Μετωπική σύγκρουση για την ελιά Καλαμάτας

Η απόφαση του Γιώργου Γεωργαντά να εγγράψει στους καταλόγους ποικιλιών την ονομασία «Καλαμάτα» ως συνώνυμο της ποικιλίας Καλαμών έχει οδηγήσει σε μετωπική αντιπαράθεση τους φορείς του κλάδου. «Θα κάνουμε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για να πραστατέψουμε το προϊόν», δηλώνουν οι φορείς της Μεσσηνίας. «Ανεκτίμητης αξίας η απόφαση του υπουργού», δηλώνει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του ΔΟΕΠΕΛ Γ. Ντούτσιας.

Στο ρεπορτάζ που ακολουθεί οι δύο πλευρές παραθέτουν τις απόψεις τους σχετικά με το θέμα.

 


Δήλωση φορέων Καλαμάτας
Η Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ και η Ελιά Καλαμών στο απόσπασμα
Και έσται η εσχάτη πλάνη χείρων της πρώτης…

«Θα θέλαμε να εκφράσουμε την απογοήτευση και την αγανάκτησή μας αναφορικά με την απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεωργαντά, να καταχωρίσει στον εθνικό και ευρωπαϊκό κατάλογο ποικιλιών την προστατευόμενη ονομασία προέλευσης “Καλαμάτα” ως συνώνυμο της ονομασίας της ποικιλίας Καλαμών όπως ακριβώς είχε πράξει και ο προκάτοχός του, κ. Αποστόλου, σε συνέχεια πιέσεων οργανωμένων συμφερόντων που αδιαφορούν για τη βιωσιμότητα των Ελλήνων παραγωγών Ελιάς Καλαμών. (Άξιος συνεχιστής…)

Καίτοι μοχθήσαμε προκειμένου να εξηγήσουμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος, προκειμένου να διαφυλάξουμε τα συμφέροντα των παραγωγών Ελιάς Καλαμών και της εμβληματικής ονομασίας Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ – Κalamata Olives μέσα από ολοκληρωμένο οδικό χάρτη που μόνο εμείς μαζί με Λάκωνες υποβάλαμε. Ο ΥπΑΑΤ και όσοι νομίζουν ότι δικαιώνονται ή πανηγυρίζουν, δυστυχώς για δεύτερη φορά, έπεσαν στη γνωστή πλάνη όσων προπαγάνδιζαν καταστροφές και απώλειες, με αφορμή την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Δίνοντας συνέχεια στο έγκλημα που σχετίζεται με την απελευθέρωση της προστασίας (όπως προκύπτει μέσα από τη διατύπωση του ΦΕΚ), αδυνατώντας να εφαρμόσουν ακόμα και το άρθρο 42 του Κανονισμού που μνημονεύουν και επιτρέποντας στην ουσία στον οποιοδήποτε καλλιεργεί ελιά Καλαμών να τη διακινεί με την ονομασία Kalamata.

Όπως και το 2016 και το 2018 δεν το βάλαμε κάτω, έτσι και τώρα θα συνεχίσουμε προσηλωμένοι στον αγώνα μας, για επέκταση της ζώνης – επικαιροποίηση προδιαγραφών του Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ, αλλά και με τη νομική μας ομάδα, τους βουλευτές, τους φορείς της Μεσσηνίας, τη Συντονιστική Επιτροπή Λακωνίας που τους ευχαριστούμε ξανά, τον αγώνα για την εκ νέου ανατροπή της ανιστόρητης και εθνικά επιζήμιας απόφασης Γεωργαντά και να αποδοθούν ευθύνες όπου αλλού υπάρχουν.

Ο αγώνας συνεχίζεται με αξιοπρέπεια, επιστημοσύνη και σεβασμό στους παραγωγούς της χώρας, τους μεταποιητές / τυποποιητές / εξαγωγείς με πατριωτική συνείδηση και υγιή αντίληψη».

Αγροτικός Συνεταιρισμός «Ένωση Μεσσηνίας»
Αγροτικός Συνεταιρισμός Στέρνας
Αγροτικός Συνεταιρισμός Νηλέας
Σύλλογος υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων ΠΟΠ (ΣΥΜΕΠΟΠ)

Δήλωση προέδρου ΔΟΕΠΕΛ
Η απόφαση Γεωργαντά καθησυχάζει την εξαγωγική αγορά
Πρόσκληση στους Οργανισμούς ελαιοπαραγωγών της ΠΕ Μεσσηνίας να ενταχθούν στη Διεπαγγελματική

«Σε μια παρέμβασή μου στο φύλλο της 24/6/2022 της έγκριτης εφημερίδας σας, έγραφα με άρθρο μου ότι “οι… νουνεχείς εκπρόσωποι της Μεσσηνίας και του ΠΟΠ “Ελιά Καλαμάτας”/PDO “Elia Kalamatas” πρέπει πλέον να εννόησαν την τραγική κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά την απόφαση του ΣτΕ και την Ακύρωση της Απόφασης Αποστόλου”.

Έγραφα, επίσης, ότι “το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την ακύρωση της Απόφασης Αποστόλου από το ΣτΕ είναι τεράστιο, ώστε κανένα αρμόδιο κυβερνητικό αφτί να μην μπορεί́ να μείνει πλέον αδιάφορο.

Πράγματι, ο υπουργός Γεώργιος Γεωργαντάς με υπομονή και επιμονή διαβουλεύτηκε με όλους τους ενδιαφερόμενους και επέφερε, και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ, τη συμμόρφωση στα σημεία που κατά την Απόφαση του ΣτΕ έπασχε η προηγούμενη Υπουργική Απόφαση.

Πλέον, η Απόφαση Γεωργαντά ομαλοποιεί και καθησυχάζει την εξαγωγική αγορά των ελληνικών εμπορικών τύπων της ποικιλίας Καλαμών μετά τη διαταραχή που προέκυψε με την 1149/2022 Απόφαση του ΣτΕ και εξασφαλίζει την απρόσκοπτη απορρόφηση του προϊόντος από τα χέρια των παραγωγών της ποικιλίας.

Παρά το γεγονός ότι ακούγονται αμετροέπειες από εκπροσώπους της Μεσσηνίας, αν τελικά ίσχυε η Απόφαση του ΣτΕ ή αν αργοπορούσε η Απόφαση Γεωργαντά, η υπόθεση της ελληνικής ελιάς Καλαμών θα ήταν χαμένη. Η ελιά Καλαμών είναι ένα από τα λίγα εθνικά προϊόντα της χώρας μας με εξαγωγική κατεύθυνση που:

✱ Παράγεται από εκατομμύρια δέντρα της ποικιλίας σε πολλές περιφερειακές ενότητες της χώρας, από 27.000 ελαιοπαραγωγικές εκμεταλλεύσεις.

✱ Παρασκευάζεται/μεταποιείται σε πάνω από 150 σύγχρονες μεταποιητικές μονάδες.

✱ Εξάγεται σε πάνω από 100 χώρες σε ποσότητες 73.000 τόνων αξίας 220 εκατ. ευρώ σήμερα και σε πάνω από 120.000 τόνους αύριο με την είσοδο στην καρποφορία των φυτεύσεων εκατομμυρίων δενδρυλλίων της ποικιλίας Καλαμών των τελευταίων χρόνων.

Η Απόφαση Γεωργαντά είναι ανεκτίμητη και για έναν άλλον λόγο: Υπάρχει ο χρόνος πλέον, χωρίς την απειλή παγώματος των εξαγωγών, για τη συνεννόηση όλων μας, ώστε η σοβαρή διαβούλευση να καταλήξει σε κοινά αποδεκτή λύση για τη θέσπιση προστατευόμενης ονομασίας για όλο το ελληνικό προϊόν της ποικιλίας Καλαμών.

Μόνον σοβαρά μελετημένες, ομόφωνες αποφάσεις μπορεί να γίνονται σήμερα αποδεκτές.

Για τους παραπάνω λόγους, απευθύνω για πολλοστή φορά πρόσκληση στις οργανώσεις των ελαιοπαραγωγών της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας να ενταχθούν στους κόλπους της Εθνικής ΔΟΕΠΕΛ, όπως συμβαίνει και με τη συντριπτική πλειοψηφία των μεταποιητικών και εξαγωγικών επιχειρήσεων της ΠΕ Μεσσηνίας.

Η Εθνική ΔΟΕΠΕΛ αποτελεί το θεσμοθετημένο βήμα επεξεργασίας, συνεννόησης και υποβολής προτάσεων προς την πολιτική ηγεσία όλων των συντελεστών του κλάδου των επιτραπέζιων ελιών της χώρας».

Γ. Ντούτσιας