Μελέτη: Σε υψηλό κίνδυνο από τα φυτοφάρμακα το 1/3 των καλλιεργούμενων εκτάσεων

Το πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ δημιούργησε έναν παγκόσμιο χάρτη γεωργικών γαιών σε 168 χώρες που δείχνει ότι τα 2/3 της αγροτικής γης (64%) αντιμετωπίζουν κίνδυνο ρύπανσης από τα προϊόντα φυτοπροστασίας. Σχεδόν το 1/3 αυτών λογίζονται ως εκτάσεις σε υψηλό κίνδυνο.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Geoscience» και λαμβάνει υπόψη 92 διαφορετικές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται ευρέως στα χωράφια 168 χωρών. Μεταξύ των πιθανών κινδύνων που περιλαμβάνονται στη μελέτη συγκαταλέγονται επιπτώσεις στα εδάφη, στην ατμόσφαιρα και στον υδροφόρο ορίζοντα.

«Μεγαλύτερο το πρόβλημα στην Ασία, προσοχή στις ξηρές περιοχές»

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, τον μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετωπίζουν περιοχές της Ασίας σε χώρες όπως η Κίνα, η Ιαπωνία, η Μαλαισία και οι Φιλιππίνες. Οι εν λόγω χώρες έχουν σημαντική συμβολή στη σίτιση του παγκόσμιου πληθυσμού.

Σύμφωνα με την ερευνήτρια και επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Fiona Tang, «η ευρεία χρήση φυτοφαρμάκων, αν και ενισχύει την παραγωγικότητα, θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις, τόσο στο περιβάλλον όσο και στην ανθρώπινη υγεία. Τα φυτοφάρμακα είναι πιθανόν να συμβάλουν στη μείωση της χρήσης υδάτινων πόρων, λόγω ρύπανσης. Υπάρχουν περιοχές που αντιμετωπίζουν χαμηλότερο κίνδυνο, όπως η Ωκεανία, ωστόσο λόγω έλλειψης νερού χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής», σημειώνει έτερος μελετητής.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, το 34% των περιοχών υψηλού κινδύνου είναι πλούσιες σε βιοποικιλότητα, ενώ το 19% αυτών συναντάται σε κράτη μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων. Επιπλέον, το 5% αυτών διαθέτει πολύ περιορισμένους υδάτινους πόρους. Η μελέτη αυτή έρχεται τη στιγμή που οι προβλέψεις για τη χρήση των φυτοφαρμάκων κάνουν λόγο για αύξηση εξαιτίας και της ανάγκης σίτισης ενός διαρκώς αυξανόμενου παγκόσμιου πληθυσμού, (8,5 δισ. έως το 2030).