Μεταποίηση και εξωστρέφεια τα κλειδιά για την ανάπτυξη της ορεινής κτηνοτροφίας

Ζητούμενο η βελτίωση της καθημερινότητας των κτηνοτρόφων

Τους τρόπους ανάκαμψης της κτηνοτροφίας στην ορεινή Ηλεία, η οποία καταγράφει κατηφορική πορεία, αφού δεν έχουν λυθεί ακόμα και σήμερα καίρια ζητήματα, όπως ο εξηλεκτρισμός των στάβλων, η αγροτική οδοποιία και η άρδευση, αναζήτησαν οι ομιλητές και οι παρευρισκόμενοι σε ημερίδα που διοργανώθηκε πριν από λίγες ημέρες στο κοινοτικό κατάστημα στο Πανόπουλο με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, η ανάπτυξη της περιοχής μέσω της κτηνοτροφίας είναι πλέον ζήτημα ζωής και θανάτου και, αν δεν λυθούν τα προβλήματα της καθημερινότητας, τότε η ερήμωση της υπαίθρου θα είναι αναπόφευκτη.

Κοινό σημείο των περισσότερων ομιλητών ήταν η δημιουργία μεταποιητικών μονάδων για την αξιοποίηση του παραγόμενου γάλακτος που ξεχωρίζει στην Ηλεία, τόσο από πλευράς ποσότητας, όσο και από πλευράς ποιότητας, αλλά και η ανάγκη σύνδεσης των τοπικών γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων με τη γαστρονομία και τον τουριστικό τομέα.

Όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Θεόδωρος Βασιλόπουλος, βρίσκεται σε συνεργασία με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού, Νίκου Κοροβέση, ο οποίος μάλιστα βρέθηκε στην ημερίδα, προκειμένου να ενημερώσει για τις δράσεις που προτίθενται να αναλάβουν.

Τόνισε πως ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος θα έχουν ρόλο στο πρόγραμμα τουριστικής προβολής, ενώ υπογράμμισε πως σε όποια διεθνή τουριστική έκθεση συμμετέχει η περιφέρεια θα υπάρχει και παρουσία τους με κάποιο περίπτερο, ώστε να γίνουν γνωστά προς τα έξω τα παραγόμενα τοπικά προϊόντα.

εν έτει 2020 υπάρχουν κτηνοτρόφοι, οι οποίοι αγκομαχούν να φτάσουν στους στάβλους τους λόγω της μη ύπαρξης αγροτικής οδοποιίας, επιστρατεύοντας ακόμα και γαϊδούρια για να πάνε τις ζωοτροφές

Επισημάνσεις

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, οι κτηνοτρόφοι της ορεινής Ηλείας, οι οποίοι γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα της κοινότητας, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις εξελίξεις στον κλάδο, αλλά και να συνομιλήσουν με γεωπόνους της περιφέρειας.

Ο Κώστας Μήλιος, διδάκτωρ κτηνίατρος Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, εξήγησε την προοπτική που υπάρχει μετά τη βελτίωση του πλαισίου για την ιδιοπαραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων, δίνοντας τη δυνατότητα στον κτηνοτρόφο να διαθέτει το προϊόν του από τον στάβλο στις λαϊκές αγορές και στην τοπική αγορά.Ακολούθησε η τοποθέτηση της διευθύντριας Αγροτικής Οικονομίας – Κτηνιατρικής της ΠΕ Ηλείας, Παναγιώτας Σπυροπούλου, η οποία τόνισε πως ο νομός έχει το πλεονέκτημα της βιοποικιλότητας, λόγω της γεωγραφικής του θέσης, αλλά και το μοναδικό προνόμιο, λόγω των καιρικών συνθηκών, τα ζώα να βόσκουν έξω την ημέρα και το βράδυ να σταβλίζονται.

Με τον τρόπο αυτόν, πέρα από την παραγωγή ποιοτικών γαλακτοκομικών προϊόντων, μειώνεται σημαντικά το κόστος παραγωγής. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη να δημιουργήσουν μικρής κλίμακας τυροκομεία για τη μεταποίηση των προϊόντων τους, αλλά και να ενταχθούν σε ομάδες παραγωγών.

Ιδιαίτερα καυστική ήταν η τοποθέτηση της κτηνιάτρου Παναγιώτας Σκουρφούτα, η οποία ανέφερε πως εν έτει 2020 υπάρχουν κτηνοτρόφοι, οι οποίοι αγκομαχούν να φτάσουν στους στάβλους τους λόγω της μη ύπαρξης αγροτικής οδοποιίας, επιστρατεύοντας ακόμα και γαϊδούρια για να πάνε τις ζωοτροφές. Επίσης, υπάρχουν κτηνοτρόφοι οι οποίοι έχουν στάβλο με ρεύμα, αλλά δεν έχουν ηλεκτρισμό για τα αρμεκτικά τους.

Το δικό του παράδειγμα ιδιοπαραγωγής ανέλυσε ο κτηνίατρος Αθανάσιος Γεωργόπουλος, ο οποίος τυποποιεί το γάλα που παράγουν τα βοοειδή του και το διαθέτει στην τοπική αγορά. Τόνισε πως οι κτηνοτρόφοι του νομού έχουν δύναμη, γιατί παράγουν κάθε χρόνο μεγάλες ποσότητες γάλακτος, άριστης ποιότητας και δεν πρέπει να είναι έρμαια των εμπόρων. Κατέστησε σαφές, όμως, πως αν δεν κάνουν οι ίδιοι τη μεταποίηση, τότε οι έμποροι θα παίρνουν το γάλα σε χαμηλές τιμές για να φτιάχνουν τα δικά τους ΠΟΠ προϊόντα σε άλλες περιοχές.