Μελέτη: Η ανοδική ζήτηση για νερό θα είναι η Νο1 απειλή για την επισιτιστική ασφάλεια τα επόμενα 20 χρόνια

Απαραίτητη η εγκατάσταση πιο ανθεκτικών συστημάτων τροφίμων εν μέσω της κλιματικής αλλαγής και των συγκρούσεων

Τις 32 μεγαλύτερες απειλές για την επισιτιστική ασφάλεια τις επόμενες δύο δεκαετίες απαριθμεί νέα μελέτη, επισημαίνοντας την κλιματική αλλαγή και τις συγκρούσεις ως τις κορυφαίες υπαιτίους τέτοιων κρίσεων και ζητώντας περισσότερο συντονισμό για τη δημιουργία ανθεκτικών συστημάτων τροφίμων σε όλο τον κόσμο.

Η αυξημένη ζήτηση για νερό θα είναι η νούμερο ένα απειλή για την επισιτιστική ασφάλεια τα επόμενα 20 χρόνια, ακολουθούμενη από τα κύματα καύσωνα, τις ξηρασίες, τις εισοδηματικές ανισότητες και την πολιτική αστάθεια, σύμφωνα με τη σχετική μελέτη του πανεπιστημίου του Κολοράντο Μπόλντερ, η οποία απευθύνει κάλεσμα για αυξημένη συνεργασία, με στόχο τη δημιουργία ενός πιο ανθεκτικού παγκόσμιου εφοδιασμού τροφίμων.

Η έκθεση, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό One Earth, έρχεται σε μια συγκυρία όπου τα παγκόσμια επίπεδα πείνας για το 2021 βρέθηκαν να ξεπερνούν το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειωθεί το 2020 και η οξεία επισιτιστική ανασφάλεια σε πολλές χώρες ενδέχεται να συνεχίσει να επιδεινώνεται φέτος, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη και την Παγκόσμια Τράπεζα.

Αυτές οι πιεστικές απειλές δεν είναι καινούργιο φαινόμενο. Οι επιπτώσεις των πολιτικών συγκρούσεων και οι σύνθετες περιβαλλοντικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έχουν ήδη υπολογισεί και μελετηθεί σε όλο τον κόσμο.

Η νέα μελέτη, ωστόσο, διαπιστώνει ότι η αυξημένη συνεργασία μεταξύ αυτών των τομέων έρευνας θα μπορούσε όχι μόνο να οχυρώσει την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, αλλά και να την ενισχύσει απέναντι σε οποιαδήποτε από αυτές τις απειλές.

«Παρέχουμε ισχυρή υποστήριξη στην ιδέα της δημιουργίας πιο ανθεκτικών συστημάτων τροφίμων γενικά, αντί να προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε μεμονωμένα προβλήματα εδώ και εκεί», δήλωσε ο Zia Mehrabi, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και επίκουρος καθηγητής περιβαλλοντικών μελετών και στο καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Mortenson Center in Global Engineering.

«Δεν έχει σημασία αν πρόκειται για κλιματικό, περιβαλλοντικό ή πολιτικό σοκ στο σύστημα. Eάν έχετε εγκαταστήσει ανθεκτικά συστήματα, αυτά θα μπορούν να αντιμετωπίσουν όλα τα διαφορετικά είδη κραδασμών».