Μεγάλες οι ζημιές από την επέλαση του «Λέανδρου» στα φυλλώδη λαχανικά

Οι χαμηλές θερμοκρασίες και ο παγετός των προηγούμενων εβδομάδων επηρέασαν σημαντικά τα φυλλώδη λαχανικά, κυρίως στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα και λιγότερο στα νότια της χώρας. Η εικόνα που παρουσιάζουν αυτού του είδους οι καλλιέργειες γίνεται ακόμη πιο ευδιάκριτη τις τελευταίες μέρες, όπου φαίνεται καθαρά η καταστροφή των φυτών.

Όπως δηλώνει στην «ΥΧ» ο Γιώργος Κανάκης, γεωπόνος από τη Λάρισα, «οι χαμηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα σε νεαρά φυτά σπανακιού, αλλά και στα μεγαλύτερα, ανάλογα με την ένταση του παγετού στην κάθε περιοχή.

Η θερμοκρασία από τους 20°C των προηγούμενων ημερών έπεσε στους -6°C . Η διαφορά αυτή δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στα φυτά και ειδικότερα στα σπανάκια, όπου καταγράφηκαν καταστροφές σε μεγάλο ποσοστό στις περιοχές Χάλκης, Κιλελέρ και Φαλάνης Λάρισας». Στο σύνολό της, η παραγωγή προοριζόταν για βιομηχανική χρήση και ήταν προγραμματισμένη για συλλογή το επόμενο διάστημα.

Την ίδια περίπου εικόνα μας μεταφέρει από την περιοχή του Ορχομενού ο γεωπόνος Θεόδωρος Χριστοδούλου: «Δύσκολο να αντεπεξέλθουν τα φυτά στις χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν στην περιοχή μας. Το σπανάκι και τα ραδίκια, όπως επίσης και ο άνηθος, που καλλιεργούνται στον τόπο μας, υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Εκτάσεις φυλλωδών λαχανικών που ξεπερνούν τα 4.000 στρέμματα εκτέθηκαν σε θερμοκρασίες από -5 έως -7°C. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, είναι λίγο δύσκολο να επιβιώσουν».

Λιγότερα τα προβλήματα στη Νότια Ελλάδα

Οι παραγωγοί της Αττικής, αλλά και της Πελοποννήσου δεν αντιμετώπισαν τα ίδια προβλήματα με την υπόλοιπη Ελλάδα και θα συνεχίσουν τη συλλογή το επόμενο διάστημα. Δίνοντας τη δική του διάσταση στην εξέλιξη της κακοκαιρίας ο Σπύρος Σινγκ, παραγωγός φυλλωδών λαχανικών από τα Μέγαρα, δήλωσε ότι «μικρές ζημιές υπέστησαν ο άνηθος και ο μαϊντανός, όμως το σπανάκι και τα μαρούλια κράτησαν, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Σε σύγκριση με άλλες περιοχές της χώρας μας, είμαστε σε πλεονεκτική θέση».

Για μικρότερες ζημιές στα μαρούλια κάνει λόγο και ο γεωπόνος από την περιοχή των Ιρίων Αργολίδας, Παναγιώτης Χριστόπουλος: «Οι προβλέψεις των μετεωρολόγων για τις χαμηλές θερμοκρασίες το προηγούμενο διάστημα μάς δημιούργησαν ένα θέμα ανασφάλειας για την πορεία των καλλιεργειών μας και κυρίως του μαρουλιού, που καταλαμβάνει και το μεγαλύτερο ποσοστό των εκτάσεων της περιοχής μας. Οι θερμοκρασίες ήταν σχεδόν οριακές, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο ποσοστό των φυλλωδών λαχανικών στην περιοχή μας να μην υποστεί σημαντικές ζημιές».

Το «τρίτο παιδί» της κλιματικής αλλαγής μέσα σε λίγους μήνες

Οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν το τελευταίο διάστημα δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο για αυτή την εποχή. Αυτό όμως που δεν συνηθίζαμε μέχρι σήμερα είναι οι απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, από τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες των 22°C, σε διάστημα λίγων ημερών να πέφτουν κάτω ακόμη και στους -7°C. Η ξαφνική αυτή εναλλαγή δημιουργεί σημαντικό πρόβλημα στα φυτά, με αποτέλεσμα την καταστροφή ή τη μειωμένη παραγωγή τους.

Με σημείο αναφοράς την κλιματική αλλαγή, οι μετεωρολόγοι καταγράφουν τις κινήσεις των καιρικών συνθηκών που θα επικρατήσουν το επόμενο διάστημα. Η επέλαση του «Λέανδρου» αποτελεί τη συνέχεια του «Ιανού» και της «Θάλειας», που άφησαν πίσω τους όχι μόνο καταστροφές, αλλά και ανθρώπινα θύματα. Για μία ακόμη φορά, αποδεικνύεται ότι ο αγροτικός τομέας αποτελεί ένα ξεσκέπαστο εργοστάσιο. Έτσι το αποκαλούν οι ίδιοι οι αγρότες και καλούν την πολιτεία και τους επιστήμονες να συνδράμουν, ο καθένας από την πλευρά του, στην προστασία της παραγωγής τους. Οι αγρότες καλούνται να βρουν τρόπους πρόληψης και προστασίας στα νέα τερτίπια του καιρού μέσα από ψηφιακά εργαλεία, ενισχυτικά φυτών, προστατευτικά κάλυψης κ.λπ.