Μείωση 20% του αρδευτικού νερού στην πεδιάδα Θεσσαλονίκης – Λαγκαδά

Έρχεται θερμό καλοκαίρι – Ξηρασία και υψηλές θερμοκρασίες απειλούν την ελληνική παραγωγή

Kαμπανάκι για την αρδευτική περίοδο του 2023 χτυπά ο Πεδιάδων Θεσσαλονίκης – Λαγκαδά, καθώς ζητά από τους ΤΟΕΒ της περιοχής ευθύνης του τη μείωση κατά 20% της παροχής ποσοτήτων αρδευτικού ύδατος από τους ταμιευτήρες Αλιάκμονα για την αρδευτική περίοδο 2023.

Σύμφωνα με έγγραφο που απεστάλη στους 28 ΤΟΕΒ της αρμοδιότητάς του, αναφέρεται ότι κατόπιν συνάντησης εργασίας στα γραφεία των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ ΑΕ στη Σφηκιά Ημαθίας, προκειμένου να καθοριστούν οι ποσότητες νερού που θα διατεθούν από τους ταμιευτήρες των ΥΗΣ του ποταμού Αλιάκμονα προς τους χρήστες για το έτος 2023, τα στελέχη της ΔΕΗ τους πληροφόρησαν για τις ποσότητες νερού (εισροές) προς τους ταμιευτήρες Πολυφύτου και Ιλαρίωνα, οι οποίες τον φετινό χειμώνα ήταν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων χρόνων και θα συνεχίσουν έτσι και τους επόμενους μήνες, λόγω της ανομβρίας και της έλλειψης χιονιά.

Μετά τα παραπάνω, όπως τονίζεται στο σχετικό έγγραφο, καθίσταται επιτακτική ανάγκη η μείωση κατά 20% των συνολικών ετήσιων ποσοτήτων νερού που θα διατεθούν από τους ταμιευτήρες της ΔΕΗ προς τον ΓΟΕΒ και, στη συνέχεια, προς τους χρήστες ΤΟΕΒ κατά τη φετινή αρδευτική περίοδο. «Εφιστούμε την προσοχή στους ΤΟΕΒ της περιοχής δικαιοδοσίας του ΓΟΕΒ, για την εφαρμογή της παραπάνω απόφασης, προκειμένου να υπάρχει επάρκεια αρδευτικού νερού μέχρι το τέλος της φετινής αρδευτικής περιόδου για την εξυπηρέτηση των μελών σας αγροτών/παραγωγών», καταλήγει η ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με σχετική έρευνα που είχε παρουσιαστεί πέρσι στο συνέδριο της Ελληνικής Υδροτεχνικής Ένωσης για τους υδατικούς πόρους και είχε πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον ΓΟΕΒ Πεδιάδας Θεσσαλονίκης – Λαγκαδά και τη Διεύθυνση Υδάτων Κεντρικής Μακεδονίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, στην περιοχή που περικλείεται η πεδιάδα της Θεσσαλονίκης, η καθαρή αρδευόμενη έκταση αγγίζει τα 991.580 στρ.

Η άδεια χρήσης νερού δόθηκε στον ΓΟΕΒ το 2016 από τη Διεύθυνση Υδάτων, προκειμένου να καλύψει ανάγκες άρδευσης συνολικής έκτασης περίπου 875.000 στρ. Στην πεδιάδα της Θεσσαλονίκης, έχουν κατασκευαστεί 32 συλλογικά αρδευτικά δίκτυα, τα οποία υδροδοτούνται από δύο κύριες πηγές, που είναι οι ποταμοί Αξιός και Αλιάκμονας.

Τα αρδευτικά δίκτυα της πεδιάδας της Θεσσαλονίκης, που ανήκουν στην περιοχή δικαιοδοσίας του ΓΟΕΒ, επιφανειακά και κλειστά, είναι, μεταξύ άλλων, οι περιοχές Μαγνησίας, Μαλγάρων Πέλλας, Γιαννιτσών, Νησελίου, Αλεξάνδρειας, Νησίου, Κουλούρας, Κρύας Βρύσης, Αραβησσού, Αγρόκτημα Νάουσας κ.ά.

Με μια ματιά η κατάσταση του νερού και του εδάφους στην Ελλάδα

✱ Ως προς την ποσοτική κατάσταση των υπόγειων υδατικών πόρων, στα Υδατικά Διαμερίσματα Θεσσαλίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας και Αττικής οι υπόγειοι υδατικοί πόροι εκτιμάται ότι βρίσκονται σε προβληματική κατάσταση, αφού ένα μεγάλο ποσοστό των νερών αντλείται από υπόγειους υδροφορείς που βρίσκονται σε κακή κατάσταση.

✱ Στις δύο τελευταίες περιφέρειες, μάλιστα, το πρόβλημα είναι εντονότερο, αφού η εξάρτηση της γεωργίας από τα υπόγεια νερά είναι πολύ μεγάλη, σχεδόν πλήρης.

✱ Σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικούς κλάδους (συμπύρηνο ροδάκινο, μηλοειδή, ζωοτροφές, λοιπές δενδρώδεις, μπανάνες, ανθοκομικά, φυτώρια) αυξήθηκαν οι εκτάσεις, αλλά και η μέση εκταριακή κατανάλωση αρδευτικού ύδατος. Οι κλάδοι αντιπροσωπεύουν το 20% των αρδευόμενων εκτάσεων και του αρδευτικού νερού.

✱ Στις νησιωτικές περιοχές, η κατάσταση ποικίλλει. Η αυξημένη εξάρτηση της γεωργίας των νησιών από τους υπόγειους υδροφορείς επιβαρύνει το πρόβλημα συνολικά, αλλά κυρίως στα νησιά που οι υπόγειοι υδατικοί πόροι δέχονται πιέσεις.

✱ Παρουσιάζονται σημειακά φαινόμενα υφαλμύρινσης στους παράκτιους υδροφορείς λόγω υπεραντλήσεων.

✱ Το 1/5 της έκτασης της χώρας βρίσκεται σε ζώνες δυνητικά υψηλού κινδύνου πλημμύρας με τις περιφέρειες της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας να έχουν τις μεγαλύτερες απειλούμενες ζώνες.

✱ Το 52% των καλλιεργούμενων εδαφών της χώρας αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο διαβρώσεων. Ιδιαίτερα της Κρήτης με 92,2% της έκτασής της, των Ιονίων νήσων με 91,07%, του Νοτίου Αιγαίου με 90,13%, του Βορείου Αιγαίου με 79,83% και της Πελοποννήσου με 78,04%.

Πηγή: SWOT ανάλυση του Αγροτικού Χώρου