Η μείωση του χυμού προβληματίζει τη χυμοποιία που απειλείται με λουκέτα

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στον χώρο της χυμοποίησης στην Αργολίδα εξαιτίας μιας σειράς παραγόντων, όπως είναι η διαμόρφωση της τιμής, οι παραγόμενες ποσότητες, αλλά και η ζήτηση από το καταναλωτικό κοινό.

Ο διευθυντής του εργοστασίου ΕΣΠΕΡΙΔΕΣ της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αργολίδας, Γιάννης Δημάκης, επιχειρώντας να καταγράψει με σαφήνεια την κατάσταση, σημειώνει ότι «θα πρέπει να ξεκινήσουμε από κάτι πολύ βασικό. Τα περσινά 8 λεπτά στον χυμό έγιναν φέτος 20 και, φυσικά, αυτό οφείλεται στην τεράστια μείωση της παραγωγής χυμού σε παγκόσμιο επίπεδο. Η δραματική μείωση χυμού στη Φλόριντα ήταν και ο καθοριστικός παράγοντας. Εκεί η μείωση έφθασε τους 400.000-500.000 τόνους, κάτι που αντιστοιχεί σε δέκα φορές την παραγωγή της Ευρώπης».

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στο άμεσο μέλλον, ο Γιάννης Δημάκης υπογραμμίζει ότι η δραματική αύξηση στην τιμή του φρούτου έφερε δραματική αύξηση στην τιμή του χυμού και το ερώτημα είναι πλέον εάν θα μπορέσουν να ακολουθήσουν οι καταναλωτές.

«Για να βγάλεις στην Αργολίδα ένα λίτρο χυμό, θέλεις τρία κιλά πορτοκάλια Μέρλιν. Θέλεις δηλαδή 60-70 λεπτά το περιεχόμενο. Αν προσθέσεις και 25 λεπτά τη συσκευασία, πηγαίνεις στο 1 ευρώ. Μοιραία, λοιπόν, γεννάται το ερώτημα για το τι θα ακολουθήσει», αναφέρει.

Υπάρχει απειλή για τη βιωσιμότητα των χυμοποιείων; Ο κ. Δημάκης προβλέπει ότι «φέτος θα αυξηθεί η χυμοποποίηση και θα μειωθούν οι εξαγωγές λόγω και της ποιότητας των Μέρλιν. Αυτό, βέβαια, αποτελεί μια παγίδα, καθώς αρκετοί παραγωγοί θα μπουν στον πειρασμό να δώσουν στη χυμοποίηση με 20 λεπτά παρά για εξαγωγές με 25 λεπτά που θα περιλαμβάνουν και διάφορα άλλα έξοδα. Εμείς πρέπει να προστατεύσουμε την εξαγωγή».

Κλείνοντας, ο κ. Δημάκης υποστηρίζει ότι «οδηγούμαστε σε μια δραματική μείωση της παραγωγής. Τα χυμοποιεία που υπάρχουν και στην Αργολίδα είναι πολλά. Αυτή η κατάσταση δεν είναι βιώσιμη, αφού οι ποσότητες δεν θα είναι αρκετές για να στηρίξουν μια επιχείρηση».