Μείωση τιμών σε φασόλια και φάβα – Εκτός παιχνιδιού οι μεγάλες εταιρείες

fasoli-feneou
ΦΩΤΟ: Αποστόλης Καπέλλος
-Διαφήμιση-
Αδιάθετο παραμένει το 50% της παραγωγής στο Φενεό τόσο σε φασόλια Βανίλια όσο και στη γνωστή φάβα, που παράγει η περιοχή, καθώς από τη μια μεριά οι τιμές ήταν χαμηλές και από την άλλη η ζήτηση δεν ήταν η αναμενόμενη.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Φενεού, Κουτρέτση Σπύρο, «η χρονιά δεν ήταν καλή, αφού δεν υπήρξε η αναμενόμενη ζήτηση. Οι τιμές για τα φασόλια Βανίλια Φενεού ήταν χαμηλές, αφού κινήθηκαν στο 1,80 ευρώ/κιλό περίπου, σε αντίθεση με την περασμένη χρονιά που έφθασαν στα 2,20-2,30 ευρώ/κιλό. Το ίδιο ισχύει και για τη φάβα που πήγε στο 0,65 λεπτά/κιλό χωρίς να έχει ζήτηση από μεγάλες εταιρείες που άλλες χρονιές έδιναν προσφορές».

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φενεού, Παναγιώτης Φιάκας, τονίζει στην «ΥΧ»: «Δεν δίνουμε φασόλια Φενεού σε μάρκετ ή σε εμπόρους, καθώς η τιμή που μας δίνουν είναι στο ένα ευρώ περίπου. Όσο για τη φάβα προτιμώ να τη μεταποιώ και να τη δίνω όπου μπορώ με 2 ευρώ/κιλό. Υπάρχει πρόβλημα, γιατί έχουν μπει στην αγορά οι Τούρκοι, αλλά και οι Καναδοί με πολύ χαμηλή τιμή. Γενικά, τα εισαγόμενα όσπρια μπήκαν σε χαμηλή τιμή και κάνουν τεράστια ζημιά, αφού κάποιες ποσότητες ελληνοποιούνται».

Πτώση στην παραγωγή

Πέρα από τις τιμές, πτωτική ήταν φέτος συνολικά και η παραγωγή, αφού οι καιρικές συνθήκες είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωσή της κατά 50%. Αξίζει να σημειωθεί ότι για το έτος 2017 καλλιεργήθηκαν 180 στρέμματα για φάβα Φενεού, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΑΣ Κιάτου, από 100 παραγωγούς με στρεμματική απόδοση που κυμάνθηκε στα 80-100 κιλά ανά στρέμμα και με τις τιμές παραγωγού να διαμορφώνονται στα 0,55-0,70 ευρώ το κιλό.

Υπενθυμίζουμε, επίσης, ότι το 2017 καλλιεργήθηκαν 800 στρέμματα φασόλια Βανίλια Φενεού από 70 παραγωγούς. Λόγω των καιρικών φαινομένων (ανοιξιάτικες βροχές και καύσωνας Ιουνίου-Ιουλίου) προέκυψε πρόβλημα στην ανθοφορία και στην καρποφορία, γεγονός που οδήγησε στην πτώση της στρεμματικής απόδοσης, που κυμάνθηκε στα 100 kg το στρέμμα, ενώ οι τιμές παραγωγού διαμορφώνονται στα 2-2,20€ το κιλό.

-Διαφήμιση-