Οι μέλισσες του Μπάκιγχαμ ενημερώθηκαν για τον θάνατο της βασίλισσας – Μία παράδοση αιώνων

Ο 79χρονος Τζον Τσαπλ, μελισσοκόμος του παλατιού, κλήθηκε να εκτελέσει ένα καθήκον, που συνιστά παράδοση αιώνων στη Βρετανία. Έπρεπε να ενημερώσει επισήμως τις δεκάδες χιλιάδες μέλισσες του παλατιού για τον θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ.

Σύμφωνα με τη Daily Mail ο Τσαπλ ταξίδεψε στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και στο Clarence House για να εκτελέσει το καθήκον του. Τοποθέτησε μαύρες κορδέλες γύρω από τις κυψέλες και μετά ανακοίνωσε με σιγανή φωνή στους πολυάσχολους «εργάτες» τα θλιβερά νέα. Εξήγησε επίσης ότι ο ο βασιλιάς Κάρολος Γ ́ είναι πλέον ο νέος τους κύριος και ότι θα είναι καλός μαζί τους.

«Χτυπάς σε κάθε κυψέλη και λες: «Η κυρία μας πέθανε, αλλά μην φύγεις. Ο νέος κύριός σου θα είναι καλός δάσκαλος για σένα», εξήγησε ο ίδιος στην εφημερίδα.

Ο Τσαπλ που ανέλαβε τη θέση αυτή πριν από 15 χρόνια, είναι υπεύθυνος για περισσότερες από 1 εκατομμύριο βασιλικές μέλισσες. Επισήμως έχει συνταξιοδοτηθεί, για αυτό και λέει ότι πρόκειται για το αγαπημένο χόμπι του και όχι για τη δουλειά του. Το μόνο που εύχεται είναι και ο νέος βασιλιάς να θελήσει να διατηρήσει τις εκτάσεις με τα μελίσσια, ώστε και ο ίδιος να συνεχίσει τον ρόλο του. «Ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να αλλάξει» σχολιάζει.

Η μακραίωνη παράδοση αυτή της ανακοίνωσης του θανάτου στις μέλισσες στηρίζεται σε μία προκατάληψη που θέλει τις μέλισσες να σταματούν να παράγουν μέλι, εάν δεν ενημερωθούν για τη δυσάρεστη είδηση. Πιστεύεται ότι είναι ένα έθιμο με κέλτικες ρίζες και απαντάται όχι μόνο σε Αγγλία, Ουαλία, Ιρλανδία, Ελβετία, Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία, ακόμη και σε μέρη των ΗΠΑ.

Στην κέλτικη μυθολογία οι μέλισσες είναι αγγελιαφόροι ανάμεσα στον κόσμο των ζωντανών και των πνευμάτων. Μια ιστορία λέει πως όταν υιοθετήθηκε το Γρηγοριανό ημερολόγιο, οι μέλισσες δεν ενημερώθηκαν και αρνήθηκαν να παράξουν μέλι την ημέρα των Χριστουγέννων. Ο Αμερικανός ποιητής του 19ου αιώνα John Greenleaf Whittier εμπνεύστηκε τόσο πολύ από την πράξη που έγραψε το “Telling The Bees” το 1858.

Πηγή: naftemporiki.gr