Μετά την πανώλη και τις πυρκαγιές, τι άλλο μένει για τον αφανισμό της κτηνοτροφίας;
Στο… παρά πέντε κατάφεραν να γλιτώσουν και να μεταφέρουν τα κοπάδια τους σε ασφαλείς περιοχές πολλοί κτηνοτρόφοι της ευρύτερης περιοχής της Βορειοανατολικής Αττικής, η οποία επλήγη από την πυρκαγιά της 11ης Αυγούστου. Δυστυχώς, όμως, για τους εναπομείναντες, εκτός από το πάγιο κεφάλαιο, χάθηκε και το ζωικό.
Η περίπτωση του Παντελή Μεγαγιάννη, κτηνοτρόφου με 100 κατσίκες από την Ανατολική Αττική, ο οποίος έχασε όλα του τα ζώα, είναι ενδεικτική της καταστροφικής απώλειας στο ζωικό κεφάλαιο. Στο «γκρίζο κάδρο» της επόμενης ημέρας μπαίνουν και οι κτηριακές εγκαταστάσεις, όπως επίσης και οι ζωοτροφές, που ήδη ήταν αγορασμένες για να καλύψουν τις ανάγκες του κτηνοτρόφου τον χειμώνα.
Ζοφερή είναι η εικόνα που μεταφέρει στην «ΥΧ» η γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής, Μάγδα Κοντογιάννη. Η ίδια υποστηρίζει ότι «υπήρξαν και άλλες απώλειες ζωικού κεφαλαίου, οι οποίες μέχρι τώρα δεν έχουν καταγραφεί». Όπως μας μεταφέρει, παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση, έχοντας καθημερινή επαφή με τους κτηνοτρόφους.
Συνοψίζοντας τον μέχρι τώρα απολογισμό για τη ζημιά στην κτηνοτροφία της Αττικής από το καταστροφικό πέρασμα της πυρκαγιάς, η κα Κοντογιάννη υποστηρίζει ότι έχουν καεί σταβλικές εγκαταστάσεις, αποθηκευτικοί χώροι με μεγάλες ποσότητες σε ζωοτροφές και σημαντικός αριθμός μηχανολογικού εξοπλισμού.
«Η μείωση των κοπαδιών στην Αττική, όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας, έχει ως αποτέλεσμα τα δάση να γίνονται περισσότερο ευάλωτα στις πυρκαγιές, όπως επίσης και σε άλλες φυσικές καταστροφές», μεταφέρει στην «ΥΧ» η γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής, Μάγδα Κοντογιάννη
Ελάχιστοι οι εναπομείναντες κτηνοτρόφοι
Σε έναν βαθμό, η κα Κοντογιάννη δεν κρύβει την ανακούφισή της για τους κτηνοτρόφους που κατάφεραν να κρατήσουν ζωντανά τα κοπάδια τους. Όπως λέει, αυτοί που έχουν μείνει στον κλάδο είναι ελάχιστοι και αν για τον οποιονδήποτε λόγο εγκαταλείψουν ή καταστραφούν, δεν πρόκειται να γυρίσουν πίσω.
Πριν τη φωτιά, τα βλέμματα όλων των κτηνοτρόφων ήταν στραμμένα στην εξέλιξη και την πορεία της πανώλης των αιγοπροβάτων. Η οποία, τελικά, αποδείχθηκε μόνο μια πρόγευση για το τι θα ακολουθούσε. «Ασχολούμασταν με την εφαρμογή όλων των κανόνων προστασίας των κοπαδιών μας, με αυξημένη ευθύνη, αλλά και αρνητική ψυχολογία, όταν, ξαφνικά, παρουσιάστηκαν μπροστά μας και οι πυρκαγιές. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο και δυστυχώς μπαίνουμε σε έναν κύκλο αφανισμού της παραδοσιακής κτηνοτροφίας», προειδοποιεί.
Χωρίς κοπάδια, τα δάση γίνονται περισσότερο ευάλωτα στις φωτιές
Εκτός από τον παραγωγικό της ρόλο, η απουσία της κτηνοτροφίας θα αφήσει και ένα σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα στις περιοχές που παραδοσιακά είχε εκτεταμένη παρουσία. Όχι, όμως, το επιβαρυντικό αποτύπωμα για το οποίο μιλούν πολλοί πολέμιοί της. Όπως εξηγεί η κα Κοντογιάννη, «η μείωση των κοπαδιών στην Αττική, όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας, έχει ως αποτέλεσμα τα δάση να γίνονται περισσότερο ευάλωτα στις πυρκαγιές, όπως επίσης και σε άλλες φυσικές καταστροφές».
Συνοψίζοντας τον μέχρι τώρα απολογισμό για τη ζημιά στην κτηνοτροφία της Αττικής, η κα Κοντογιάννη υποστηρίζει ότι έχουν καεί σταβλικές εγκαταστάσεις, αποθηκευτικοί χώροι με μεγάλες ποσότητες σε ζωοτροφές και σημαντικός αριθμός μηχανολογικού εξοπλισμού
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΛΓΑ
«Συνολικά 350 αιγοπρόβατα και άλλα ζώα ο μέχρι τώρα απολογισμός της φωτιάς»
Σε δήλωση του στα μέσα ενημέρωσης, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, έκανε λόγο για 350 απώλειες ζώων και κυρίως αιγοπροβάτων, που εγκλωβίστηκαν σε διάφορες περιοχές της Αττικής, με αποτέλεσμα τον θάνατό τους. Ο ίδιος ανέφερε ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία του ενταφιασμού σύμφωνα με τα πρωτόκολλα, ενώ στελέχη του ΕΛΓΑ «έχουν ήδη έχουν ξεκινήσει την καταγραφή της απώλειας ζωικού και φυτικού κεφαλαίου της περιοχής». Ο κ. Λυκουρέντζος υποστήριξε επίσης ότι το ζωικό κεφάλαιο θα αποκατασταθεί άμεσα, με πληρωμές στους κτηνοτρόφους εντός του επόμενου διαστήματος.