Μερική έκλειψη ηλίου την Τρίτη 25/10 – Πότε θα είναι ορατή στην Ελλάδα

Mερική έκλειψη Ηλίου θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Τρίτης, η οποία θα είναι ορατή και από την Ελλάδα. Η μερική έκλειψη ηλίου θα ξεκινήσει λίγο μετά το μεσημέρι και θα είναι ορατή στο βόρειο ημισφαίριο, στην Αφρική, στην Ασία και στην Ευρώπη.

Δυστυχώς, η μέγιστη φάση της έκλειψης θα είναι ορατή μόνο στην Κεντρική Ρωσία και στη Δυτική Σιβηρία, όπου η Σελήνη θα καλύψει περίπου το 85% του ηλιακού δίσκου.

Έκλειψη ηλίου: Τι ισχύει για την Ελλάδα

Στην κεντρική Ελλάδα και στην Αθήνα, η διάρκεια της έκλειψης θα διαρκέσει 2 ώρες και 15 λεπτά.

Στην Αθήνα θα αρχίσει στις 12:36 μ.μ. και η μέγιστη κάλυψη του ηλιακού δίσκου (σχεδόν 38%, ποσοστό που θα αγγίξει το 46% στα βορειοανατολικά σύνορα της χώρας) θα συμβεί στις 13:43 και το φαινόμενο θα ολοκληρωθεί στις 14:51. Στη Θεσσαλονίκη, η μερική έκλειψη θα αρχίσει στις 12:30, θα κορυφωθεί στις 13:38 και θα τελειώσει στις 14:46.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η παρακολούθηση του φαινομένου με γυμνό μάτι κρύβει κινδύνους και δεν συνίσταται. Επομένως, το πιο ασφαλές είναι να δείτε τη μερική έκλειψη είτε από το Αστεροσκοπείο Αθηνών δια ζώσης από το Κέντρο Επισκεπτών Θησείου, με κατάλληλο και ασφαλή για την όρασή μας εξοπλισμό είτε διαδικτυακά από το Κέντρο Επισκεπτών Πεντέλης, απ΄ όπου θα μεταδοθεί ζωντανά από το κανάλι YouTube του ΙΑΑΔΕΤ.

Για όσους δεν θα καταφέρουν να βρεθούν στο Αστεροσκοπείο στο Θησείο, θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν το φαινόμενο διαδικτυακά, όπως θα το παρουσιάσουν οι αστρονόμοι του Κέντρου Επισκεπτών Πεντέλης, σε συνεργασία με ερευνητές του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η μετάδοση θα γίνει από το κανάλι στο YouTube όπου θα ξεκινήσει με μια παρουσίαση των ηλιακών εκλείψεων από ηλιακούς φυσικούς και ερευνητές του ΙΑΑΔΕΤ στις 12:10 και θα συνεχίσει με την μετάδοση της μερικής έκλειψης Ηλίου, όπως θα παρατηρείται μέσα από το φακό του ηλιακού τηλεσκοπίου του Κέντρου Επισκεπτών Πεντέλης.

Μεγάλη προσοχή προς όλους: Δεν παρατηρούμε ποτέ τον Ήλιο κατευθείαν με γυμνό οφθαλμό, ούτε ακόμη και στην περίπτωση μιας έκλειψης διότι η ακτινοβολία του είναι επικίνδυνη για την όρασή μας!
 

Γιατί συμβαίνει μερική έκλειψη ηλίου

Μερική έκλειψη συμβαίνει όταν η Σελήνη παρεμβάλλεται μεταξύ Γης και Ήλιου, καλύπτοντας ένα μόνο μέρος του δεύτερου. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, η έκλειψη δεν μπορεί να παρατηρηθεί με ασφάλεια άμεσα με γυμνά μάτια (υπάρχει κίνδυνος σοβαρής βλάβης), αλλά μέσα από κιάλια ή τηλεσκόπιο με ειδικό ηλιακό φίλτρο.

Θα ακολουθήσει στις 7 Νοεμβρίου μια ολική σεληνιακή έκλειψη, η οποία και θα είναι η τελευταία γενικά έκλειψη του 2022.

Το 2023 θα υπάρξουν τέσσερις εκλείψεις: μία ολική ηλιακή στις 20 Απριλίου, μία σεληνιακή στις 5-6 Μαΐου, μία δακτυλιοειδής ηλιακή στις 14 Οκτωβρίου και μία μερική σεληνιακή στις 28-29 Οκτωβρίου.

Η επόμενη ηλιακή έκλειψη που θα είναι ορατή από τη χώρα μας θα συμβεί το 2027.

Πηγή: ethnos.gr