Μειωμένη παραγωγή και πτώση τιμών βλέπουν οι αμπελουργοί Σαββατιανού και Ροδίτη

Χαμηλότερες τιμές και μειωμένη παραγωγή αντιμετωπίζει φέτος ο αμπελώνας των Μεσογείων. Η ωρίμαση στην Αττική ήρθε τελικά λίγο νωρίτερα από ό,τι πέρυσι, ενώ τα οινοποιεία της περιοχής ζητούν μικρότερες ποσότητες, λόγω αποθεμάτων, αλλά και αβεβαιότητας για το μέλλον στην αγορά.

Καθώς ο τρύγος για το Σαββατιανό σταδιακά ολοκληρώνεται, ο πρόεδρος της Ένωσης Οινοπαραγωγών Αττικής (ΕΝΟΑA), Ανδρέας Γκίκας, αναφέρει ότι οι οινοποιοί, όταν πληρώνουν την πρώτη ύλη, πρέπει να γνωρίζουν ότι η τιμή που θα δώσουν καθορίζει πολλές φορές το αν θα συνεχίσει ή θα εγκαταλείψει την καλλιέργεια ο αμπελουργός.

Όσον αφορά τα αποθέματα των οινοποιών, ο κ. Γκίκας σημειώνει ότι «το Σαββατιανό πίνεται καλύτερα τη δεύτερη χρονιά», παρά τη μανία που έχουμε πολλές φορές για το κρασί νέας εσοδείας. Οι τιμές διαμορφώνονται μεσοσταθμικά στα 26-28 λεπτά το κιλό, όταν πέρυσι η τιμή ήταν στα 28-30 λεπτά. Από την πλευρά του, ο οινοποιητικός συνεταιρισμός Μαρκόπουλου Αττικής ΜΑΡΚΟ, φέτος αγοράζει τα σταφύλια με 28 λεπτά το κιλό όπως δήλωσε ο πρόεδρος, Κώστας Μάρκου, στην «ΥΧ». Όπως τονίζει, «πρόκειται για αρχική τιμή, η οποία αναμένεται να ανέβει μετά την εκκαθάριση», η οποία ωστόσο δεν καθορίζεται πότε θα γίνει, δεδομένων μάλιστα των ασταθών οικονομικών συνθηκών.

Από άποψη ποσότητας, φέτος η παραγωγή εμφανίζεται κατά 20% μειωμένη σε πολλά αμπέλια, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών και λόγω της ευδεμίδας και του βοτρύτη, που έπληξαν κυρίως αμπέλια που βρίσκονταν σε σημεία με χαμηλότερη στάθμη εδάφους.

Η χαμηλή τιμή ζορίζει τα πεδινά

Η μείωση της τιμής, ειδικά για τους παραγωγούς που έχουν τα αμπέλια τους στα πεδινά, όπου οι αποδόσεις είναι πολύ χαμηλές -περίπου 400-500 κιλά το στρέμμα-, δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα. «Οι οινοποιοί πρέπει να γνωρίζουν ότι αν δεν δώσουν τιμή, είναι πολύ πιθανό την επόμενη χρονιά να μη βρουν πρώτη ύλη, καθώς όλο και περισσότεροι μικροί αμπελουργοί που διαθέτουν μικρό κλήρο εγκαταλείπουν τα αμπέλια τους.

Ο αμπελώνας στα Μεσόγεια είναι πολύ μεγάλος, 35.000 στρέμματα συνολικά, αλλά δυστυχώς είναι πολυτεμαχισμένος και αυτό δημιουργεί προβλήματα διαχείρισης και φυσικά ανεβάζει το κόστος για τους αμπελουργούς», λέει ο κ. Γκίκας. Από την άλλη, τα τελευταία χρόνια στην περιοχή φυτεύονται αμπέλια κυρίως στα ορεινά του Κιθαιρώνα, όπου οι συνθήκες κλιματολογικά είναι καλύτερες και τα νέα αμπέλια φυσικά δίνουν καλύτερες αποδόσεις, που μπορούν να φτάσουν και τον 1,5 τόνο το στρέμμα. «Πρόκειται για μια πολυδύναμη ποικιλία», εξηγεί ο κ. Γκίκας. «Μπορείς να φτιάξεις από αφρώδες κρασί έως και γλυκό», ενώ και από την άποψη της καλλιέργειας είναι, όπως λένε και οι αμπελουργοί, «μια τίμια ποικιλία που ευδοκιμεί εύκολα και δεν χρειάζεται μεγάλη καλλιεργητική φροντίδα».

Ο ίδιος εκτιμά ότι το Σαββατιανό ακόμα φέρει στις πλάτες του το «βάρος» της ρετσίνας που πουλιόταν στη διατίμηση, γεγονός που βέβαια παρέσυρε σε χαμηλά επίπεδα και την τιμή της πρώτης ύλης, δηλαδή του Σαββατιανού.

«Κράτει» από τους οινοποιούς

«Φέτος, είμαστε επιφυλακτικοί με τις ποσότητες που παραλαμβάνουμε. Εκτιμώ ότι θα πάρουμε 30%-35% λιγότερα σταφύλια από ό,τι τις προηγούμενες χρονιές», αναφέρει στην «ΥΧ» ο οινοποιός Κωνσταντίνος Αγγέλου. «Η προσέλευση από την πλευρά των παραγωγών είναι ίδια όπως και κάθε χρόνο, αλλά φέτος έχουν μικρότερες ποσότητες, γιατί έχει μειωθεί η απόδοση», προσθέτει.

Όπως εξηγεί, οι αρδευόμενοι αμπελώνες έδωσαν φέτος καλύτερο σταφύλι, κάτι που δεν συμβαίνει συχνά στην περιοχή. «Ο τριήμερος καύσωνας ταλαιπώρησε πολύ τα ξερικά αμπέλια», συμπληρώνει. Ο ίδιος δεν έδωσε ποσότητες στην απόσταξη κρίσης, καθώς τονίζει ότι δεν τον συνέφερε η τιμή που καθορίστηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Πτώση στην κατανάλωση

Στοιχεία που δημοσίευσε η ΚΕΟΣΟΕ καταδεικνύουν πτώση της κατανάλωσης οίνου κατά 10% το 2019, ενώ υπολογίζεται ότι το 2020 η πτώση θα είναι δραματικά μεγαλύτερη λόγω του lockdown της άνοιξης, της μείωσης του τουρισμού, αλλά και των περιορισμών που ισχύουν στη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης. Όπως τονίζουν οι οινοποιοί, «δεν είναι η παρούσα κατάσταση, αλλά η έλλειψη προοπτικής που μας εμποδίζει να πάρουμε μεγάλες ποσότητες φέτος. Στην οικονομική κρίση στραφήκαμε στις εξαγωγές. Τώρα δεν υπάρχει διέξοδος με όσα συμβαίνουν», εξηγούν.

 

Ροδίτης στην Αχαΐα

Την ίδια στιγμή, ο τρύγος για τον Ροδίτη ξεκινάει αυτές τις ημέρες στα ορεινά της Αιγιαλείας και οι τιμές δείχνουν έντονα πτωτική τάση, τείνοντας να πέσουν κάτω από τα 30 λεπτά. Σύμφωνα με φήμες, μάλιστα, κάποιες ποσότητες θα αγοραστούν και με 15 λεπτά το κιλό, ωστόσο κανένας από τους οινοποιούς δεν τις επιβεβαιώνει επισήμως. «Φέτος είχαμε ανομβρία, οπότε η απόδοση στους αμπελώνες είναι κατά 20%-30% χαμηλότερη», λέει ο οινοποιός Άγγελος Ρούβαλης, προσθέτοντας: «Ευτυχώς βέβαια, γιατί έχουμε πλεονάσματα και δεν δικαιολογείται από τις συνθήκες να πάρεις πολύ σταφύλι».

Εκπρόσωπος της οινοποιίας-ποτοποιίας Αιγίου Cavino, τονίζει ότι οι παραγωγοί με τους οποίους υπάρχει συνεργασία δεν θα μείνουν φέτος μετέωροι, παρά τις δύσκολες συνθήκες. Ωστόσο, εκτιμούν ότι οι τιμές θα διαμορφωθούν σε χαμηλότερα από τα περυσινά επίπεδα, όπου η οινοποιία έδωσε για τον Ροδίτη 30-38 λεπτά το κιλό, ανάλογα με το αμπελοτόπι.