Η μεγάλη ζήτηση κρατάει ψηλά τις τιμές στο αβοκάντο διεθνώς

Τα αβοκάντο ωφελούν την υγεία
-Διαφήμιση-

Ηευρωπαϊκή αγορά αβοκάντο βρίσκεται σε μεταβατική φάση. Οι τελευταίες ποσότητες χιλιανής, ισπανικής, ισραηλινής και μεξικανικής παραγωγής βρίσκονται ακόμα στα ράφια, ενώ οι εισαγωγές από Περού, Κένυα, Βραζιλία και Ν. Αφρική καταλαμβάνουν σιγά-σιγά την αγορά, σύμφωνα με την ανασκόπηση που δημοσίευσε η ιστοσελίδα FreshPlaza. Τα αβοκάντο, όπως σημειώνεται, παραμένουν εξαιρετικά δημοφιλή: μεγάλες συμφωνίες για επενδύσεις πραγματοποιούνται στον κλάδο παγκοσμίως, τόσο σε επίπεδο νέων φυτεύσεων όσο και σε επίπεδο προβολής, και όλο και περισσότερες χώρες εξάγουν στην Κίνα.

Σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές χώρες, η παραγωγή της Ιταλίας στη Σικελία παραμένει μεγάλη. Οι καιρικές συνθήκες ήταν ασταθείς αυτήν τη σεζόν και τα περισσότερα φρούτα είναι μεσαίου μεγέθους. Με δυο λόγια, ήταν μια πολύ καλή χρονιά για την αγορά αβοκάντο στη χώρα, με πολύ διαθέσιμο προϊόν, κυρίως της ποικιλίας Hass.

Για την Ισπανία, η σεζόν ολοκληρώνεται σε ενάμιση μήνα. Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο η υπερπληθώρα προϊόντος από άλλες χώρες καθυστέρησε περίπου 20 μέρες τη συγκομιδή. Οι πωλήσεις, πάντως, εξελίσσονται ικανοποιητικά από τον Μάρτιο. Σύμφωνα με έμπορο που επικαλείται ο συντάκτης της ιστοσελίδας, η πρώτη εβδομάδα του Απριλίου είναι περίοδος έναρξης των εισαγωγών από Περού, Κένυα και Ν. Αφρική. Όπως ο ίδιος εκτιμά «παρόλο που η προσφορά αβοκάντο εξακολουθεί να αυξάνεται, η υψηλή ζήτηση και το γεγονός ότι το φρούτο γίνεται βασικό προϊόν, εξασφαλίζει ότι οι τιμές θα παραμείνουν κερδοφόρες».

Στη Γερμανία, εισαγωγείς και χονδρέμποροι επιβεβαιώνουν πως στο πλαίσιο της αυξανόμενης κατανάλωσης εξωτικών φρούτων ανοδικά κινείται και το αβοκάντο. Η κατάσταση στην αγορά είναι σταθερή, με αδιάλειπτη προσφορά, σχετικά καλές τιμές και καλή ποιότητα προϊόντος, με την πλειοψηφία των Hass να προέρχεται από Περού και Χιλή. Η τιμή κινείται στα 13 ευρώ για τη συσκευασία των 16 τεμαχίων.

Στο Βέλγιο ολοκληρώνεται η περίοδος για τα χιλιανά αβοκάντο και ξεκινά σιγά-σιγά για τα περουβιανά. Οι τιμές είναι ψηλά, χαμηλότερα όμως από πέρσι. Στη Γαλλία, από την άλλη, αυτή την περίοδο υπάρχει διαθέσιμο προϊόν από πολλές χώρες παραγωγής του βόρειου και του νότιου ημισφαιρίου, αλλά με μικρές ποσότητες, καθώς για κάποιες η σεζόν ολοκληρώνεται και για άλλες τώρα ξεκινάει. «Αυτό μπορεί να δημιουργήσει ελλείψεις την περίοδο του Πάσχα. Η ζήτηση είναι υψηλή, ενώ σε πολλές ισπανόφωνες παραγωγικές χώρες εργάζονται πολύ λιγότερο τη Μ. Εβδομάδα, κάτι το οποίο μπορεί να παραλύσει προσωρινά τις εισαγωγές και να αυξήσει τις τιμές», αναφέρει έμπορος.

-Διαφήμιση-