Μεσσηνία: Στάση αναμονής για τους δασμούς στις εξαγωγές τηρούν στη ΣΥΚΙΚΗ

Σαν το παλιό καλό κρασί, που κάθε χρόνο που περνά γίνεται ακόμα καλύτερο, είναι και η ΣΥΚΙΚΗ, που κατάφερε να ξεπεράσει τις αντιξοότητες που δημιούργησαν οι καιρικές συνθήκες τα τελευταία χρόνια και να διατηρήσει στο ακέραιο το εξαγωγικό της προφίλ.
«Συνεχίζουμε να παρουσιάζουμε καθαρά εξαγωγικό χαρακτήρα, αν και καταγράφηκε μία μείωση των παραγόμενων ποσοτήτων. Καταφέραμε να μη χαθεί καμιά αγορά και αυτό το πετύχαμε με τη διαρκή ενημέρωση των πελατών μας για τις όποιες δυσκολίες συναντούσαμε. Το στοίχημα για εμάς είναι να τροφοδοτούμε όλες τις αγορές, έστω και με μικρές ποσότητες», αναφέρει ο διευθυντής της ΣΥΚΙΚΗ, Γιώργος Αγγελόπουλος.
Η ΣΥΚΙΚΗ εξάγει προϊόντα σε 15 αγορές, μεταξύ των οποίων είναι και οι ΗΠΑ. Για τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν σε περίπτωση που επιβληθούν δασμοί από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο κ. Αγγελόπουλος αναφέρει χαρακτηριστικά: «Περιμένουμε να δούμε αν θα επιβληθούν οι δασμοί και αν αυτοί θα δημιουργήσουν μεγάλη οικονομική επιβάρυνση στο προϊόν μας. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο και δεν μπορούμε να πουλήσουμε, τότε θα κάνουμε αναδιανομή στις υπόλοιπες χώρες που εξάγουμε και επιθυμούν μεγαλύτερες ποσότητες». Ο ίδιος, βέβαια, ξεκαθαρίζει ότι «εάν συμβεί κάτι τέτοιο, θα έχουμε συνολικά προβλήματα ανταγωνισμού σε όλη την Ευρώπη και τότε τα πράγματα θα είναι δύσκολα, αφού χώρες που δεν θα μπορούν να πουλήσουν στην Αμερική, όπως η Τουρκία, θα κατευθύνουν το προϊόν τους στην Ευρώπη».
Σε ό,τι αφορά τη φετινή χρονιά, ο Γιώργος Αγγελόπουλος τονίζει ότι «τα δεδομένα είναι πολύ ευνοϊκά. Από τη μία μεριά, έχουμε πολλές βροχές, που τις είχαμε ανάγκη και αυτό προμηνύει μία καλή συγκομιδή, εάν δεν υπάρξουν υψηλές θερμοκρασίες. Από εκεί και πέρα, όμως, έχουμε και ένα μειονέκτημα, αφού όλα αυτά που συνέβησαν τα τελευταία χρόνια λόγω των καυσώνων έχουν δημιουργήσει ζημιές και στα δέντρα, με αποτέλεσμα να έχουμε μία μείωση των παραγόμενων ποσοτήτων εξαιτίας των ζημιών στο φυτικό κεφάλαιο. Τα δέντρα που ήταν γερασμένα δεν άντεξαν. Αντίθετα, οι αντοχές των νέων δέντρων ήταν εντελώς διαφορετικές».
Κλείνοντας, ο ίδιος επισημαίνει ότι «η αναδιάρθρωση που κάνουν οι παραγωγοί σε συνεργασία με τη ΣΥΚΙΚΗ με την αγορά σε συμβολική τιμή δενδρυλλίων από το φυτώριο συνεχίζεται με επιτυχία, βοηθώντας στην αναβάθμιση της ποιότητας και στην προστασία της παραγωγής».