Μείωση κατά 22% στο κόστος παραγωγής παγκοσμίως από την ευρεία υιοθέτηση των τεχνολογιών

Το καθαρό αγροτικό εισόδημα στις ΗΠΑ είναι πιθανό να μειωθεί κατά 18% τη φετινή χρονιά, σύμφωνα με τις προβλέψεις του USDA, αφού η φυτική παραγωγή αντιμετωπίζει σημαντικές πιέσεις κόστους, το οποίο έχει αυξηθεί κατά 80%-250%, φτάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ το 2022.

Τα ποσοστά αυτά σχετίζονται και με την κρίση του κορωνοϊού και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Την ίδια στιγμή, καθώς οι αποδόσεις των καλλιεργειών στις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί τα τελευταία έξι χρόνια, οι αγρότες αναζητούν καινοτόμους τρόπους για να μειώσουν το κόστος και να βελτιώσουν την κερδοφορία. Σύμφωνα με το ερευνητικό κέντρο Arkinvest, η τεχνητή νοημοσύνη και η γεωργία ακριβείας έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν το ετήσιο γεωργικό κόστος περισσότερο από 22% παγκοσμίως. Μέσω της διαφοροποιημένης εφαρμογής των εισροών στο χωράφι, ανάλογα με τις ανάγκες του, το κόστος αναμένεται να πέσει κατά πολύ. Πρώτον, η ποσότητα των σπόρων, των λιπασμάτων και των χημικών ουσιών που εμπλέκονται στη γεωργία θα μπορούσε να μειωθεί κατά 27%.

Δεύτερον, καθώς η αυτόνομη τεχνολογία εφαρμογής των εισροών αναλαμβάνει την επιτόπια εργασία από τον άνθρωπο, η έρευνα εκτιμά ότι το κόστος εργασίας, το οποίο αντιπροσωπεύει περίπου το 8% του λειτουργικού κόστους, μπορεί να μειωθεί κατά 85%. Τέλος, η έρευνα επισημαίνει ότι οι υπηρεσίες πρόγνωσης των κατάλληλων καιρικών συνθηκών για την εφαρμογή των χημικών και οι πιο αποτελεσματικές διελεύσεις στο χωράφι, μέσω αυτόνομων συστημάτων, θα μπορούσαν να μειώσουν τα καύσιμα, την ηλεκτρική ενέργεια και τις επισκευές κατά 20%.

Έως και 8 στις 10 εκμεταλλεύσεις θα υιοθετήσουν τις προηγμένες λύσεις

Η έρευνα εκτιμά επίσης ότι το 75%-80% των αγροτικών εκμεταλλεύσεων θα υιοθετήσουν αυτές τις λύσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, με τα ποσοστά υιοθέτησης να ποικίλλουν ανάλογα με παράγοντες όπως το μέγεθος της εκμετάλλευσης, η συνδεσιμότητα και οι πολιτισμικές διαφορές.

Καθώς οι εταιρείες τεχνολογίας προσφέρουν υπηρεσίες συνδρομής, η έρευνα καταγράφει ότι αν το 75% των εκμεταλλεύσεων υιοθετούσε τεχνολογίες γεωργίας ακριβείας, το παγκόσμιο κόστος των αγροτικών εκμεταλλεύσεων θα μειωνόταν κατά 22%.