αναζητηθούν άλλες λύσεις. Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν συνεταιρισμοί, εκτός από λίγες περιπτώσεις, όπως η ομάδα παραγωγών ΝΗΛΕΑΣ και η Ένωση Μεσσηνίας, ο καθένας κινείται μόνος του, δίνοντας ως άτομο το ελαιόλαδο και χωρίς να υπάρχει συνεργασία. Το παρελθόν των αγροτικών συνεταιρισμών αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για ένα νέο ξεκίνημα».

Τέλος, ο κ. Σαρδέλης αναφέρει ότι «υπάρχει μία βάση δεδομένων σε όλα τα επίπεδα, που μας δίνει αισιοδοξία για το μέλλον, αλλά πρώτα πρέπει να δώσουμε απαντήσεις σε βασικά προβλήματα. Δεν μπορεί να ζητάμε εργάτες γης και να μην τους βρίσκουμε. Δεν μπορεί να παραμένουν προβλήματα από τα πιο απλά μέχρι τα πλέον σύνθετα στην άρδευση και το κράτος να είναι απόν. Πρέπει κάποιος να τα λύσει».

Αξίζει να επισημάνουμε ότι η διοργάνωση αποτέλεσε μέρος μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας της Αναπτυξιακής Μεσσηνίας για την προώθηση βιώσιμων και συμμετοχικών μοντέλων ανάπτυξης, με έμφαση στον αγροδιατροφικό τομέα ως βασικό άξονα της τοπικής οικονομίας και πολιτιστικής ταυτότητας.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: