«Η μεσογειακή διατροφή αποτελεί παρελθόν για τη Νότια Ευρώπη»

Τα παιδιά της περιοχής είναι τα πιο παχύσαρκα σε όλη την ήπειρο

h-mesogeiaki-diatrofi

Με την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και την Κύπρο να παρουσιάζουν τα υψηλότερα επίπεδα παιδικής παχυσαρκίας στην Ευρώπη, η μεσογειακή διατροφή έχει αποδημήσει εις άλλες πολιτείες, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Γραφείου του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Μη Μεταδιδόμενων Ασθενειών, Ζοάο Μπρέντα.

Τα δεδομένα του ΠΟΥ, που παρουσίασε πρόσφατα ο Μπρέντα, δείχνουν ότι τα παιδιά στην Κύπρο είναι τα πιο υπέρβαρα στην Ευρώπη, με το 43% των αγοριών και των κοριτσιών να υπάγονται σε αυτή την κατηγορία. Εξ αυτών, το 21% των αγοριών και το 19% των κοριτσιών είναι παχύσαρκα. Από κοντά ακολουθούν η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία, όπου το 42% των αγοριών είναι υπέρβαρα, και το 19%-21% αυτών θεωρούνται παχύσαρκα. Για τα κορίτσια, τα επίπεδα είναι ελαφρώς χαμηλότερα.

«Η μεσογειακή διατροφή για τα παιδιά στις χώρες αυτές έχει εκλείψει», δηλώνει ο Μπρέντα. «Πλέον, κοντά σε αυτήν τη διατροφή βρίσκονται τα παιδιά στη Σουηδία. Η μεσογειακή διατροφή έχει χαθεί εντελώς και πρέπει να την ανακτήσουμε», προειδοποιεί.

Όπως σημειώνει ο αξιωματούχος του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, στη Νότια Ευρώπη τα παιδιά καταναλώνουν μικρό αριθμό φρούτων και λαχανικών, ενώ πίνουν πολλά ζαχαρούχα ποτά, τρώνε σνακ και γλυκά. «Καταναλώνουν πάρα πολύ αλάτι, ζάχαρη και λίπος στο φαγητό τους, ενώ κινούνται ελάχιστα. Η σωματική αδράνεια είναι ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα στις χώρες της Νότιας Ευρώπης. Ένας άνδρας στην Κρήτη τη δεκαετία του ’60 θα χρειαζόταν 3.500 θερμίδες, επειδή διένυε μεγάλες αποστάσεις κάθε μέρα, ανεβοκατεβαίνοντας στα βουνά».

Σε γενικές γραμμές, οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης παρουσιάζουν χαμηλότερα επίπεδα παχυσαρκίας, επιβεβαιώνοντας τα όσα ανησυχητικά επισημαίνει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Γραφείου του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας.