Μέριλντ: Κατά 60% υπολείπεται το εισόδημα του αγρότη σε σύγκριση με τους άλλους κλάδους

«Όχι» των Copa-Cogeca στη μείωση κονδυλίων για την ΚΑΠ

m-merrild-copa-cogeca

Την έντονη διαφωνία της με τις προτάσεις για μελλοντική μείωση των δαπανών της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) στον προϋπολογισμό της ΕΕ, διακήρυξε η ηγεσία των Copa-Cogeca τις προηγούμενες ημέρες από τις Βρυξέλλες. Το μέλλον του προϋπολογισμού της ΚΑΠ συζητήθηκε σε συνάντηση των προέδρων των κεντρικών ευρωπαϊκών αγροτικών και συνεταιριστικών οργανώσεων με τον Γερμανό επίτροπο στην ΕΕ, Γκούντερ Ότινγκερ.

Σύμφωνα με τις Copa-Cogeca, οι περικοπές των γεωργικών δαπανών θα πρέπει να αποφευχθούν, καθώς στην αντίθετη περίπτωση θα τεθούν σε κίνδυνο η παραγωγή τροφίμων υψηλής ποιότητας, η ανταγωνιστικότητα, η ανάπτυξη, οι περιβαλλοντικοί στόχοι, όπως και ένας υπολογίσιμος αριθμός θέσεων εργασίας. Όπως αιτιολόγησε ο πρόεδρος της Copa, Μάρτιν Μέριλντ, «τα εισοδήματα των αγροτών ανέρχονται μόλις στο 40% του μέσου όρου της ΕΕ, έχοντας μειωθεί κατά 20% την τελευταία τετραετία. Ωστόσο, οι αγρότες είναι εκείνοι που παράγουν ασφαλή τρόφιμα υψηλής ποιότητας –κάτι που προϋποθέτει συμμόρφωση με απαιτητικά πρότυπα παραγωγής–, αλλά και αποτελούν μέρος της λύσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Συνιστούν, επίσης, τη ραχοκοκαλιά της υπαίθρου, διασφαλίζοντας ρυθμούς ανάπτυξης και απασχόλησης, ακόμα και σε περιοχές όπου δεν υπάρχει άλλη πηγή εργασίας. Τέλος, οι εξαγωγές μας είναι εξίσου ζωτικής σημασίας για την οικονομία και χρειαζόμαστε μια ΚΑΠ που να στηρίζει την ανταγωνιστικότητά μας στο μέλλον».

Ο επίτροπος Ότινγκερ σχολίασε ότι το Brexit θα προκαλέσει έκτακτες απώλειες στον προϋπολογισμό της ΕΕ, από κοινού με επίκαιρα ζητήματα, όπως αυτά των προσφύγων, της μετανάστευσης, της ασφάλειας και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Κάλεσε, λοιπόν, τους αγροτικούς φορείς και τις συνεταιριστικές οργανώσεις να διαδραματίσουν ισχυρό και εποικοδομητικό ρόλο στη συζήτηση, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να γίνει η γεωργία η παράπλευρη απώλεια στον βωμό της εξεύρεσης οικονομικών πόρων για όλα τα παραπάνω μέτωπα.

Με τον παγκόσμιο πληθυσμό να αυξάνεται και τον αγροτικό τομέα να έχει πληγεί σημαντικά, ο πρόεδρος της Cogeca, Τόμας Μάγκνουσον, θεωρεί ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να μειωθούν οι δαπάνες και να τεθούν σε κίνδυνο τα πολλαπλά οφέλη της γεωργίας. «H ΚΑΠ συμβάλλει στην επίτευξη των περισσότερων στόχων για τη βιώσιμη ανάπτυξη, σε ένα κόστος λιγότερο από το 1% της συνολικής δημόσιας δαπάνης της ΕΕ. Έχοντας έρθει αντιμέτωποι με την αρνητική κατάσταση της αγοράς τα τελευταία χρόνια, οι αγρότες και οι συνεταιρισμοί τους χρειάζονται επαρκή στήριξη για να μπορέσουν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Προτρέπουμε το Κοινοβούλιο, τους υπουργούς και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να βεβαιωθούν ότι θα έχουμε έναν βιώσιμο πρωτογενή τομέα στο μέλλον».

Αξίζει να τονιστεί ότι, σύμφωνα με τα όσα σχολιάζουν έγκυροι αναλυτές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συχνά δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε κινδύνους όπως αυτοί του Brexit και του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος, προκειμένου να δικαιολογήσει τις σκέψεις της για μείωση του προϋπολογισμού που απευθύνεται στην ευρωπαϊκή γεωργία και ύπαιθρο. Πρόσφατα, μάλιστα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, πρότεινε τη μείωση του προϋπολογισμού της ΚΑΠ και την εκτροπή πόρων σε άλλους κλάδους, στο πλαίσιο της δημοσιονομικής μεταρρύθμισης της ΕΕ. Αποκρυπτογραφώντας το σχέδιο του Ιταλού πολιτικού, οι προτεινόμενες περικοπές του απειλούν να μειώσουν κατά το ήμισυ τον τρέχοντα προϋπολογισμό της ΚΑΠ, στερώντας από τον αγροτικό κόσμο την οικονομική ανάσα που τόσο χρειάζεται.