Μεξικανοί αγρότες εναντίον NAFTA: «Για εμάς είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου»

-Διαφήμιση-
gaia-sense

Την έντονη αντίδραση του αγροτικού κόσμου στο Μεξικό έχει προκαλέσει η νέα Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής (NAFTA). Την προηγούμενη εβδομάδα, ηγέτες των αγροτών του Μεξικού εξέφρασαν επίσημα την αποδοκιμασία τους, με αφορμή τη συμφωνία που ανακοινώθηκε με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ζητώντας από τον νέο Μεξικανό πρόεδρο Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, τον οποίο είχαν υποστηρίξει στις πρόσφατες εκλογές, να αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε να μπλοκαριστεί η επικύρωσή της.

«Πρέπει να πιέσουμε τον πρόεδρό μας να εμποδίσει την υπογραφή αυτής της συμφωνίας», δήλωσε ο αγρότης Geronimo Jacobo. «Είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου για εμάς. Με τη NAFTA θα είναι ένας αργός θάνατος. Εδώ διακυβεύεται η εθνική μας κυριαρχία».

Για τους αγρότες του Μεξικού, η επαναδιαπραγμάτευση της NAFTA ήταν ένα πάγιο αίτημα, προκειμένου να σταματήσει η επέλαση των αμερικανικών αγροτικών προϊόντων που προέρχονται από φθηνές, επιδοτούμενες καλλιέργειες, και τα οποία έχουν πλημμυρίσει την αγορά της χώρας. Ωστόσο, η νέα συμφωνία δεν επιτρέπει στο Μεξικό να προστατεύσει τις καλλιέργειες βασικών προϊόντων από τις εν λόγω πρακτικές ντάμπινγκ των ΗΠΑ.

Νέα έρευνα από το Ινστιτούτο Γεωργίας και Εμπορικής Πολιτικής δείχνει ότι το αμερικανικό καλαμπόκι εξήχθη τα τελευταία τρία χρόνια σε τιμές 10% χαμηλότερες από το κόστος παραγωγής, το σιτάρι 33% κάτω από το κόστος παραγωγής και το ρύζι, επίσης, βρίσκεται εντός περιθωρίου ντάμπινγκ. Σε κοινή τους δήλωση, οι ηγέτες των μεξικανικών αγροτικών κινημάτων καταγγέλλουν τη NAFTA ως υπαίτια για την εξαθλίωση των μικρομεσαίων αγροτών.

-Διαφήμιση-