Μελέτη του ΙΟΒΕ για το πώς βλέπουν οι πολίτες την πράσινη μετάβαση
Περισσότερη ανησυχία για την κλιματική αλλαγή, από ό,τι για την οικονομική κρίση, τον πληθωρισμό και το κόστος ζωής, αλλά και από ζητήματα όπως το μεταναστευτικό ή το ενδεχόμενο εμπλοκής της χώρας σε πόλεμο, έχουν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, σύμφωνα με μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), με τη στήριξη του γερμανικού πολιτικού ιδρύματος «Kondrad Adenauer Shiftung» και σε συνεργασία με την εταιρεία «DataPower».
Απαντώντας στο ερώτημα «τι είναι αυτό που σας απασχολεί άμεσα;», δύο στους τρεις Έλληνες και Ελληνίδες δήλωσαν πως είναι πολύ ανήσυχοι για την κλιματική αλλαγή, έναντι αντίστοιχου ποσοστού μόλις 26% για τους Γερμανούς, όπως προέκυψε από την έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε φέτος το καλοκαίρι σε δείγμα 750 ατόμων και παρουσιάστηκε από τον γενικό διευθυντή του ΙΟΒΕ, Νίκο Βέττα, στην 88η ΔΕΘ, στην κεντρική σκηνή του γερμανικού περιπτέρου.
Τα ευρήματα της έρευνας
Παρουσιάζοντας κάποια από τα ευρήματα της μελέτης, με τίτλο «Στάσεις της κοινής γνώμης για την πράσινη μετάβαση και τις ΑΠΕ στην Ελλάδα», ο κ. Βέττας σταχυολόγησε τα εξής:
- Αν ρωτήσεις τους Έλληνες «τι είναι αυτό το οποίο σε απασχολεί σημερα άμεσα», πολύ περισσότερο από οτιδήποτε τούς απασχολεί το θέμα της κλιματικής αλλαγής και της ανόδου της θερμοκρασίας. Ποσοστό 65,7% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι το θέμα τους ανησυχεί «πάρα πολύ» και το 24,8% «αρκετά». Τα αντίστοιχα ποσοστά για την οικονομική κρίση/πληθωρισμό/κόστος ζωής είναι 60,7% και 32,4% αντίστοιχα, για το ενδεχόμενο εμπλοκής της Ελλάδας σε πόλεμο 40,4% και 35,7% και για το μεταναστευτικό 34,9% και 33,6% αντίστοιχα.
- Μεταξύ όλων των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους Ελληνες είναι οι πυρκαγιές. Σχεδόν οκτώ στους δέκα (ποσοστό 78,9%) δηλώνουν πως τις θεωρούν πολύ επικίνδυνες, συν ένα 17,3% που τις χαρακτηρίζει «αρκετά επικίνδυνες». Ακολουθούν κατά πόδας τα φαινόμενα που σχετίζονται με το νερό, είτε αυτά είναι πλημμύρες είτε ξηρασία, με ποσοστά 74,9% (πολύ επικίνδυνα) και 22,1% (αρκετά επικίνδυνα) αντίστοιχα, η απώλεια βιοποικιλότητας (41,1% και 49,6% αντίστοιχα) και η ασφάλεια των τροφίμων (35,9% και 46,3%). Συγκριτικά με τα παραπάνω, οι ερωτηθέντες δεν φαίνεται να ανησυχούν ιδιαίτερα για τις πιθανές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον τοπικό τουρισμό, παρότι αυτός βρίσκεται πολύ ψηλά ως πηγή εισοδήματος για την Ελλάδα (τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 38,4% και 23,2% αντίστοιχα).
*Στις λιγότερο αστικές περιοχές, αγροτικές και άλλες, η ανησυχία σε σχέση με το κλίμα είναι πολύ εντονότερη. Όπως παρατήρησε ο κ.Βέττας, οι άνθρωποι στα αστικά κέντρα φαίνεται ότι νιώθουν πιο προστατευμένοι. Επίσης, οι κάτοικοι των νησιών φαίνεται ότι έχουν πιο έντονη ανησυχία όσον αφορά τη βιοποικιλότητα, καθώς και το κατά πόσο μπορεί να υπάρξει επίδραση στον τουρισμό. - Στο ερώτημα αν στην Ελλάδα είμαστε στη σωστή τροχιά, αν κάνουμε αυτά τα οποία χρειάζεται να γίνουν, το 91,2% των ερωτηθέντων «συμφωνούν ισχυρά» ή «συμφωνούν» ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα.
- Στο ερώτημα «κατά πόσο στην καθημερινή ζωή σας η συμπεριφορά σας είναι φιλική προς το περιβάλλον», εννέα στους δέκα Ελληνες (έναντι περίπου επτά στους δέκα Γερμανούς) απαντούν πως ναι, είναι φιλική, γιατί ανακυκλώνουν (αυτό δηλώνει 88,8% των πολιτών), αποφεύγουν τη χρήση ΙΧ (36,3%) και αεροπλάνων (41,5%) και την κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων (22,2%). «Άρα, ενδεχόμενα εάν χρειαστεί να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους, μπορεί να αναρωτηθούν γιατί να το κάνουν, αφού θεωρούν πως είναι ήδη φιλική» επισήμανε ο κ. Βέττας.
- Η διείσδυση φωτοβολταϊκών και η ηλιακή ενέργεια έχει πολύ μεγαλύτερη αποδοχή από τους ερωτηθέντες, σε σχέση με οτιδήποτε άλλο βοηθάει στην πράσινη μετάβαση και στην κλιματική αλλαγή (59,8%, έναντι π.χ., 27% για τις ανεμογεννήτριες).
- Όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο εκπαίδευσης των ερωτηθέντων, τόσο πιο μεγάλη είναι η αποδοχή τους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ωστόσο, ακόμα και μεταξύ των κατόχων μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου, έξι στους δέκα διαφωνούν με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών κοντά στο σπίτι τους. Ενδιαφερόν είναι και το εύρημα σχετικά με το κατά πόσο οι ερωτηθέντες θα δέχονταν κάποια μορφή αποζημίωσνς για την εγκατάσταση ΑΠΕ στην περιοχή τους. «Και εδώ η απάντηση είναι “όχι” κι αυτό το όχι ενσωματώνει δύο όχι. Το ένα είναι όχι, γιατί δεν χρειάζεται. Και το δεύτερο, γιατί κάτι τέτοιο θα με ενοχλούσε τόσο πολύ, που οποιοδήποτε λογικό ποσό και να μου έδινες δεν θα έφτανε για να με κάνει να αλλάξω γνώμη» εξήγησε ο κ. Βέττας.
- Το 85% του δείγματος απαντά ότι οι ανανεώσιμες πηγές σημαντικά βοηθούν να μετριαστεί η κλιματική αλλαγή. Το 42% όμως πιστεύει ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας βλάπτουν το περιβάλλον με άλλους τρόπους, πχ,. στο επίπεδο της χωροταξίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ