Μειωμένο φέτος το νερό για άρδευση από τη λίμνη Πλαστήρα

Σύσκεψη τοπικών φορέων για τη σωστή διαχείριση του νερού

«Χρειάζεται σύνεση, συντονισμός και συνεργασία με τους δήμους και τους φορείς, ώστε και το οικολογικό όριο της λίμνης Πλαστήρα να διασφαλιστεί και να μη μείνουν χωρίς νερό οι καλλιέργειες».

Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε προς κάθε κατεύθυνση ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Καρδίτσας, Κωστής Νούσιος, κατά τη διάρκεια σύσκεψης του άτυπου συντονιστικού οργάνου στην Π.Ε. Καρδίτσας, ενόψει της νέας αρδευτικής περιόδου, τονίζοντας πως «μας περιμένει ένα δύσκολο καλοκαίρι, καθώς οι μέχρι τώρα εισροές ήταν ελλειμματικές σε σχέση με την περσινή χρονιά».

Όπως τονίστηκε στη σύσκεψη, η στάθμη των υδάτων της Λίμνης Πλαστήρα βρίσκεται σε ένα μέτριο επίπεδο, η κατάσταση είναι οριακή και φέτος το διαθέσιμο για άρδευση νερό θα είναι κατά 20% λιγότερο. Γι’ αυτό είναι απαραίτητη η «σφιχτή» διαχείριση, ο συντονισμός όλων των αρμόδιων φορέων και η συντήρηση των αρδευτικών έργων. Συντονισμό και πειθαρχία στις αποφάσεις του συντονιστικού οργάνου ζήτησε ο δήμαρχος Καρδίτσας, Βασίλης Τσιάκος, ο οποίος τόνισε πως «είναι σημαντικό να εκταμιευθούν ικανές ποσότητες νερού στην αρχή της αρδευτικής περιόδου, για να επιτραπεί στις καλλιέργειες να φυτρώσουν. Και, βέβαια, να διασφαλιστεί και η ποιότητα του πόσιμου νερού, για την πόλη της Καρδίτσας».

Ανάλογες ανησυχίες εξέφρασαν όλοι οι παριστάμενοι δήμαρχοι του νομού, ενώ ο εκπρόσωπος της ΔΕΗ, Ευάγγελος Παπαλεξανδρής, ζήτησε «έγκαιρη ενημέρωση για οποιαδήποτε μεταβολή στην αυξομείωση της εκταμιευόμενης ποσότητας νερού».

Τέλος, την άμεση αποκατάσταση των ζημιών σε σημεία επιφανειακού δικτύου του ΤΟΕΒ Τιτανίου, ώστε να μπορεί ο Οργανισμός να βοηθήσει τους αγρότες, ζήτησε ο Βασίλειος Γιαννάκος, ενώ εκ μέρους του ΤΟΕΒ Σελλάνων ο Γιώργος Μπεκιάρης τόνισε ότι μόνο με αλλαγή του τρόπου άρδευσης θα λυθεί το πρόβλημα που υπάρχει.

Προετοιμασία

Ενόψει της έναρξης της αρδευτικής περιόδου, ο Δήμος Καρδίτσας, μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών του, προέβη στην ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων ενεργειών και εργασιών που απαιτούνται, ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη παροχή αρδευτικού νερού στις εκτάσεις της δικαιοδοσίας του.

Πιο συγκεκριμένα, ολοκληρώθηκε τις προηγούμενες ημέρες η πρόσληψη των υδρονομικών οργάνων που θα εξυπηρετήσουν τους παραγωγούς και θα διεκπεραιώσουν τη διαχείριση του αρδευτικού νερού στις αντίστοιχες περιοχές, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον εγκεκριμένο κανονισμό άρδευσης του δήμου.