Μελισσοκομία: Φειδωλές με τις ανθοφορίες οι βροχοπτώσεις του Ιουνίου

Είναι νωρίς ακόμη, προκειμένου να εξαχθούν συμπεράσματα για τις τιμές
03/07/2025
6' διάβασμα
melissokomia-feidoles-me-tis-anthofories-oi-vrochoptoseis-tou-iouniou-356883

Προβληματισμένοι για την εξέλιξη της ανθοφορίας εμφανίζονται οι περισσότεροι μελισσοκόμοι της χώρας. Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα από τη νομή των μελισσών δεν κινήθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα και όλοι αναμένουν τις εξελίξεις των καιρικών συνθηκών. Ένα μεγάλο ποσοστό των μελισσοκόμων έχει μεταφέρει τα μελίσσια του σε ελατοδάση, που όμως οι αποδόσεις είναι χαμηλές. Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά τη διάρκεια του Ιουνίου δεν έδωσαν σημαντικά αποτελέσματα και οι μελισσοκόμοι στρέφονται σε άλλες επιλογές.

Παρόλο που τα έως τώρα δεδομένα δείχνουν αρνητική πορεία, υπάρχουν μπροστά ανθοφορίες που ενδέχεται να προσφέρουν καλύτερα αποτελέσματα, αρκεί οι μελισσοκόμοι να κινηθούν άμεσα και να εντοπίσουν περιοχές με μελισσοκομικό ενδιαφέρον. Αυτή την περίοδο, βρίσκεται σε εξέλιξη η ανθοφορία του θυμαριού, ενώ ένα ποσοστό μελισσοκόμων έχει μεταφερθεί σε περιοχές με βελανιδιές, όπου η ανθοφορία αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες.

Όσον αφορά το μέτωπο των τιμών, είναι νωρίς ακόμη για να εξαχθούν συμπεράσματα. Αυτά θα κριθούν από την παραγωγή, αλλά και την εισαγωγή μελιού από άλλες χώρες, οι οποίες αποτελούν τον μόνιμο βραχνά για το σύνολο των μελισσοκόμων της χώρας.

Χαμηλές οι αποδόσεις, προβληματισμένοι οι μελισσοκόμοι

Προβληματισμένος από τις αποδόσεις στον έλατο εμφανίζεται ο Απόστολος Καλιακούδας, μέλος του Συνεταιρισμού Μελισσοκόμων Θεσσαλίας. Όπως υποστηρίζει, από τη Θεσσαλία και προς βορρά, ένα μεγάλο ποσοστό των μελισσοκόμων, που τοποθέτησαν τις κυψέλες τους σε ελατοδάση, είχε μειωμένα αποτελέσματα. Οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν καθοριστικά τη μελισσοκομία και η φετινή εποχή δεν ήταν η καλύτερη για τον έλατο.

Αναφερόμενος στην ανθοφορία του θυμαριού, σημειώνει πως ήταν μειωμένη, ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξε και η περσινή ξηρασία, που επηρέασε σε μεγάλο βαθμό το φυτό. «Το αποτέλεσμα ήταν οι μέλισσες να συλλέξουν πολύ λιγότερη γύρη απ’ ό,τι είχε εκτιμηθεί».

Σε σχέση με τις καλλιέργειες όπως το βαμβάκι, ιδίως στην περιοχή της Καρδίτσας, υποστηρίζει πως οι εκτάσεις είναι σημαντικά μειωμένες, κάτι που θα επηρεάσει έντονα και τη μελισσοκομία της περιοχής.

Μαζική η ξήρανση ελάτων στη Λιβαδειά

Προβληματισμένος από την εξέλιξη της ανθοφορίας δηλώνει και ο Γιώργος Παπιώτης, μελισσοκόμος από τη Λιβαδειά. Όπως αναφέρει, στις περισσότερες περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, όπου έχουν εγκατασταθεί πολλές κυψέλες, τα έλατα έχουν ξεραθεί, με αποτέλεσμα να μην προσφέρουν τροφή στα μελισσοσμήνη. «Το ποσοστό των ξεραμένων δέντρων σε διάφορες περιοχές ξεπερνά ακόμη και το 50%, πολύ μεγαλύτερο από το αντίστοιχο της περσινής περιόδου. Αυτή η κατάσταση αναμένεται να έχει αρνητικές συνέπειες όχι μόνο στη μελισσοκομία, αλλά και σε άλλους τομείς».

Αναφερόμενος στο θυμάρι, είπε ότι η ανθοφορία του βρίσκεται σε εξέλιξη, σημειώνοντας ότι παρουσιάζει ενδιαφέρον και πολλοί μελισσοκόμοι προσπαθούν να την εκμεταλλευτούν στο έπακρο. Σχετικά με τις τιμές του μελιού, παραδέχεται πως δεν υπάρχει ακόμη σαφής εικόνα, καθώς δεν έχουν γίνει οι μαζικές συλλογές. Ωστόσο, η εικόνα της αγοράς δεν είναι ενθαρρυντική. Οι αθρόες εισαγωγές μελιού και οι ελληνοποιήσεις συνεχίζονται, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζονται τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος. Δυστυχώς, οι τιμές στο ράφι δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής.

Με ρίσκο η μεταφορά κυψελών σε βελανιδιές στο Καρπενήσι

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η δήλωση της Κατερίνας Γερονίκου, μελισσοκόμου από το Καρπενήσι. Εστιάζει και αυτή στο πρόβλημα των ελληνοποιήσεων, ακόμη και από ίδιους μελισσοκόμους, που τυπικά διατηρούν κυψέλες, αλλά εμπορεύονται μέλι άλλων χωρών. «Δυστυχώς, αυτή είναι η κατάσταση σήμερα στον τομέα της μελισσοκομίας», δηλώνει και προσθέτει πως η τήρηση των προδιαγραφών συνεπάγεται υψηλότερο κόστος.

Παρατηρεί, επίσης, ότι ακόμη και σε τοπικές αγορές πωλούνται μέλια σε τιμές που δεν ανταποκρίνονται στην ποιότητα του προϊόντος. Η κα Γερονίκου επιρρίπτει ευθύνες στην πολιτεία, η οποία, σύμφωνα με την ίδια, αφήνει την αγορά ανεξέλεγκτη, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να μη γνωρίζουν τι ακριβώς αγοράζουν. Αναφορικά με την παραγωγή, δηλώνει πως είχε πρόβλημα με τον έλατο και δεν προχώρησε καθόλου σε τρύγο. Για τη βελανιδιά, που τώρα ξεκινά, σημειώνει ότι «θα είναι ένα ρίσκο για όλους μας» και τονίζει πως πρέπει να ανέβει η θερμοκρασία, ώστε να υπάρξει καλύτερη ανθοφορία, η οποία διαρκεί περίπου δέκα ημέρες. Κλείνοντας, αναφέρει πως το ρείκι και η ασφάκα έδωσαν θετικά αποτελέσματα φέτος.

Προσδοκίες από καστανιά και φλαμούρι στον Όλυμπο

Από την περιοχή του Αγίου Δημητρίου Πιερίας, ενός ορεινού χωριού που ακουμπά στον Όλυμπο, η μελισσοκόμος Ιωάννα Ντάνα κάνει λόγο για μια μέση χρονιά. Υποστηρίζει πως μέχρι τώρα το παλιούρι έδωσε ικανοποιητική γύρη στις μέλισσες και είχε θετικά αποτελέσματα. Αυτή την περίοδο, έχει ανθίσει το θρούμπι, όμως οι εκτάσεις είναι περιορισμένες στην περιοχή της. Στα θετικά, συγκαταλέγει και την καλή ανθοφορία της καστανιάς και του φλαμουριού ως βασικών μελισσοκομικών φυτών, που –όπως υποστηρίζει– θα επηρεάσουν θετικά την παραγωγή.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: