Μετ’ εμποδίων η εξέλιξη της βαμβακοκαλλιέργειας

Μετά βίας αναπτύσσεται η βαμβακοκαλλιέργεια στον θεσσαλικό κάμπο, προφανώς λόγω κλιματολογικών συνθηκών, σε μια χρονιά που χαρακτηρίζεται όψιμη, με μεγάλη μείωση στα καλλιεργούμενα στρέμματα. Την ίδια ώρα, έντονη ανησυχία επικρατεί στις τάξεις των βαμβακοπαραγωγών, λόγω της χαμηλής διεθνούς εμπορικής τιμής, αλλά και της έλλειψης νερού.
Η άνοδος του υδραργύρου τις τελευταίες μέρες αύξησε τις ανάγκες για ποτίσματα, ενώ στην παρούσα φάση η πρόσβαση των αγροτών στο αρδευτικό δίκτυο γίνεται κανονικά. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι κάτι ανάλογο θα γίνει και στο κρίσιμο διάστημα του Αυγούστου, καθώς τα υδάτινα αποθέματα στον κάμπο είναι μειωμένα. Ο σχεδιασμός του ΟΔΥΘ προβλέπει εναλλάξ ποτίσματα ανά εβδομάδα και περιοχή.
Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι Θεσσαλοί βαμβακοπαραγωγοί, εξαιτίας της χαμηλής εμπορικής τιμής, λίγο πάνω από τα 40 λεπτά, όταν πέρυσι οι περισσότερες συμφωνίες είχαν κλειστεί μεταξύ 43-44 λεπτών, αλλά και πάλι υπήρχε γκρίνια. Για να καλυφθούν τα αυξημένα κόστη παραγωγής, η προσδοκώμενη τιμή υπολογίζεται στα 55-60 λεπτά, με μία μέση στρεμματική απόδοση στα 400 κιλά. Οι λογαριασμοί δεν βγαίνουν και το μέλλον της καλλιέργειας προδιαγράφεται δυσοίωνο.
«Όχι» σε προληπτικούς ψεκασμούς
Το θετικό είναι ότι δεν έχει εμφανιστεί ακόμη το πράσινο σκουλήκι, κάτι που θα αύξανε ακόμη περισσότερο το κόστος παραγωγής. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΑΟ ΠΕ Λάρισας, στο δίκτυο φερομονικών παγίδων που έχει αναπτύξει η Υπηρεσία, όσον αφορά τόσο το πράσινο, όσο και το ρόδινο σκουλήκι, μέχρι στιγμής διαπιστώνονται χαμηλά έως μέτρια επίπεδα συλλήψεων ενηλίκων (πεταλούδων). Η Υπηρεσία υπενθυμίζει στους παραγωγούς ότι ο αριθμός των συλλήψεων στις φερομονικές παγίδες δεν αποτελεί κριτήριο για την εφαρμογή χημικής επέμβασης.
Η σοβαρότητα της προσβολής είναι συνάρτηση: 1) Του αριθμού και της ηλικίας των ζωντανών προνυμφών (σκουληκιών) που διαπιστώνονται από τις επιτόπιες επισκέψεις στους αγρούς και 2) του σταδίου ανάπτυξης της καλλιέργειας. Ουσιαστικό κριτήριο για την απόφαση λήψης ή όχι μέτρων αντιμετώπισης είναι μόνο τα αποτελέσματα των επιτόπιων δειγματοληψιών στα όργανα των φυτών (χτένια, άνθη, καρύδια).
Η Υπηρεσία επισημαίνει ότι οι προσβολές που προκαλεί το πράσινο σκουλήκι στο παρόν στάδιο του βαμβακιού δεν είναι σημαντικές λόγω της ικανότητας του φυτού να αναπληρώνει τα κατεστραμμένα καρποφόρα όργανα. Επίσης, η δράση του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού στο παρόν βλαστικό στάδιο του βαμβακιού δύναται να αναχαιτιστεί από τη δραστηριότητα των ωφέλιμων εντόμων, που εγκαθίστανται αυτή την περίοδο στα βαμβακοχώραφα και που είναι χρήσιμα στις επόμενες και πιο καταστρεπτικές γενεές. Γι’ αυτό παρακαλούνται οι παραγωγοί να μην προβαίνουν σε «προληπτικές» χημικές επεμβάσεις.