Εσπεριδοειδή: Σε ποσοστό 70% η ακαρπία στο πορτοκάλι στα Καλύβια Αγρινίου

04.07.2024
1' διάβασμα
esperidoeidi-se-pososto-70-i-akarpia-sto-portokali-sta-kalyvia-agriniou-307352

Αντιμέτωποι με την ακαρπία για ακόμα μία φορά βρίσκονται οι παραγωγοί εσπεριδοειδών στα Καλύβια Αγρινίου, μια κατ’ εξοχήν αγροτική περιοχή, με κύρια καλλιέργεια τα πορτοκάλια ποικιλίας Ναβαλίνα, τα οποία παρουσιάζουν σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα.

Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν τους προηγούμενους μήνες και η έλλειψη βροχοπτώσεων σε κρίσιμα για τα φυτά στάδια ανάπτυξης δεν ευνόησαν την ανθοφορία και το δέσιμο του καρπού, με αποτέλεσμα να υπάρχει ακαρπία και μειωμένη παραγωγή σε μεγάλο ποσοστό.

Για το θέμα, άλλωστε, υπήρξε και συνάντηση στο Μεσολόγγι του προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Καλυβίων, Δημήτρη Αναστασίου, με τον αντιπεριφερειάρχη Αιτωλοακαρνανίας, Θανάση Μαυρομάτη, και τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, Ανδρέα Φίλια. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, παραδόθηκε επιστολή με την οποία ζητείται από τους δύο αντιπεριφερειάρχες να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, έτσι ώστε να στηριχθούν οι αγρότες που, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, χρόνια τώρα βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται.

«Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και φέρνει μαζί της πολλά προβλήματα. Ένα από αυτά είναι και η ακαρπία που παρατηρείται στην ποικιλία πορτοκαλιών Ναβαλίνα, αφού σε πολλά περιβόλια της περιοχής μας ξεπερνά ακόμα και το 70%», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασίου.