Με “υβριδικό” σύστημα ο υπολογισμός εισφορών των αγροτών το 2017

Με

Με βάση τα εισοδήματα του 2015 θα υπολογιστούν οι ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών για το πρώτο μισό του 2017, ενώ στο δεύτερο εξάμηνο θα πραγματοποιηθεί συμψηφισμός με βάση το –εκκαθαρισμένο πια– δηλωθέν εισόδημα του 2016.

Σε αυτήν τη φόρμουλα φαίνεται να καταλήγει το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να λύσει τον «γρίφο» των ασφαλίστρων που πρέπει να πληρώσουν οι επαγγελματίες του αγροτικού τομέα την επόμενη χρονιά στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Σύμφωνα με τον νέο ασφαλιστικό νόμο, το 2016 είναι το τελευταίο έτος που θα ισχύσουν οι υπάρχουσες ασφαλιστικές κατηγορίες του ΟΓΑ, ενώ από το 2017 ο υπολογισμός των εισφορών θα προκύπτει ως ποσοστό του πραγματικού εισοδήματος των αγροτών.

Στο μεταξύ, τελειωμένη υπόθεση θα πρέπει να θεωρείται η αύξηση των εισφορών υγείας των αγροτών από το επόμενο έτος στο 6,95%, θέμα το οποίο ανέδειξε στο προηγούμενο φύλλο η «ΥΧ». Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του υπουργείου Εργασίας, στις διαπραγματεύσεις «πέρασε» η σκληρή γραμμή των δανειστών, με αποτέλεσμα εντός του Σεπτεμβρίου να έρχεται στη Βουλή διάταξη που θα καταργεί τη μεταβατικότητα που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην “ΥΧ” που κυκλοφορεί

Γιάννης Τσατσάκης