Μεσσηνία: Αυξημένη η ζήτηση για το αποξηραμένο σύκο

Με ιδιαίτερα θετικό τρόπο εξελίσσεται η φετινή χρονιά για τους παραγωγούς σύκου στη Μεσσηνία, αφού οι καιρικές συνθήκες μέχρι τώρα ευνοούν την ανάπτυξη της καλλιέργειας, με αποτέλεσμα όλοι να περιμένουν μία καλή συγκομιδή.
Ο διευθυντής της ΣΥΚΙΚΗ, Γιώργος Αγγελόπουλος, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «οι μέχρι τώρα συνθήκες είναι πολύ καλές και έχουν δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες. Αυτό έχει ως άμεση συνέπεια την αύξηση του ενδιαφέροντος των αγοραστών από το εξωτερικό. Τα τελευταία χρόνια, είχαμε πολύ μικρές παραγωγές, με αποτέλεσμα να ανέβει κατά πολύ
η ζήτηση».
Συνεχίζοντας, ο κ. Αγγελόπουλος επισημαίνει ότι «εάν, τελικά, πάμε σε μια καλή χρονιά από πλευράς συγκομιδής, τότε θα έχουμε μια καλή χρονιά και στις εξαγωγές. Με δεδομένο ότι εξάγουμε σε πολλές χώρες, είναι πολύ εύκολο για αυτές να απορροφήσουν τις αυξήσεις στις ποσότητες ενός προϊόντος με καλές προδιαγραφές. Η επαφή που έχει η ΣΥΚΙΚΗ όλο τον χρόνο με τους πελάτες της επί 73 συναπτά έτη έχει μόνο θετικά αποτελέσματα».
Καθώς οι παραγωγοί βρίσκονται περίπου έναν μήνα πριν από τη συγκομιδή, ο ίδιος τονίζει ότι «δεν μπορούμε να εφησυχάσουμε, γιατί άλλες χρονιές ακόμα και την ώρα της συγκομιδής υποστήκαμε καταστροφικές ζημιές».
Σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση των τιμών, ο κ. Αγγελόπουλος αποφεύγει να μπει στη λογική συγκεκριμένων αριθμών, αλλά επισημαίνει με κατηγορηματικό τρόπο ότι «όπως όλες τις χρονιές, η διοίκηση της ΣΥΚΙΚΗ θα κάνει ό,τι είναι εφικτό για τη βελτίωσή τους, προκειμένου να στηρίξει το εισόδημα των καλλιεργητών».
«Διανύουμε την πιο κρίσιμη καμπή»
Ο γνωστός εξαγωγέας και πρόεδρος της μεσσηνιακής εταιρείας Agrexpo, Γιώργος Γκούμας, εξηγεί ότι «βρισκόμαστε στο πιο κρίσιμο σημείο της χρονιάς για την πορεία της καλλιέργειας. Πιστεύουμε ότι θα αποφύγουμε τις ακραίες θερμοκρασίες και θα πάμε σε μια καλή παραγωγή, αφού το ενδιαφέρον κινείται σε πολύ ψηλά επίπεδα τόσο από την Ευρώπη όσο και από την Αμερική και τον Καναδά. Παράλληλα, ενδιαφέρον εκδηλώνεται και από χώρες της Ασίας. Το θέμα είναι ότι δεν έχει δοθεί ένα κίνητρο στους παραγωγούς, ώστε να αναπτύξουν την καλλιέργεια στην περιοχή μας».
Αναφορικά με τη γήρανση των απασχολουμένων με την καλλιέργεια, ο κ. Γκούμας αναφέρει ότι την περασμένη χρονιά η εταιρεία τούς έδωσε την τιμή των 4,5 ευρώ, προκειμένου οι παραγωγοί να αντιμετωπίσουν την καλλιέργεια με διαφορετική οπτική. «Οι τιμές που υπήρχαν οδηγούσαν στην εγκατάλειψη της καλλιέργειας, αντί για την ανάπτυξή της», δηλώνει χαρακτηριστικά.
Κλείνοντας, ο ίδιος υποστηρίζει ότι «η έλλειψη στρατηγικής, η απουσία αναδιάρθρωσης, αλλά και οι χαμηλές τιμές δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για το μέλλον. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι υπάρχουν ακόμα τα περιθώρια για να σωθεί ένα προϊόν που συνεισφέρει στην οικονομία της Πελοποννήσου».