Μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ: Έως 6/11 οι αιτήσεις, δείτε εάν είστε δικαιούχοι (upd)

Ελάχιστοι παραγωγοί, που καταναλώνουν ρεύμα για αγροτική χρήση, έχουν καταθέσει αίτημα ένταξης για μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΔΑΠΕΕΠ, τη στιγμή που η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αιτημάτων είναι η Παρασκευή 6 Νοεμβρίου.

Για να δείτε αν δικαιούστε μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ (και επομένως πρέπει να υποβληθεί αίτηση στην πλατφόρμα) πατήστε ΕΔΩ

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «ΥΧ», μέχρι αυτήν τη στιγμή, στο πληροφοριακό σύστημα μειωμένων χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ στην ιστοσελίδα του ΔΑΠΕΕΠ έχουν εισέλθει 230 χρήστες αγροτικών παροχών, εκ των οποίων οι 118 έχουν προβεί στην καταχώριση στοιχείων αναφοράς και στην υποβολή αίτησης, ενώ 112 δεν έχουν οριστικοποιήσει την υποβολή της αίτησής τους.

Ο παραπάνω αριθμός φαντάζει μικρός και από μόνος του, ωστόσο καθίσταται αμελητέος, αν συγκριθεί με τις υπάρχουσες 178.880 παροχές σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΑΠΕΕΠ για τις παροχές ρεύματος χαμηλής και μέσης τάσης για αγροτική χρήση.

Όπως δήλωσε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ, Γιάννης Γιαρέντης: «Όποιος ενδιαφερόμενος δεν υποβάλει αίτηση εντός του χρονικού διαστήματος που έχει οριστεί από τον ΔΑΠΕΕΠ, αυτομάτως δεν θα είναι δικαιούχος μειωμένων χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ για τα έτη 2019 και 2020. Δεν έχει δοθεί από το ΥΠΕΝ μέχρι σήμερα δυνατότητα παράτασης της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής αίτησης (6/11).

Για να διαβάσετε το εγχειρίδιο χρήσης για υποβολή αίτησης από αγρότες πατήστε ΕΔΩ

Σημειώστε όμως ότι μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων για τα έτη 2019-2020, το πληροφοριακό σύστημα θα καταστεί άμεσα διαθέσιμο στους δυνητικούς δικαιούχους προκειμένου αυτοί να υποβάλουν αιτήσεις για το έτος 2021. Γίνεται, λοιπόν, κατανοητό ότι το χρονοδιάγραμμα είναι πιεστικό και ως εκ τούτου οι δυνατότητες παράτασης των προθεσμιών είναι περιορισμένες».

Κίνδυνος για «χαράτσια» με αναδρομικές χρεώσεις

Υπενθυμίζεται ότι εφόσον μετά την υποβολή της αίτησης κάποιος καταναλωτής καταστεί δικαιούχος μειωμένων χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ για τα έτη 2019 και 2020, δεν θα παρατηρήσει σχεδόν καμία αλλαγή στους λογαριασμούς ρεύματος της παροχής του. Όμως, οι καταναλωτές που η αίτησή τους θα απορριφθεί ή αυτοί που δεν θα υποβάλουν αίτηση, δεν θα καταστούν δικαιούχοι Μειωμένων Χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ.

Για αυτούς τους καταναλωτές θα διενεργηθεί αναδρομική εκκαθάριση για τα έτη 2019-2020 και θα κληθούν μέσω του προμηθευτή τους να καταβάλουν, επιπλέον του ΕΤΜΕΑΡ που έχουν ήδη χρεωθεί, περίπου άλλα 9 ευρώ για κάθε MWh (Μεγαβατώρα) που έχουν καταναλώσει τα έτη 2019-2020.