Οι μελετητές ζητούν περισσότερο χρόνο για τα νέα Σχέδια Βελτίωσης

Ημερίδα για το ΜΕΤΡΟ 4.1.5 από την ΠΟΣΓ

Τις επόμενες ώρες ανοίγει το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων προκειμένου να υποβάλουν τα σχετικά δικαιολογητικά οι δικαιούχοι παραγωγοί, αν και οι αιτήσεις για τις επιλέξιμες δαπάνες θα μπορούν να υποβληθούν σε ένα δεκαήμερο. Με δεδομένη την μικρή χρονική περίοδο της Πρόσκλησης (1,5 μήνας) οι μελετητές ζητούν περισσότερο χρόνο.

Αυτό προέκυψε από την ενδιαφέρουσα ημερίδα που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γεωπόνων, στα πλαίσια της AGROTHESSALY, με εισηγητές υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΑΑΤ. Συγκεκριμένα τις εισηγήσεις ανέπτυξαν ο  Προϊστάμενος ΕΥΕ Παρεμβάσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Δημήτρης Παππάς, ο Προϊστάμενος Μονάδας Επενδύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις ΕΥΕ ΠΑΑ, κ. Ευθύμιος Τσιατούρας, καθώς και το στέλεχος Μονάδας Χρηματοδοτικών εργαλείων και Εργαλείων Διαχείρισης Κινδύνων της ΕΥΕ ΠΑΑ, κ.Ιωάννης Δανιηλίδης.

Ο κ.Παππάς ανέφερε  και εξήγησε γενικότερα πως για  το Μέτρο 4.1.5, υφίσταται ένα στενό χρονοδιάγραμμα ισχύος της  Πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος και της υλοποίησης της Δράσης, καθώς η τελική αποπληρωμή των επιλέξιμων δαπανών θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως την 31η Δεκεμβρίου 2025, δεδομένου πως  οι πιστώσεις προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης (Μέσο Ανάκαμψης -EURI).

Ο κ. Δανιηλίδης ανέπτυξε το μέτρο των Χρηματοδοτικών εργαλείων με αναλυτικά παραδείγματα, αναδεικνύοντας τη σημασία  τους για τη χρηματοδότηση των μέτρων και της κάλυψης της ιδιωτικής συμμετοχής των αγροτών.

Ο κ.Τσιατούρας ανέλυσε τις λεπτομέρειες του πρόσφατα δημοσιευθέντος ΦΕΚ του Μέτρου 4.1.5. Ακόμη ανέφερε πως  από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα έχουμε την έναρξη της πρόσκλησης των Σχεδίων Βελτίωσης με περίοδο υποβολής 1,5 μήνα. Επίσης παρουσίασε τις τελευταίες αλλαγές στα κριτήρια-μόρια της βαθμολογίας, τα οποία θα τα συμπεριλαμβάνει η  νέα πρόσκληση και έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ.

Από την πλευρά της το ΔΣ της ΠΟΣΓ επισήμανε πως ο χρόνος υποβολής πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερος, δεδομένου πως η επόμενη χρονική περίοδος περιλαμβάνει διακοπές τους Πάσχα, πιθανές εκλογές, ενώ συμπίπτει και με την περίοδο την οποία οι αγρότες είναι πλήρως απασχολημένοι στα χωράφια τους.

Στην ημερίδα παρευρέθηκαν μελετητές από όλη την Ελλάδα και τέθηκαν πολυάριθμα ερωτήματα προς τους εισηγητές που αποσαφήνισαν τα περισσότερα από αυτά. Στη συνάντηση κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχαν ο πρόεδρος της ΠΟΣΓ  κ. Σοφολόγης Δημήτρης και ο Γ. Γραμματέας κ. Παναγούλης Χρήστος.

Παρόντες ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης κ.Μπίλης, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Κ. Ελλάδας κ.Ντογκούλης, ο αντιπρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Κ. Ελλάδας κ. Μόσχος Βαγγέλης, το μέλος του ΔΣ του ΓΕΩΤΕΕ κ.Κυριάκης Γεώργιος,  ο πρόεδρος της ΠΕΝΑ κ.Παυλονάσιος Νικόλαος, ο προϊστάμενος του ΟΠΕΠΕΚΕ Θεσσαλίας -Στερεά Ελλάδαςκ.Βαλιώτης Αθανάσιος και ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Θεσσαλίας κ.Σπυρόπουλος Σπύρος.