Μετά το Πάσχα η καμπάνια ενημέρωσης για τη ρύθμιση των κόκκινων αγροτικών δανείων
Καμπάνια ενημέρωσης για την ευνοϊκή ρύθμιση των χρεών ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ που έχουν στην “πλάτη”τους από την πώληση της ΑΤΕ, το 2012, οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα, ξεκινά αμέσως, μετά τις γιορτές του Πάσχα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως επισήμανε, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλης Κόκκαλης, στο περιθώριο του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου Κεντρικής Μακεδονίας. Η ενημέρωση των αγροτοκτηνοτρόφων γίνεται από τα Κέντρα Υποστήριξης Δανειοληπτών.
Όπως επισήμανε ο κ. Κόκκαλης, από την 1η Μαΐου φέτος, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να προχωρούν στη ρύθμιση του δανείου τους μπαίνοντας στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Μεταξύ των ευνοϊκών ρυθμίσεων που προβλέπονται για τα “κόκκινα” δάνεια των αγροτών, που κατά τον κ. Κόκκαλη φέρουν και την υπογραφή της Τράπεζας της Ελλάδας, συμπεριλαμβάνονται τα εξής:
- η επαναδραστηριοποίηση του γνωστού νόμου 3259/2004 των πανωτοκίων, σύμφωνα με τον οποίο οποιαδήποτε αμφιβολία, ή ένταση έχουν οι αγρότες θα εξετάζεται ο φάκελός τους για πανωτόκια
- δυνατότητα διαγραφής κεφαλαίου ως και 60%, και διαγραφή όλων των τόκων.
Οι προαναφερόμενες ευνοϊκές ρυθμίσεις, αφορούν φυσικά πρόσωπα, αγρότες και κτηνοτρόφους και κατά τον κ. Κόκκαλη, υπολογίζονται σε 25.000 στη χώρα, ενώ μόλις ένα 2% αυτών των δανειοληπτών έχουν προχωρήσει σε κάποια ρύθμιση μέχρι σήμερα. “Και αυτό γιατί ποτέ μέχρι σήμερα δεν υπήρξε μια παρέμβαση για το χρέος τους”, επισήμανε ο υφυπουργός και πρόσθεσε: “Με αυτές τις ρυθμίσεις πιστεύουμε ότι θα επιλυθεί το χρέος το ιδιωτικό των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα σε μεγάλο βαθμό”.
“Στο επόμενο στάδιο θα δούμε τα δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, που αφορούν πολλούς συνεταιρισμούς που βρίσκονται στο μεταίχμιο της βιωισμότητας”, υπογράμμισε ο κ, Κόκκαλης, επισημαίνοντας ότι “πρόκειται για ένα σύνθετο και δύσκολο θέμα, αλλά υποσχόμαστε ότι θα προσπαθήσουμε σκληρά για την επίλυσή του”.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ