Μεγαλειώδης η στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου

Μεγαλειώδης η στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου

Εντυπωσιακή ήταν η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου.
Προηγήθηκε δοξολογία παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και στη συνέχεια, κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Ανώστου Στρατιώτη.
Παρών και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος που επέστεψε από τις ΗΠΑ.

Μετά το τέλος της παρέλασης δηλώσεις έκαναν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο υπουργός Άμυνας αλλά και οι εκπρόσωποι των κομμάτων.

Πρόεδρος της Δημοκρατίας

«Εορτάζουμε την Εθνεγερσία του 1821, που οδήγησε στην ‘Ανάσταση’ του Γένους μας και στη δημιουργία του νεώτερου Ελληνικού Κράτους. Το απαράμιλλο παράδειγμα των προγόνων μας Αγωνιστών του 1821 πρέπει να μας εμπνέει και να μας καθοδηγεί στο διηνεκές. Εμείς, οι Έλληνες απανταχού της Γης, έχουμε ιερό χρέος να σφυρηλατήσουμε ένα αρραγές μέτωπο συναπόφασης και συνευθύνης για την υπεράσπιση της Πατρίδας και του εθνικού συμφέροντος» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της παρέλασης για την επέτειο της εθνεγερσίας της 25ης Μαρτίου.

Ο κ. Παυλόπουλος με αφορμή την σημερινή Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης για τα 60 χρόνια από την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογράμμισε ότι: «έχουμε το δικαίωμα να υπενθυμίζουμε στους Εταίρους μας ότι οι Πρόγονοί μας, λίγο πριν την έναρξη της Εθνεγερσίας, απηύθυναν έκκληση υπέρ της Ελευθερίας των Ελλήνων προς τους Λαούς της Ευρώπης. Αυτό και μόνον αρκεί για να καταδείξει πόσο η Ελλάδα και οι Έλληνες είναι διαχρονικώς προσανατολισμένοι με συνέπεια προς το Ευρωπαϊκό Όραμα».

«Η Ελλάδα», τόνισε, «έχει αποφασίσει να ανήκει οριστικά και αμετάκλητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη. Η Ελλάδα δεν νοείται εκτός Ευρώπης αλλά και η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι αυτό για το οποίο ιδρύθηκε χωρίς την Ελλάδα στους κόλπους της» και κατέληξε λέγοντας ότι: «Έτσι πορευόμαστε –με την συντριπτική πλειοψηφία των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων ενωμένη προς την κατεύθυνση αυτή- τον ευρωπαϊκό μας δρόμο, χωρίς αμφιβολία ή σκεπτικισμό, πρωτοστατώντας και στον κοινό αγώνα για να ξαναβρεί η Ευρωπαϊκή Ένωση τις ιδρυτικές της ρίζες, πάνω στις οποίες μπορεί και πρέπει να εξελιχθεί κατά τον προορισμό της».

Μήνυμα του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για την επέτειο της 25ης Μαρτίου

«Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 δεν είναι απλώς η γενέθλια πράξη του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Συμπυκνώνει μια μακρόχρονη πορεία, όπου τα εθνικά ιδεώδη συνδυάζονται με τις ιδέες της ελευθερίας, της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, όπως αυτές εκφράστηκαν από τον Διαφωτισμό. Ο κόσμος, πλέον, μπορούσε να γίνει, μέσα από τους αγώνες των ανθρώπων, ένας κόσμος ισότητας, αδελφότητας και ελευθερίας -και αυτό το μήνυμα συνέπαιρνε τους λαούς», τονίζει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε μήνυμά του για την Επέτειο της 25ης Μαρτίου.

«Αυτή τη γενέθλια ημέρα γιορτάζουμε σήμερα. Εορτασμός, βέβαια, δεν σημαίνει παχιά λόγια για το κλέος των προγόνων, αλλά πράξεις ουσίας. Πρώτον, επιστημονικό αναστοχασμό, χωρίς ωραιοποιήσεις και παρωπίδες -και σε αυτό μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι για τα επιτεύγματα της σύγχρονης ελληνικής ιστοριογραφίας και των πανεπιστημίων μας. Δεύτερον, σημαίνει ότι με τα ειρηνικά έργα του σήμερα, τον αγώνα για την ανόρθωση του τόπου, τη διεύρυνση της δημοκρατίας και των κοινωνικών κατακτήσεων, τιμάμε την Επανάσταση του 1821», επισημαίνει ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι: «ο ελληνικός λαός βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και δίνει αγώνα για την υπεράσπιση της αξιοπρέπειας, της δημοκρατίας, της κοινωνικής αλληλεγγύης, της υποστήριξης των κατατρεγμένων, όπως φάνηκε και με το προσφυγικό. Αισθανόμαστε όλοι υπερήφανοι γι’ αυτό».

«Προχωράμε, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, που δεν ωραιοποιούμε, στον δρόμο της κοινωνικής αλληλεγγύης, της δημοκρατίας, του πολιτισμού και της εθνικής και κοινωνικής αξιοπρέπειας. Με τα ιδεώδη της Επανάστασης του 1821 και του Διαφωτισμού να μας εμπνέουν, στις συνθήκες του 21ου αιώνα, για την Ελλάδα και την Ευρώπη», καταλήγει στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός.

Μίκης Θεοδωράκης: «Η Ρωμιοσύνη υπάρχει και θα υπάρχει πάντα, αδιάφορο αν στην επιφάνεια της ζωής μας επικρατούν δυνάμεις που ανήκουν στο χάος»

«Η Ρωμιοσύνη είναι μια ιδέα που αγκαλιάζει την ιστορία της ελληνικότητας, όπως την διέπλασαν οι Έλληνες μέσα από τους αιώνες», τονίζει ο Μίκης Θεοδωράκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα». Αναφέρεται σε αρνητικές και θετικές πλευρές αυτής της πορείας, όπως αναδύονται από την ιστορία αιώνων και επικαλούμενος την καταγεγραμμένη αυτή ιστορική εμπειρία προσθέτει: «Επομένως, δεν με εντυπωσιάζουν αυτές οι δραματικές αλλαγές που χαρακτηρίζουν την ελληνική κοινωνία στη σύγχρονη εποχή. Κι αυτό γιατί για μένα η Ρωμιοσύνη υπάρχει και θα υπάρχει πάντα, αδιάφορο αν στην επιφάνεια της ζωής μας επικρατούν δυνάμεις που ανήκουν στο χάος. Κι αυτό γιατί η αρμονία υπάρχει στα βάθη του λαού μας, έτοιμη να μας λούσει με το φως της στην κατάλληλη ιστορική στιγμή.Και δεν κατοικεί μόνο στα βάθη του λαού μας, αλλά βρίσκεται κι ανάμεσά μας. Φτάνει κανείς να θελήσει να τη δει. Δηλαδή, να δει όλα τα επιτεύγματα των σύγχρονων Ελλήνων που με τη ζωή και το έργο τους έμειναν πιστοί στην Ρωμιοσύνη».

Είπε ότι σήμερα οι Έλληνες δεν είναι έτοιμοι να δεχθούν «την απόλυτη φτώχεια και την τελική καταστροφή του λαού και της χώρας που πλησιάζει με γοργά βήματα», υπενθύμισε παλαιότερη ρήση του ότι «όταν ακουμπήσει η πλάτη του Έλληνα στον τοίχο, τότε γίνεται ήρωας ή ραγιάς» και εξέφρασε την ανησυχία του «μήπως μπούμε στο σκοτάδι ενός εθνικού ραγιαδισμού από το οποίο δεν ξέρω πως και που θα βγούμε στο φως».

Ο κ. Θεοδωράκης είπε ότι παρότι έχει ζήσει πείνα και Κατοχή δεν ενθυμείται να έχει ξαναδεί ανθρώπους να ψάχνουν για τροφή στα σκουπίδια, ούτε ηλικιωμένους να περιμένουν στην ουρά για να πάρουν ένα λάχανο. «Εγώ θυμάμαι τότε που ήμασταν στον ΕΛΑΣ, ότι τους πεινασμένους και τους αρρώστους δεν τους αφήναμε έτσι. Τους φροντίζαμε παρ’ όλες τις δυσκολίες και τις κακουχίες μας».

Ο Μίκης Θεοδωράκης στη συνέντευξή του αποκαλύπτει για πρώτη φορά ότι όταν τον επισκέφθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, προεκλογικά, συνοδευόμενος από τον Μανώλη Γλέζο για να του προτείνουν συνεργασία, τού απάντησε ότι «τα κόμματα στην Ελλάδα είναι σαν βαγόνια ενός τρένου που κινείται πάνω στις ράγες που έχει τοποθετήσει η ΕΟΚ και το ΔΝΤ», προσθέτοντας ότι «αν επιδιώκετε να πάρετε την εξουσία, χωρίς να έχετε ήδη από πριν βρει τον τρόπο να αλλάξετε τις ράγες και να εξασφαλίσετε με άλλους τρόπους στον ελληνικό λαό αυτά που χρειάζεται για να ζήσει, αυτό που κάνετε είναι τυχοδιωκτισμός που μόνο αποτέλεσμα θα έχει την καταστροφή της χώρας και τον εξευτελισμό της Ελληνικής Αριστεράς».

Ο κ. Θεοδωράκης είπε ότι βάσει ενός τεκμηριωμένου και ρεαλιστικού προγράμματος για την ολόπλευρη ανάπτυξη της εθνικής ζωής, συμφώνησε με τον ΣΥΡΙΖΑ στον σχηματισμό του Μετώπου Ε.ΛΑ.Δ.Α (Ενιαία Λαϊκή Δημοκρατική Αντίσταση) ως πρώτο βήμα για τη δημιουργία Παλλαϊκού Μετώπου και μαζί με τον Μανώλη Γλέζο και τον Γιώργο Κασιμάτη, κάλεσαν το λαό σε συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 12 Φεβρουαρίου 2012.

Είπε ακόμα ότι είχε συμφωνηθεί μόλις η συγκέντρωση θα έφθανε στον ‘Αγνωστο Στρατιώτη, «θα έβγαινε από τη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που «θα ενώνονταν μαζί μας», έκανε λόγο για συγκλονιστική ανταπόκριση του λαού και πρόσθεσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ εκείνη την στιγμή που βρέθηκε στο σταυροδρόμι να επιλέξει τον λαό ή την κυβέρνηση έκανε την επιλογή του και προχώρησε προς την κατάκτηση της εξουσίας».

Ο Μ. Θεοδωράκης σε άλλο σημείο της συνέντευξής του είπε ότι «το μόνο κόμμα που αντέχει είναι η νοοτροπία ΠΑΣΟΚ που ζεί και βασιλεύει και στον ΣΥΡΙΖΑ -και ο Τσίπρας ΠΑΣΟΚ είναι κατά βάθος- και στην ΝΔ», προσθέτοντας «ο Κυριάκος (Μητσοτάκης) είναι τεχνοκράτης, αλλά το κόμμα του είναι ΠΑΣΟΚ».Είπε ότι μπήκε στην κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για να βοηθήσει σε συγκεκριμένα θέματα -Τουρκία, Βαλκάνια, εθνικά θέματα-χωρίς να συμμετέχει στα υπόλοιπα.

Ο κ. Θεοδωράκης είπε ότι στα χρόνια της νεότητάς του, στην Κατοχή, όταν τού προσφέρθηκε υποτροφία στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια των ΗΠΑ, εκείνος διάλεξε την ενεργό δράση στην Αντίσταση και τη συμμετοχή στην ΕΠΟΝ, ενώ αργότερα, το 1964, που ήταν βουλευτής της ΕΔΑ και ο πρόεδρός της Γιάννης Πασαλίδης τον πίεζε να αναλάβει περισσότερα καθήκοντα, «πάνω που το σκεφτόμουν έτυχε να ακούσω μια σονάτα για πιάνο του Σούμπερτ. “Γιάννη εγώ εκεί ανήκω” του είπα και ακολούθησα τον Σούμπερτ».

Στη συνέντευξή του ο Μίκης Θεοδωράκης μιλά για τις παιδικές του αναμνήσεις από την Μυτιλήνη και τον λαϊκό ζωγράφο Θεόφιλο, και την παιδική του επιθυμία «ή να πετάξει ή να μείνει κάτω από το νερό».

«Η εικόνα της Ακρόπολης θα μου λείψει πιο πολύ από την μπαγκέτα όταν θα “φύγω”. Χρόνια την κοιτάω και δεν την έχω χορτάσει ακόμα. Η εικόνα της Ακρόπολης είναι σαν συμφωνία. Σαν μια συμφωνία ψυχρής μουσικής», είπε ο Μίκης Θεοδωράκης, καταλήγοντας: «Μια φορά φοβήθηκα ότι θα πεθάνω. Όταν με οδήγησαν στην Μπουμπουλίνας. Αντί να κάνουν τα βασανιστήρια στο υπόγειο, τα έκαναν στην ταράτσα για να τρομοκρατούν τους γείτονες που άκουγαν τα ουρλιαχτά.

Οδηγήθηκα μπροστά στον βασανιστή Λάμπρου.

Με κοιτάζει με παγωμένο βλέμμα και μου λέει:

“Το ξέρεις ότι η ζωή σου δεν κοστίζει τίποτα;”

Φοβήθηκα πολύ, αλλά άρχισα να του τραγουδάω νότες.

Παράμ, παράμ, παράμ…

“Τι είναι αυτό ρε;”, μου λέει ο Λάμπρου.

“Ο Ζορμπάς”, του απαντώ. Η μουσική του “Ζορμπά”. Αν πεθάνω, κάθε φορά που θα ακούγεται, θα σε κυνηγάει ο “Ζορμπάς”. Κι εσένα και τα αφεντικά σου. Έτσι νομίζω ότι γλίτωσα. Πρέπει να με γλίτωσε ο “Ζορμπάς”. Αλλιώς ήμουν ξεγραμμένος».

Yπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να απαντήσουν σε οποιαδήποτε πρόκληση, προσπάθειες προσβολής της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικης ακεραιότητας της χωρας, διαβεβαίωσε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Πάνος Καμμένος, σε δήλωση του μετά το τέλος της μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης για τον σημερινό εορτασμό της εθνικής παλιγγενεσίας. «Είμαστε έτοιμοι γιατι έτσι προασπίζουμε την ειρήνη», επισήμανε.

«Η εθνική μας άμυνα είναι θωρακισμένη κυρίως από το μεγαλύτερο όπλο που είναι το υψηλό ηθικό και το ανθρώπινο δυναμικό», συνέχισε και ευχαρίστησε τα στελεχη των Ενόπλων Δυνάμεων και τους εθνοφύλακες για την άμεση ανταπόκριση τους στο κάλεσμα των αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο κ. Καμμένος παρατήρησε ότι το μήνυμα του ελληνικού λαού με την παρουσία του στη σημερινή μεγαλειώδη παρέλαση είναι ένα μήνυμα ενότητας του λαού με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και ένα μήνυμα αμέριστης συμπαράστασης του συνόλου του ελληνικού λαού προς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Τιμούμε τους ήρωες του 1821, τιμούμε εκείνους όλους όσοι έπεσαν υπέρ πίστεως και πατρίδος», κατέληξε.

Νίκος Βούτσης: Όλοι οι Έλληνες δινουν τη μάχη για την ανάκτηση της λαϊκής κυριαρχίας στον 21ο αιώνα

«Όλοι οι Έλληνες, με αξιοπρέπεια και θέληση, δίνουν τη μάχη, ώστε να παίξουμε ένα σημαντικό ρόλο στο πλαίσιο μιας υπερεθνικής ευρωπαϊκής ενότητας, ώστε ο 21ος αιώνας να σφραγιστεί με την ανάκτηση της λαϊκής κυριαρχίας σε όλα τα επίπεδα», επισήμανε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, μετά το τέλος της μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, με την ευκαιρία του σημερινού εορτασμού της εθνικής παλιγγενεσίας.

Όπως χαρακτηριστικά είπε «εμπνεόμαστε από τους αγώνες των προγόνων μας σήμερα που όλοι οι Έλληνες δίνουν τη μάχη με αξιοπρέπεια, με θέληση για κοινωνικη δικαιοσύνη, με θέληση για διεύρυνση και υποστήριξη της λαϊκής κυριαρχίας, με θέληση να παίξουμε ένα σημαντικό ρόλο μέσα στο πλαίσιο μιας υπερεθνικής ευρωπαϊκής ενότητας, ώστε ο 21ος αιώνας να σφραγιστεί από διέξοδες πολιτικές για τους λαούς, από κοινωνικές συγκλίσεις ανάκτησης της λαϊκής κυριαρχίας σε όλα τα επίπεδα αλλά και ανάκτησης της αξιοπρέπειας του ελληνικού λαού που τα αρκετά τελευταία χρόνια έχει δοκιμαστεί. Εργαζόμαστε σε αυτή την κατεύθυνση. Τιμούμε τους αγώνες για ανεξαρτησία και ελευθερία των προγόνων μας που ταυτόχρονα οικοδόμησαν, θεμελίωσαν ένα σύγχρονο φιλελεύθερο κράτος που βάζει τη σφραγίδα του περίπου 200 χρόνια στις εξελίξεις στην πιο ασταθή περιοχή της υδρογειου».

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Χρέος της δικής μας γενιάς, είναι να πετύχουμε μία καινούργια εθνική επανεκκίνηση»

«Σήμερα, πριν από ακριβώς 196 χρόνια, οι Έλληνες ξεκίνησαν τον δύσκολο αγώνα για Ελευθερία, για Ανεξαρτησία, για Δικαιοσύνη. Σήμερα, τιμούμε τη μνήμη τους και παίρνουμε δύναμη από το παράδειγμά τους», δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παρευρέθη σήμερα στο Ρέθυμνο για τις εορταστικές και επετειακές εκδηλώσεις για την εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου.

«Δεν εγκλωβιζόμαστε, όμως, μόνο στο ένδοξο παρελθόν», σημείωσε και πρόσθεσε: « Γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι χρέος της δικής μας γενιάς, είναι να πετύχουμε μία καινούργια εθνική επανεκκίνηση. Με ενότητα, με ομοψυχία και με απόλυτο σεβασμό στις αξίες των προγόνων μας, στις αξίες του Έθνους μας».

(ΑΠΡ – ΜΠΕ)