Μελισσοκομία: Μεγάλος ο κίνδυνος που ελλοχεύει από τους ψεκασμούς

Δεν τηρούν τις προβλεπόμενες διαδικασίες οι καλλιεργητές
19/03/2025
6' διάβασμα
melissokomia-megalos-o-kindynos-pou-ellochevei-apo-tous-psekasmous-348760

Οι θερμοκρασίες που επικρατούν το τελευταίο διάστημα συνέβαλαν στην έξοδο των μελισσών από τις κυψέλες για την αναζήτηση τροφής, κηρύσσοντας με αυτόν τον τρόπο την έναρξη της μελισσοκομικής περιόδου. Υπάρχουν, όμως, περιοχές που είχαν μεγαλύτερες βροχοπτώσεις σε σύγκριση με άλλες, στις οποίες δεν καλύφθηκαν οι ανάγκες των φυτών σε νερό, με αποτέλεσμα να έχουμε μειωμένη ανθοφορία για το επόμενο διάστημα.

Τα μελισσοκομικά φυτά αυτή την εποχή και ιδιαίτερα τα καρποφόρα, όπως η αμυγδαλιά, η κορομηλιά και άλλα, βοηθούν σημαντικά στη διαδικασία της τροφοδοσίας. Ο κίνδυνος, όμως, που ελλοχεύει από τους ψεκασμούς είναι μεγάλος, διότι οι παραγωγοί δεν τηρούν τις προβλεπόμενες διαδικασίες, με αποτέλεσμα την εξαφάνιση σημαντικού αριθμού μελισσών.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Αθανασιάδη, γενικό γραμματέα του Σωματείου Βιολογικών Μελισσοκόμων Ελλάδας (ΣΒΜΕ), η νέα περίοδος εγκαινιάζεται με μια τυπική καλή άνοιξη, χωρίς όμως να καλύπτει το σύνολο της χώρας. «Ανάλογα με την περιοχή, είχαμε και τις αντίστοιχες βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις, οι οποίες θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τη μελισσοκομία», σημειώνει.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι το φθινόπωρο που πέρασε έπαιξε σημαντικό ρόλο, διότι τα αποθέματα τροφών από τις ανθοφορίες ήταν ελάχιστα, με αποτέλεσμα να δυσκολευτούν οι μέλισσες τον χειμώνα. Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών, δηλώνει ότι παραμένουν σταθερές λόγω του ανταγωνισμού από άλλες χώρες με χαμηλής ποιότητας μέλι, το οποίο στη συνέχεια καταγράφεται ως ελληνικό.

«Οι μηχανισμοί ελέγχου υστερούν σημαντικά στην οργανωμένη διακίνηση του μελιού, διότι οι επιτήδειοι είναι πιο μπροστά. Για να μπορέσουμε να είμαστε περισσότερο αποτελεσματικοί, απαιτούνται σύγχρονα εργαστήρια με πλήρη εξοπλισμό, έρευνα και γνώση, ώστε να ελέγχεται καλύτερα η διακίνηση του μελιού».

Ξεκίνησαν οι εργασίες των μελισσοκόμων στο Αγρίνιο

Στη μετακίνηση των κυψελών από το Καρπενήσι στην περιοχή του Αγρινίου, αλλά και σε διάφορες άλλες περιοχές της Ευρυτανίας, προχώρησε η μελισσοκόμος Κατερίνα Γερονίκου. Η ίδια υποστηρίζει ότι στην περιοχή αυτή οι μέλισσες τρέφονται κυρίως από αμυγδαλιές (άγριες), κορόμηλα, αγριολούλουδα, κράνα και ανοιξιάτικο ρείκι. Παρακολουθώντας την πορεία των βροχοπτώσεων, η ίδια δηλώνει ότι στις αρχές Απριλίου θα πρέπει να ξεκινήσουν, ώστε για το επόμενο διάστημα τα μελισσοκομικά φυτά να είναι καλυμμένα από το νερό όταν ανέβουν οι θερμοκρασίες.

Απρογραμμάτιστοι ψεκασμοί από αμυγδαλοπαραγωγούς στον Αλμυρό

Απογοητευμένος παρουσιάζεται ο Λάμπρος Βίλλας, μελισσοκόμος από την Αμάρυνθο Χαλκίδας, που αυτή την περίοδο έχει μετακινήσει τις κυψέλες του στον Αλμυρό Βόλου λόγω των ανθισμένων αμυγδαλιών.

Δυστυχώς για τον ίδιο και για άλλους μελισσοκόμους, αυτό που διαπιστώνουν να συμβαίνει κατά κόρον με αμυγδαλοπαραγωγούς της περιοχής είναι οι απρογραμμάτιστοι ψεκασμοί, οι οποίοι δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στις μέλισσες. «Προσφέρουμε δωρεάν υπηρεσίες στους αμυγδαλοπαραγωγούς, χωρίς όμως να αντιλαμβάνονται τη σημασία των μελισσών στη γονιμοποίηση των καρπών. Δυστυχώς, αυτό είναι θέμα παιδείας και λυπάμαι που επαγγελματίες γεωργοί δεν έχουν κατανοήσει τον ρόλο των μελισσών στο περιβάλλον», δηλώνει ο κ. Βίλλας.

Πρώιμη άνοιξη με εναλλαγές θερμοκρασιών

Στην αναγκαιότητα των άμεσων βροχοπτώσεων αναφέρεται και ο Βασίλης Αηδόνης, γεωπόνος του Κέντρου Μελισσοκομίας Στερεάς Ελλάδας. Υποστηρίζει, επίσης, ότι οι εναλλαγές των θερμοκρασιών αυτή την περίοδο παίζουν σημαντικό ρόλο για τις μέλισσες. «Η πρώιμη άνοιξη και ειδικότερα οι υψηλές θερμοκρασίες για αυτή την περίοδο σε πολλές περιοχές της χώρας μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στα μελισσοσμήνη. Οι μελισσοκόμοι θα πρέπει να είναι περισσότερο προσεκτικοί και να βοηθούν επικουρικά την τροφοδοσία των μελισσών, που αντιμετωπίζουν προβλήματα», επισημαίνει.

Tropi: Ένας νέος εχθρός απειλεί την ευρωπαϊκή μελισσοκομία

Το καλοκαίρι του 2021, ένα νέο εκτοπαράσιτο των μελισσών, το Tropilaelaps mercedesae (κοινώς Tropi), εντοπίστηκε στη Νότια Ρωσία, στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας. Τα ακάρεα Tropilaelaps είναι εγγενή στην Ασία, αλλά τώρα έχουν εξαπλωθεί από τον αρχικό ξενιστή τους (σ.σ. τις γιγάντιες ασιατικές μέλισσες Apis dorsata, A. breviligula και A. Laboriosa στην Ανατολική Ασία) για να παρασιτήσουν και να βλάψουν τη δυτική μέλισσα. Πρόσφατες αναφορές καταγράφουν την εξάπλωσή του στην Κεντρική Ασία και το Ουζμπεκιστάν. Στο τέλος του 2024, ανιχνεύθηκε και στη Δυτική Γεωργία από επιστήμονες της Γεωργίας και της Βόρειας Μακεδονίας. Το Τropi είναι μικρότερο από το Varroa, αναπαράγεται γρηγορότερα, αλλά επιζεί λιγότερο πάνω στην ενήλικη μέλισσα.

Η προσβολή από το Tropi, συγχρόνως με την προσβολή από το γνωστό μας Varroa, δημιουργεί πολύ μεγάλες απώλειες στα μελισσοσμήνη, και υπάρχουν ανησυχίες για την εξάπλωσή του στην Τουρκία και το Ιράν, καθώς και για περαιτέρω εξάπλωση στις χώρες της Ευρώπης. Η άμεση δράση και η άγρυπνη παρακολούθηση από εθνικές και διεθνείς αρχές είναι ζωτικής σημασίας για τον μετριασμό των επιπτώσεων στη μελισσοκομία και τη γεωργία. Παγκόσμιοι οργανισμοί, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Μελισσοκόμων (APIMONDIA) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας των Ζώων (WOAH) έχουν ξεκινήσει ενέργειες ενημέρωσης των μελισσοκόμων και σχεδιάζουν κοινές δράσεις πρόληψης ή και αντιμετώπισης του παρασίτου. Περισσότερες πληροφορίες: https://beeguards.eu/  και https://tropilaelaps.info/

της Φανής Χατζήνα, διευθύντριας Ερευνών, Τμήμα Μελισσοκομίας, Ινστιτούτο
Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, και προέδρου της Παγκόσμιας Επιστημονικής Επιτροπής της ΑPIMONDIA για την Υγεία των Μελισσών

 

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: