Μεσσηνία: Συνεχίζεται η ανοδική πορεία της γλυκοπατάτας

Σε ανοδική πορεία συνεχίζει να βρίσκεται η καλλιέργεια της γλυκοπατάτας, που αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια στην περιοχή της Τριφυλίας. Η έκταση της καλλιέργειας πλέον είναι στα 1.800 στρέμματα και η παραγωγή ξεπερνά τους 2.500 τόνους, ενώ το μικροκλίμα της περιοχής αποτελεί φυσικό σύμμαχο της καλλιέργειας. Έχει μεγάλες εξαγωγικές δυνατότητες και, ήδη, απευθύνεται σε αγορές της Ανατολικής Ευρώπης και μεγάλα σούπερ μάρκετ.
Όπως τονίζει ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, «υπάρχουν προβλήματα φυτοπροστασίας, αφού δεν υπάρχουν πολλά φυτοπροστατευτικά για την αντιμετώπιση των ασθενειών που προσβάλλουν την πατάτα. Η καλλιέργεια έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια στην περιοχή και ένα από τα προβλήματα είναι το πολλαπλασιαστικό υλικό που πρέπει να είναι υγιές, χωρίς φυτοϋγειονομικά προβλήματα, ώστε να έχουμε καλή απόδοση».
Εξαγώγιμο προϊόν
Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Γεωργούλη, ιδιοκτήτη της Georgoulis Glykopatates, «φέτος, είχαμε κάποια προβλήματα με τον μεγάλο καύσωνα. Η μείωση της παραγωγής δεν ξεπέρασε το 20% και η τιμή για τον παραγωγό κυμάνθηκε από 60 έως 70 λεπτά».
Ο ίδιος προσθέτει ότι «η γλυκοπατάτα είναι ένα εξαγώγιμο προϊόν με δυνατότητες εξέλιξης και, ήδη, εμείς ως εταιρεία έχουμε αυξήσει τις εκτάσεις καλλιέργειας. Στα πλεονεκτήματά του καταγράφεται ότι αποτελεί ένα πιστοποιημένο προϊόν χωρίς φυτοφάρμακα. Οι εξαγωγές αυτό το χρονικό διάστημα γίνονται στις βαλκανικές χώρες. Σε ό,τι αφορά την εσωτερική αγορά, είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε χρονιά η γλυκοπατάτα μεγαλώνει την αγορά της και αυξάνονται οι πωλήσεις, αφού έχει πολλές ιδιότητες, σύμφωνα με τους επιστήμονες».
Κλείνοντας, ο κ. Γεωργούλης υπογραμμίζει ότι «η έλλειψη επαρκών υδάτινων πόρων προκαλεί ανησυχία για το αν θα έχουμε περαιτέρω επέκταση των καλλιεργειών. Δεδομένου ότι οι γλυκοπατάτες απαιτούν μεγάλη ποσότητα νερού λόγω του καλοκαιρινού τους χαρακτήρα, η αβεβαιότητα σχετικά με την επάρκεια των υδάτων μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο στην ανάπτυξη της καλλιέργειας».