Μέτρα προστασίας από πυρκαγιές σε μελισσοσμήνη

Μέτρα προστασίας από πυρκαγιές σε μελισσοσμήνη
-Διαφήμιση-
gaia-sense
Να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα πρόληψης πυρκαγιάς στα μελισσοσμήνη τους ζητά από τους μελισσοκόμους ο ΕΛΓΑ, με έγγραφό του στον Μελισσοκομικό Σύλλογο Λάρισας, λόγω του αυξημένου κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς, κατά τη θερινή περίοδο.

Μάλιστα, ο Οργανισμός Αποζημιώσεων αφήνει να εννοηθεί ότι δεν θα υπάρξουν αποζημιώσεις, εάν δεν ληφθούν τα παρακάτω μέτρα προστασίας:

  • Να γίνεται αποψίλωση της βλάστησης του χώρου εγκατάστασης των κυψελών σε απόσταση τουλάχιστον 5 μέτρων γύρω από τις κυψέλες.
  • Η ελάχιστη απόσταση του χώρου εγκατάστασης των κυψελών από τα δέντρα και τους θάμνους να είναι τουλάχιστον 10 μέτρα. Στον χώρο των κυψελών να διατηρείται ικανή ποσότητα νερού (τουλάχιστον 200 λίτρα νερού).
  • Στις κυψέλες και σε εμφανές σημείο να αναγράφεται το ονοματεπώνυμο, η διεύθυνση και το τηλέφωνο του ιδιοκτήτη.
  • Το «κάπνισμα» των κυψελών να γίνεται μόνο μέχρι τη 12η μεσημβρινή και μόνον εφόσον επικρατούν οι κατάλληλες καιρικές συνθήκες. Σε κάθε περίπτωση, να μη γίνεται τις ημέρες που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες και ισχυροί άνεμοι.

Προσοχή με τους ψεκασμούς

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου, Κώστας Καλαπούτης, ζητά από τους αγρότες να σεβαστούν τους κανόνες ψεκασμού. «Είναι αναγκαίο να προστατέψουμε τις μέλισσες, εκτρεφόμενες και άγριες, και όλα τα ωφέλιμα έντομα που εξασφαλίζουν την επάρκειά μας σε τροφή και τη διατήρηση του περιβάλλοντος. Δεν σας ζητάμε να μην ψεκάσετε», αναφέρει χαρακτηριστικά. Και εξηγεί: «Ζητάμε να μην ψεκάζετε τις ώρες που πετούν οι μέλισσες. Μπορείτε να προστατέψετε τη σοδειά σας χωρίς να σκοτώσετε τους πολύτιμους συνεργάτες σας, τους… άμισθους υπαλλήλους σας! Παράλληλα, βοηθάτε να ζήσει και ο μελισσοκόμος. Όλοι αγωνιζόμαστε να επιβιώσουμε και, μάλιστα, σε δύσκολες εποχές, κόντρα στην κλιματική αλλαγή και την οικονομική κρίση. Ζητήστε από τον γεωπόνο σας να σας δώσει τα φάρμακα που είναι τα λιγότερο επικίνδυνα για τις μέλισσες. Ακολουθήστε προσεκτικά τις οδηγίες. Αν πρέπει να γίνει ψεκασμός πάνω στην ανθοφορία, θα πρέπει να γίνεται από τη δύση του ήλιου μέχρι την ανατολή, ώστε να μην είναι οι μέλισσες και τα ωφέλιμα έντομα πάνω στα λουλούδια όταν ψεκαστούν. Μπορούμε να συνυπάρξουμε και να κερδίσουμε όλοι, όπως κερδίζουν τα φυτά από τις μέλισσες και οι μέλισσες από τα φυτά».

¡Οι 1.500 μελισσοκόμοι της Λάρισας ζητούν από τους αγρότες να ακολουθούν τα προβλεπόμενα μέτρα ψεκασμού, υπενθυμίζοντας πως η μέλισσα είναι ο σπουδαιότερος συνεργάτης τους και μαζί με αυτήν και ο μελισσοκόμος. «Εκατομμύρια μέλισσες δουλεύουν ακούραστα στα χωράφια σας γονιμοποιώντας τα φυτά ώστε να δώσουν καρπούς.
Η μέλισσα δεν αφαιρεί τίποτα από τα φυτά, αντίθετα πολλαπλασιάζει την παραγωγή των καλλιεργειών. Μία στις τρεις μπουκιές μας τη χρωστάμε στη μέλισσα», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

 

-Διαφήμιση-