Μεγάλη η ζήτηση από την εγχώρια αγορά, παραμένουν λίγες οι εκτάσεις για την σόγια

Με μικρές αποκλίσεις στις καλλιεργούμενες εκτάσεις ολοκληρώνεται η σπορά της σόγιας. Το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής κατευθύνεται για ενεργειακή χρήση και δευτερευόντως για κτηνοτροφική, όπου σύμφωνα με την εφαρμογή της ΚΑΠ ενισχύεται και με τη Συνδεδεμένη Ενίσχυση (περίπου στα 8 ευρώ το στρέμμα).

Η μέχρι τώρα εξέλιξη της καλλιέργειας δεν παρουσιάζει συγκεκριμένη δυναμική, όπως οι άλλες ανοιξιάτικες αροτραίες, όμως διατηρεί τον αριθμό των στρεμμάτων. Σύμφωνα με τους παραγωγούς, είναι δύσκολο για πολλούς συναδέλφους τους να αλλάξουν το καλαμπόκι, το βαμβάκι ή και τον ηλίανθο, λόγω του υψηλού κόστους της καλλιέργειας σόγιας σε σύγκριση με τις άλλες καλλιέργειες.

Ο Σάββας Αργυράκης, παραγωγός σόγιας από τη Χρυσούπολη Καβάλας, υπολογίζει ότι στην περιοχή του θα καλλιεργηθούν πάνω από 25.000 στρέμματα, όμως δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει οι συμβάσεις, κάτι το οποίο δημιουργεί πρόβλημα στους παραγωγούς. «Επειδή η σόγια είναι ακριβή καλλιέργεια, οι ανοιχτές τιμές στρέφουν το ενδιαφέρον των παραγωγών σε άλλες, όπως είναι το καλαμπόκι», υποστηρίζει ο κ. Αργυράκης.

Σοβαροί αντίπαλοι οι ανοιξιάτικες αροτραίες καλλιέργειες

Περιγράφοντας τις βασικές απαιτήσεις της καλλιέργειας, ο Θέμης Καλπακίδης, παραγωγός σόγιας από τους Φιλίππους Καβάλας, υποστηρίζει ότι είναι ένα φυτό με υψηλές αρδευτικές ανάγκες και για αυτόν τον λόγο οι παραγωγοί είναι διστακτικοί στο να το επιλέξουν. Διατείνεται ότι μία μέση απόδοση στην περιοχή του κυμαίνεται στα 350 έως 360 κιλά το στρέμμα και η τιμή που πούλησε την περσινή περίοδο έφτασε τα 50 λεπτά το κιλό, «όταν το κόστος παραγωγής ξεπερνά τα 100 ευρώ το στρέμμα, χωρίς να υπολογιστούν οι αποσβέσεις και τα ενοίκια των χωραφιών».

Ζητήματα που χρήζουν απάντησης

Με δεδομένες τις υψηλές απαιτήσεις της κτηνοτροφίας της χώρας μας σε σόγια, την οποία κατά κόρον εισάγουμε από το εξωτερικό, τίθεται το εξής ερώτημα: Εφόσον η καλλιέργεια ευδοκιμεί στα ελληνικά εδάφη και σε συνδυασμό με τη μεγάλη ζήτηση από τον κλάδο της κτηνοτροφίας, γιατί δεν έχουμε στηρίξει αυτό το προϊόν και το φέρνουμε από το εξωτερικό; Η απάντηση που δίνει ο κ. Kαλπακίδης έχει άμεση σχέση με το κόστος παραγωγής και τη μειωμένη στήριξη από την πολιτεία.

Σποροπαραγωγή σόγιας στην Ελλάδα

Η Corteva Agriscience Hellas προχώρησε στην καλλιέργεια περίπου 1.000 στρεμμάτων στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, με στόχο την κάλυψη των αναγκών της σε πολλαπλασιαστικό υλικό σόγιας. Όπως μας ενημερώνει ο υπεύθυνος σποροπαραγωγής της εταιρείας, Πάνος Ζαχοκώστας, «είναι η πρώτη φορά που ξεκινά μία τέτοια δράση στη χώρα μας με τη δική μας σφραγίδα και ταυτότητα. Ελπίζουμε τα αποτελέσματα να είναι θετικά, ώστε μέσα από αυτή την πρακτική να βγουν ωφελημένοι και οι παραγωγοί που συμμετέχουν στο πρόγραμμά μας».