Η ξηρασία «στέγνωσε» το μέλι
Οι παρατεταμένοι, πρώιμοι και μεγάλης έντασης καύσωνες συνδυαστικά με την ξηρασία έχουν προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στους Έλληνες μελισσοκόμους, οι οποίοι φέτος βιώνουν μια καταστροφική χρονιά. Μόνο στον Νομό Αχαΐας εκτιμάται ότι η παραγωγή μελιού φέτος είναι μειωμένη κατά 65%, όταν και σε άλλους νομούς της χώρας η εικόνα είναι εξίσου απογοητευτική.
Όπως εξηγεί στην «ΥΧ» ο γενικός γραμματέας του Μελισσοκομικού Συλλόγου Αχαΐας, «Η Ανθεία», Βασίλης Αλιχός, οι υψηλές θερμοκρασίες δημιούργησαν προβλήματα, γιατί τα μελίσσια δεν έβρισκαν νερό, ενώ δεν υπήρχε πρωτεΐνη στη γύρη. Όλη αυτή η κατάσταση, όπως είναι αναμενόμενο, επηρεάζει τόσο την ποσότητα όσο και την ποιότητα του μελιού, που θα κληθούν να συλλέξουν οι παραγωγοί τον Οκτώβριο.
Θάσος
Καταστροφική χρονιά βιώνουν και οι μελισσοκόμοι της Θάσου, που αγωνίζονται πλέον όχι για την παραγωγή μελιού, αλλά για να σώσουν τα μελίσσια που επλήγησαν από την ξηρασία, όπως μεταφέρει στην «ΥΧ» ο 80χρονος μελισσοκόμος Θανάσης Κοπανούδης, που δεν θυμάται να έζησε παρόμοια παραγωγική χρονιά, ακόμη και κατά τη μεγάλη πυρκαγιά του 1989, που κάηκαν 70.000 στρέμματα.
«Τα μελίσσια θέλουν λουλούδια, αλλά λόγω ξηρασίας δεν υπήρξαν. Το πεύκο είναι στο μηδέν, γιατί οι εργάτριες “σκοτώθηκαν” από την ξηρασία και τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες του Ιουλίου. Ελπίζουμε να αναπαραχθούν οι εργάτριες και να είναι έτοιμες για την ερχόμενη χρονιά», λέει. Σημειώνει ότι υπήρξε μόνο σχετική ανθοφορία ηλίανθου στη Θράκη. Προσθέτει, επίσης, ότι ακόμη και στα ορεινά επικράτησε ξηρασία και δεν υπήρξαν ανθοφορίες.
Μεγάλο πλήγμα για τη μελισσοκομία εξακολουθούν να αποτελούν οι ελληνοποιήσεις, παρά τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις των αρμοδίων
Τα μελίσσια της Θάσου είναι πολύ μικρά, αλλά αν έρθουν κάποια μελίσσια εκτός νησιού, που είναι πιο «ζωηρά», και δώσει το πεύκο κάποια μελιτοφορία, ενδεχομένως αυτά να πάρουν έστω το 1/3 του πεύκου. Ο κ. Κοπανούδης εξηγεί ότι μπορούν μόνο να θρέψουν τα μελίσσια, καθώς δεν περιμένουν παραγωγή, αλλά η διάρκεια ζωής της μέλισσας το καλοκαίρι είναι περιορισμένη, περίπου τρεις μήνες, και τον χειμώνα πέντε. Το καλοκαίρι, οι μέλισσες έμειναν χωρίς λουλούδια, επομένως ο βιολογικός τους κύκλος έκλεισε. «Έμειναν ελάχιστες. Δεν υπάρχουν καινούργιες για να μπορέσουν να αναπαραχθούν από εδώ κι έπειτα».
Τάισμα με στερεά τροφή
Ο κ. Κοπανούδης εξηγεί ότι ταΐζουν τις μέλισσες με στερεά τροφή για να διατηρηθούν στη ζωή. Κάνουν τη ζάχαρη στερεά, περνάει από μηχάνημα και βράζει στους 118 βαθμούς, αμέσως μετά ψύχεται και πήζει. Προσθέτουν δύο κουταλάκια ξινό για να πήξει, βάζουν την τροφή σε σακούλες και τις τοποθετούν στα μελίσσια για να φάνε.
Αποζημιώσεις – Χρόνια προβλήματα
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Μελισσοκόμων έχει ζητήσει έκτακτη οικονομική ενίσχυση από την πολιτεία, σε μία προσπάθεια να αποζημιωθούν οι μελισσοκόμοι. Ωστόσο, ο καύσωνας ήταν για τους μελισσοκόμους «το κερασάκι στην τούρτα», καθώς ο κλάδος συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.
Μεγάλο πλήγμα για τη μελισσοκομία εξακολουθούν να αποτελούν οι ελληνοποιήσεις και παρά τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις των αρμοδίων, όχι μόνο δεν έχει διαφυλαχθεί το ελληνικό μέλι, αλλά παραμένει απροστάτευτο και εκτεθειμένο εις βάρος του μελισσοκόμου.
Όπως τονίζει ο γενικός γραμματέας του Μελισσοκομικού Συλλόγου Αχαΐας, «Η Ανθεία», Βασίλης Αλιχός: «Τρώμε μέλι από την Κίνα, από την Ουκρανία στις καλύτερες των περιπτώσεων και στις χειρότερες υποκατάστατα που δεν έχουν καμία σχέση με το μέλι. Και αυτό πωλείται στα ράφια των σούπερ μάρκετ φθηνότερα, με αποτέλεσμα να πλήττεται το ελληνικό μέλι, που θεωρείται από τα ποιοτικότερα στον κόσμο».