Μεσολόγγι: Οι φοιτητές Γεωπονίας μαθαίνουν δίπλα στα μελίσσια

Βιωματική εκπαίδευση στη μελισσοκομία από το Πανεπιστήμιο Πατρών
07/11/2024
2' διάβασμα
mesolongi-oi-foitites-geoponias-mathainoun-dipla-sta-melissia-337334

Το Εργαστήριο Μελισσοκομίας του Τμήματος Γεωπονίας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών στο Μεσολόγγι εγκαινίασε ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που δίνει σε φοιτητές και φοιτήτριες την ευκαιρία να εκπαιδευτούν όχι μόνο στις αίθουσες διδασκαλίας, αλλά και στον υπαίθριο χώρο της Σχολής, σε άμεση επαφή με τα μελίσσια.

Επιθεωρήσεις

Κατά τη διάρκεια των υπαίθριων εκπαιδεύσεων, οι φοιτητές ασκούνται στις επιθεωρήσεις μελισσιών και στους βασικούς χειρισμούς που απαιτούνται για την υγεία και την ευημερία κάθε μελισσιού. Ο στόχος είναι να κατανοήσουν τη σημασία της τακτικής και προσεκτικής επιθεώρησης, κατά την οποία ελέγχουν κάθε μελίσσι ξεχωριστά.

Μέσα από την προσεκτική φροντίδα και τη σωστή διαχείριση, οι φοιτητές κατανοούν πώς τα μελίσσια μπορούν να συλλέγουν γύρη, νέκταρ και νερό με μεγάλη ευκολία και ελάχιστη καταπόνηση. Με αυτόν τον τρόπο, η βιωματική εμπειρία τούς δίνει τις βάσεις για να υποστηρίξουν και να ενισχύσουν τον τομέα της μελισσοκομίας, διατηρώντας τα μελίσσια παραγωγικά και ανθεκτικά στις μελλοντικές προκλήσεις.

Φθινοπωρινή εκπαίδευση

Στη φθινοπωρινή εκπαίδευση οι φοιτητές διδάσκονται πώς να προετοιμάζουν τα μελίσσια για το ξεχειμώνιασμα, να φροντίζουν και να προετοιμάζουν το μελισσοκομικό τους υλικό (βάψιμο και απολύμανση κυψελών, συρμάτωση πλαισίων, λιώσιμο κηρηθρών κ.ά.), ώστε με τις πρώτες ανοιξιάτικες ανθοφορίες τα μελίσσια να αρχίσουν να αναπτύσσονται και να δυναμώνουν.

Απώτερος στόχος όλων των χειρισμών είναι να αποδίδουν στις ανθοφορίες και να προσφέρουν τα μέγιστα στη συλλογή τροφών, αλλά και στην παραγωγή βασιλικού πολτού και βασιλισσών. Δεν κερδίζει, όμως, μόνο ο μελισσοκόμος, αλλά και ολόκληρη η ανθρωπότητα, μέσω της επικονίασης των φυτών και της αύξησης της καρπόδεσης των ανθέων. Οι φοιτητές μαθαίνουν για τον θαυμαστό κόσμο των μελισσών, τον τρόπο επικοινωνίας τους, την αναγνώριση ασθενειών και μελισσοκομικών φυτών, αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει κάθε μελισσοκόμος με έμφαση στην πρόληψη και την επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν ανάλογα με την εποχή. Άλλωστε «το προλαμβάνειν είναι καλύτερο του θεραπεύειν».

Σύμφωνα με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστο Μπούρα, το Εργαστήριο Μελισσοκομίας του Τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Πατρών αποτελεί ενδεικτικό παράδειγμα του πώς ένα ακαδημαϊκό τμήμα μπορεί να λειτουργήσει υπέρ της τοπικής ανάπτυξης και οικονομίας, δεδομένου ότι υπάρχει σύνδεση με τους τοπικούς παραγωγούς.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: