Μείωση αρδευτικών τελών από τον ΤΟΕΒ Πηνειού

Την κρατική χρηματοδότηση για αποκατάσταση ζημιών αναμένει ο ΤΟΕΒ Ταυρωπού

Μείωση αρδευτικών τελών 1 ευρώ στο ελεύθερο πότισμα και 5 ευρώ από τις γεωτρήσεις για την τρέχουσα χρoνιά εισηγήθηκε η διοίκηση του ΤΟΕΒ Πηνειού κατά τη διάρκεια γενικής συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα.

Στο πλαίσιο στήριξης των πλημμυροπαθών μελών του, ο Οργανισμός είχε αποφασίσει στην προηγούμενη συνέλευση την απαλλαγή κατά 50% των αρδευτικών τελών του 2023 για τους αρδευτές-μέλη του, ενώ όσοι αποπλήρωσαν προκαταβολικά τις εισφορές τους το καλοκαίρι (εκμεταλλευόμενοι τις σχετικές εκπτώσεις) έλαβαν επιστροφή, με επιταγές, τα μισά χρήματα. Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πηνειού, Δημήτρης Τσιουρής, ενημέρωσε το σώμα για την επικείμενη δημιουργία του Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, τον οποίο η διοίκηση του Οργανισμού αποδέχεται, εφόσον όμως αυτός λειτουργήσει συνεργατικά με τον ΤΟΕΒ και δεν πρόκειται να τον καταργήσει ή να τον υπονομεύσει.

Σχετικά με την πορεία αποκατάστασης των ζημιών στο αρδευτικό δίκτυο από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου, σημείωσε ότι «αυτήν τη στιγμή, οι εργολαβίες που βρίσκονται σε εξέλιξη ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο ευρώ, πόσο που χρηματοδοτείται από το αποθεματικό του Οργανισμού». Εξέφρασε, δε, την αισιοδοξία του ότι «έστω και στο και πέντε της έναρξης της αρδευτικής περιόδου, ο Οργανισμός θα μπορέσει να δώσει νερό σε όσους θέλουν και μπορούν να καλλιεργήσουν τη γη τους».

Να σημειωθεί ότι στη συνέλευση παρέστη και χαιρέτισε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, ο οποίος αναφέρθηκε στο σχέδιο της περιφέρειας για την αποστράγγιση των νερών από τα πλημμυρισμένα παρακάρλια χωριά, δίνοντας έμφαση στην κατασκευή της σήραγγας.

Όσον αφορά το περίφημο σχέδιο των Ολλανδών, εξέφρασε τη δυσφορία του για τη μη πρόσκλησή του στη χθεσινή παρουσίαση στο Μέγαρο Μαξίμου.

ΤΟΕΒ Ταυρωπού

Στην ετήσια γενική συνέλευση του ΤΟΕΒ Ταυρωπού, που πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο της Καρδίτσας, παρουσία βουλευτών του νομού, ο πρόεδρος, Θανάσης Μαρκινός, υπογράμμισε ότι «η συνέλευση πραγματοποιείται σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης, λόγω των καταστροφών που υπέστη το αρδευτικό δίκτυο».

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι ο Οργανισμός παραμένει σε κατάσταση αναμονής για τη χρηματοδότηση που του υποσχέθηκε η κυβέρνηση σχετικά με την κάλυψη των έκτακτων αναγκών.

Ο κ. Μαρκινός σημείωσε, ακόμη, ότι ο ΤΟΕΒ προχωρά σε διαγωνισμό επιλογής αναδόχων για την προσωρινή αποκατάσταση των ζημιών στο δίκτυο, με έναν πρόχειρο υπολογισμό να ανεβάζει το κόστος σε 14 εκατ. ευρώ.

Τέλος, προχωρά ο διαγωνισμός για το νέο κλειστό δίκτυο που θα υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ, ενώ την επόμενη εβδομάδα οι ενδιαφερόμενες κοινοπραξίες θα καταθέσουν τις οριστικές προσφορές.