Η Επιτροπή διαθέτει €77 εκ. για στήριξη σε γεωργούς της Αυστρίας, Τσεχίας, Πολωνίας και Πορτογαλίας

11/07/2024
2' διάβασμα
i-epitropi-diathetei-e77-ek-gia-stirixi-se-georgous-tis-afstrias-tsechias-polonias-kai-portogalias-326236

Η Επιτροπή πρότεινε την κινητοποίηση €77 εκατ. από το γεωργικό αποθεματικό για τη στήριξη των γεωργών από τους τομείς των οπωροκηπευτικών και του οίνου της Αυστρίας, της Τσεχίας και της Πολωνίας, οι οποίοι πρόσφατα επλήγησαν από δυσμενή κλιματικά φαινόμενα πρωτοφανούς μεγέθους, καθώς και των Πορτογάλων οινοπαραγωγών που αντιμετωπίζουν σοβαρές διαταραχές της αγοράς.

Οι προτάσεις της Επιτροπής, που έγιναν δεκτές από τα κράτη μέλη, διαθέτουν €10 εκατ. στην Αυστρία, €15 εκατ. στην Τσεχία, €37 εκατ. στην Πολωνία και €15 εκατ. στην Πορτογαλία. Οι χώρες αυτές μπορούν να συμπληρώσουν την εν λόγω στήριξη της ΕΕ έως και κατά 200% με εθνικούς πόρους.

Οι ενισχύσεις στους γεωργούς για τη χρηματοδοτική στήριξη έκτακτης ανάγκης στην Τσεχία, την Αυστρία και την Πολωνία πρέπει να καταβληθούν έως τις 31 Ιανουαρίου 2025, ενώ η στήριξη προς τους δικαιούχους για την προσωρινή έκτακτη βοήθεια στην Πορτογαλία πρέπει να καταβληθεί έως τις 30 Απριλίου 2025. Οι δύο πράξεις που καθορίζουν τις διατάξεις της στήριξης θα εκδοθούν τις επόμενες ημέρες και θα τεθούν σε άμεση εφαρμογή μετά την έναρξη της ισχύος τους τον Ιούλιο του 2024.

«Με αυτή τη στήριξη έκτακτης ανάγκης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παράσχει την αναγκαία ενίσχυση στους γεωργούς μας στην Αυστρία, την Τσεχία, την Πολωνία και την Πορτογαλία. Οι μείζονες κλιματικές διαταραχές και διαταραχές της αγοράς που βιώνουν οι εν λόγω γεωργοί καταδεικνύουν για άλλη μια φορά τη σημασία ενός ισχυρού γεωργικού αποθεματικού στον προϋπολογισμό της ΚΓΠ, για την ενίσχυση της σταθερότητας έναντι ολοένα και πιο σοβαρών και απρόβλεπτων κρίσεων. Η σταθερότητα των γεωργών μας είναι θεμελιώδης για τη σταθερότητα της κοινωνίας μας. Ως εκ τούτου, τώρα και στο μέλλον, η Επιτροπή θα είναι ενωμένη μαζί τους στην εποχή των αναγκών τους», δήλωσε σχετικά ο Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ.

ΓΡΑΦΕΙ: