Μεσσηνία: Ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο οι επιπτώσεις του καύσωνα σε σύκα και κορινθιακή σταφίδα

Δυσάρεστες είναι οι εξελίξεις τόσο για τους παραγωγούς κορινθιακής σταφίδας όσο και για τους παραγωγούς σύκων στη Μεσσηνία που περιμένει πλέον βοήθεια από την πολιτεία, προκειμένου να πάρουν μία ανάσα οι παραγωγοί.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Γιάννη Πάζιου, διευθυντή της Ένωσης Μεσσηνίας, που επισημαίνει ότι «οι τελευταίοι καύσωνες που ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο από όσα γνωρίζουμε τις τελευταίες δεκαετίες έχουν δημιουργήσει πρόβλημα σε όλο τον νομό, αλλά και στις γειτονικές περιοχές. Αυτό έχει οδηγήσει τους καλλιεργητές να τρυγήσουν νωρίτερα από ποτέ, ώστε να προλάβουν να σώσουν ό,τι σώζεται, αφού σε όλες τις περιοχές παρουσιάζεται ήδη μεγάλο ποσοστό καταστροφών».

Όπως εξηγεί, «απόδειξη της κατάστασης που επικρατεί είναι και ότι οι δήμοι Καλαμάτας και Μεσσήνης ξεκίνησαν να κάνουν αναγγελίες στον ΕΛΓΑ, ώστε να έρθουν οι ανταποκριτές και να εξετάσουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί».

Τις επόμενες μέρες, αναμένεται να ακολουθήσουν οι δήμοι Τριφυλίας και Πύλου-Νέστορος. Όσον αφορά την εκτίμηση της ζημιάς στην κορινθιακή σταφίδα, ο Γιάννης Πάζιος αναφέρει ότι «ξεπερνούν το 40% και για αυτό η κυβέρνηση πρέπει να στείλει τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ για να υπολογισθεί με ακρίβεια η ζημιά». Η οριστική εικόνα αναμένεται να διαμορφωθεί μετά από ένα δεκαήμερο.

Σύκα

Η κακή πορεία της κορινθιακής σταφίδας, όπως φαίνεται, δεν θα είναι η μοναδική άσχημη εξέλιξη στη Μεσσηνία, καθώς όπως μας ενημερώνει ο διευθυντής της ΣΥΚΙΚΗ, Γιώργος Αγγελόπουλος, «οι γεωπόνοι της ΣΥΚΙΚΗ καταγράφουν παντού ζημιές, ξεκινώντας από τη Μεσσηνία έως τη Λακωνία. Τα ευρήματα που καταγράφηκαν ήταν πτώση φύλλων, καρπόπτωση, εγκαύματα στους καρπούς και μικροκαρπία. Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, πάμε για μία χρονιά που θα υπάρχουν περισσότερα σύκα σε χαμηλότερες ποιοτικές κατατάξεις. Επίσης, δεδομένη πρέπει να θεωρείται η αδυναμία κάλυψης των αναγκών που έχουν οι αγορές. Είναι μία από τις κακές χρονιές και από την εικόνα που παρουσιάζουν τα δέντρα μία εκτίμηση είναι ότι θα πάμε στο 50% της συγκομιδής».