«Meet the lamb»: Ανασύνταξη στο κλάδο του αιγοπρόβειου κρέατος

Σημαντική η κατά κεφαλή μείωση της κατανάλωσης στην Ελλάδα

Το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε το εθνικό τριετές πρόγραμμα «Meet the lamb» που κατέθεσε η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος (ΕΔΟΚ) με στόχο την προβολή του αιγοπρόβειου κρέατος. Την είδηση της έγκρισης έκανε γνωστό στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της ΕΔΟΚ, Ελευθέριος Γίτσας, ενημερώνοντάς μας ότι το πρόγραμμα περιλαμβάνει μία σειρά στοχευμένων δράσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιταλία και την Ισπανία, όπου το ελληνικό αρνάκι γάλακτος καταναλώνεται ως προϊόν delicatessen.

Πρόκειται για την πρώτη ουσιαστική προσπάθεια στον τομέα, για την οποία οι Έλληνες κτηνοτρόφοι μπορούν και πρέπει να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο προκειμένου συντονισμένα και οργανωμένα να επιτύχουν την αναστροφή της πορείας του κλάδου, πάντα προς όφελός τους αλλά και προς όφελος της πρωτογενούς παραγωγής.

Στην κατεύθυνση αυτή κινείται άλλωστε και η σχετική ανακοίνωση της ΕΔΟΚ: «Όλοι γνωρίζουν τη δραματική κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία έτη στην ελληνική αιγοπροβατοτροφία, με τις χαμηλές τιμές αλλά και γενικότερα με την πτώση στην κατανάλωση πρόβειου, κατσικίσιου και κρέατος αμνοεριφίων. Επίσης, είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια, τα ελληνικά κρέατα συμβάλλουν όλο και λιγότερο στο εισόδημα του Έλληνα αιγοπροβατοτρόφου, γεγονός που τείνει να γίνει και η πρώτη αίτια εγκατάλειψης του κλάδου».

Κτηνοτρόφοι

Και προσθέτει: «Για τον λόγο αυτόν, η ΕΔΟΚ το 2015 αποφάσισε μέσα από τα όργανά της και πέτυχε Διεπαγγελματική Συμφωνία για τον καθορισμό εισφορών των κτηνοτρόφων με μοναδικό σκοπό να χρηματοδοτήσει, στο ποσοστό που την αφορά, δηλαδή τη δική της συμμετοχή, το πρόγραμμα προβολής του αιγοπρόβειου κρέατος που τόση ανάγκη έχουμε. Η Διεπαγγελματική Συμφωνία εγκρίθηκε από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές ως δεσμευτική, και από την στιγμή που και επίσημα υπάρχει πρόγραμμα προβολής του αιγοπρόβειου κρέατος, γίνεται υποχρεωτική για όλους».

Meet the lamb για την ανασύνταξη του κλάδου του αιγοπρόβειου κρέατος
Ο πρόεδρος της ΕΔΟΚ, Ελευθέριος Γίτσας

Όπως επισημαίνεται, «για τους λογούς αυτούς, ορίζεται η 1η Νοέμβριου 2016 ως η πρώτη ημέρα της αναγραφής των εισφορών υπέρ της ΕΔΟΚ στα τιμολόγια πώλησης κρέατος ή ζώντων ζωών και πουλερικών των κτηνοτρόφων. Το ποσό που αναλογεί θα παρακρατείται από τον έμπορο-πρώτο αγοραστή και θα αποδίδεται στην ΕΔΟΚ σε τακτά χρονικά διαστήματα. Οι εισφορές είναι για το αιγοπρόβειο κρέας 3 ευρώ ο τόνος, για το βόειο κρεατοπαραγωγής 1 ευρώ ο τόνος, το χοιρινό 0,5 ευρώ ο τόνος και τα πουλερικά 0,3 ευρώ ο τόνος. Η ΕΔΟΚ με τα χρήματα αυτά θα χρηματοδοτήσει την υποχρεωτική δική της συμμετοχή στο πρόγραμμα προβολής που ανέλαβε και θα προβεί σε δράσεις για την ελληνική κτηνοτροφία και τα ελληνικά κρέατα, ώστε και με τη συνεργασία όλων των επαγγελματικών κλάδων του κρέατος που συμμετέχουν στην ΕΔΟΚ, να αναστρέψουμε την αρνητική αυτή κατάσταση προς όφελος της κτηνοτροφίας, των επαγγελματιών του κλάδου, του Έλληνα καταναλωτή αλλά και της εθνικής μας οικονομίας».

Στόχος η ενημέρωση επαγγελματιών και καταναλωτών

Η αιγοπροβατοτροφία είναι ο κύριος παραδοσιακός κλάδος της κτηνοτροφίας μας και παρόλα αυτά η κατά κεφαλή κατανάλωση αιγοπρόβειου κρέατος βρίσκεται κάτω από τα 7 χγρ. περίπου ετησίως, με τάση μείωσης. Όμως, το κρέας των προβάτων που διαβιούν στις συνθήκες του γεωγραφικού περιβάλλοντος της ηπειρωτικής και νησιώτικης Ελλάδας είναι προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας, καθώς θεωρείται από πολλούς εξαιρετικής ποιότητας και νοστιμιάς, γεγονός που του προσδίδει το ανταγωνιστικό του πλεονέκτημα.

Έχοντας υπόψη τα παραπάνω, η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος – ΕΔΟΚ, με την προετοιμασία και την υποβολή του προγράμματος, απέδειξε τη σημασία που δίνει στο πρόβειο κρέας και κατ’ επέκταση στον κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας, καθώς και στην οικονομική σημασία της ανάπτυξης της κτηνοτροφίας μας, ιδιαίτερα μάλιστα στην παρούσα οικονομική συγκυρία.

Η ΕΔΟΚ αξιοποίησε επίσης την προτεραιότητα που δίνει η ΕΕ στις προτάσεις που προέρχονται από διεπαγγελματικές οργανώσεις σε σχέση με αυτές από μικρότερης εμβέλειας κλαδικές ή ιδιωτικές οργανώσεις.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα στοχεύει στην ενημέρωση των επαγγελματιών, καταναλωτών και διαμορφωτών κοινής γνώμης στις επιλεγμένες αγορές-στόχος στα εξής:

  • Για τον παραγωγό, στην ανάδειξη της ελληνικής εκτροφής και αξιοποίηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου που θα προσδώσει ασφάλεια και δομή στο υφιστάμενο παραγωγικό μοντέλο, ευνοώντας και την τιμολογιακή πολιτική.
  • Για τον επαγγελματία, στη δυνατότητα δημιουργίας νέων κοπών και τρόπων μαγειρέματος, που θα λειτουργήσουν θετικά για την προβολή της τεχνογνωσίας του κλάδου και του επαγγελματία.
  • Για τον μεταποιητή, στη δυνατότητα να δημιουργήσει και να προσφέρει παρασκευάσματα με βάση το πρόβειο κρέας.
  • Για τον επαγγελματία της εστίασης, στις νέες κοπές καθώς και στη δυνατότητα μεριδοποίησης, που ανταποκρίνονται με τον καλύτερο τρόπο σε μία από τις βασικότερες ανάγκες του.
  • Για τον καταναλωτή, στις νέες –μικρότερες σε μέγεθος και άρα πιο εύχρηστες– κοπές, σε συνδυασμό με τις νέες προτάσεις μαγειρέματος/κατανάλωσης, που θα τον διευκολύνουν και θα τον παροτρύνουν να εντάξει το προϊόν στις καθημερινές του συνήθειες.

Επιπλέον, μέσα από την ουσιαστική αλλαγή που προτίθεται να φέρει το πρόγραμμα στον τρόπο παραγωγής από την συστηματοποίησή του, με άξονα την επιχειρηματικότητα, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης στον αγροτικό τομέα της χώρας, στηρίζοντας έτσι έναν κλάδο που αποτελεί πυλώνα της ευρωπαϊκής κληρονομιάς και την οικονομία ενός κράτους-μέλους που βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Το ΥΠΑΑΤ, αναγνωρίζοντας την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος (ΕΔΟΚ) ως τη μοναδική εθνική οργάνωση στον τομέα του κρέατος (ΦΕΚ 1407/03-06-2014) και τη διεπαγγελματική συμφωνία για την εισφορά υπέρ ΕΔΟΚ στο σφάγιο (ΦΕΚ 943/Β/26.5.2015), στηρίζει τον ρόλο της στην ανάπτυξη του τομέα και επίσης στην προώθηση της κατανάλωσης του πρόβειου κρέατος, που συνδυάζει την παράδοση με την απαίτηση της αγοράς για προϊόντα γαστρονομίας με νέες μεθόδους κοπής και παρασκευής.

Αξίζει να σημειωθεί, πως μια επιπλέον σημαντική παράμετρος που ενισχύει την ευρωπαϊκή διάσταση των ενεργειών της ΕΔΟΚ, είναι η σταθερή συνεργασία και η αδελφοποίηση με άλλες διεπαγγελματικές οργανώσεις ομόλογές της στην Ευρώπη. Έτσι, η ΕΔΟΚ έχει ήδη προχωρήσει σε συνεργασία με την γαλλική INTERBEV με στόχο την τακτική ανταλλαγή τεχνογνωσίας και απόψεων σχετικά με θέματα που απασχολούν τον κλάδο, ενώ αναμένεται να κάνει σχετικές επαφές και με την INTEROVIC, η οποία και υλοποιεί πρόγραμμα του κανονισμού 501/2008 στην Ισπανία.

Η ενίσχυση της ΕΔΟΚ μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα την εδραιώσει ως εγγυητή και συντονιστή του εγχώριου κλάδου της προβατοτροφίας απέναντι στους Ευρωπαίους επαγγελματίες του κλάδου, απαντώντας έτσι σε έναν από τους βασικούς στόχους της δημιουργίας της. Το γεγονός αυτό θα ενισχύσει περαιτέρω τον ρόλο της και θα τεκμηριώσει την ανταποδοτικότητα των εισφορών της.

Με τον τρόπο αυτό, η ΕΔΟΚ θα αναλάβει σημαντικό ρόλο στο ευρωπαϊκό τοπίο των Διεπαγγελματικών Ενώσεων, κάτι που θα συμπαρασύρει θετικά και προς τα πάνω το επίπεδο και των λοιπών Ευρωπαίων παραγωγών και φορέων του κλάδου.