Μετρούν τις πληγές τους σε Καρδίτσα-Φάρσαλα – Στις πληγείσες περιοχές Μητσοτάκης-Τσίπρας (φωτός)

Την συμπαράσταση του στους πλημμυροπαθείς κατοίκους του νομού Καρδίτσας πρόκειται να εκφράσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αύριο Τρίτη 22/9, σε επίσκεψη του στις πληγείσες περιοχές, ενώ στις συναντήσεις του με τους τοπικούς φορείς θα γίνει αποτίμηση των ζημιών και θα αναλυθούν τα μέτρα και το σχέδιο αποκατάστασης, που ανακοίνωσε το Σάββατο το κυβερνητικό κλιμάκιο που βρέθηκε σε Καρδίτσα και Φάρσαλα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφτεί σήμερα Δευτέρα 21/9 το μεσημέρι το νομό Καρδίτσας και συγκεκριμένα το Μουζάκι, τον Παλαμά, αλλά και την πόλη της Καρδίτσας, η οποία δοκιμάστηκε σκληρά από το φονικό πέρασμα του «Ιανού». Η αγωνία των παραγωγών για την τύχη των καλλιεργειών τους μεγάλη, ενώ κάθε εκτίμηση για το μέγεθος της καταστροφής είναι παρακινδυνευμένη, αν και όλοι στις δηλώσεις τους κάνουν λόγο για ολοκληρωτική καταστροφή σε βαμβάκια, καλαμπόκια και σε κτηνοτροφικές μονάδες (τόσο στις υποδομές, όσο και στα ζώα).  

Καρδίτσα

Δεν πιστεύουν στα μάτια τους οι Καρδιτσιώτες πολίτες το μέγεθος της καταστροφής που διαπιστώνουν κάθε μέρα που περνά, ενώ οι συνθήκες διαβίωσης παραμένουν δύσκολες, καθώς δεν διαθέτουν ρεύμα και ορισμένοι ούτε νερό.   

Οι καταστηματάρχες δίνουν μάχη με τη λάσπη και οι εικόνες είναι αποκαλυπτικές του μεγέθους της καταστροφής. Όλα τα εμπορεύματά τους στο δρόμο. Η πόλη καθαρίζεται από τους ίδιους τους καταστηματάρχες, καθώς δεν υπάρχει συνεργείο του δήμου αυτή την ώρα έξω στο κέντρο. Ο ΔΕΔΔΗΕ  αναφέρει ότι  έχουν ηλεκτροδοτηθεί 59 υποσταθμοί στον αστικό ιστό της πόλης και συνεχίζονται ταυτόχρονα οι εργασίες άντλησης υδάτων για την ηλεκτροδότηση άλλων 55, με αντλητικά μηχανήματα που έχουν μεταφερθεί εκτάκτως από άλλες περιοχές. Επιπλέον σήμερα θα γίνει επιθεώρηση του Δικτύου στα σημεία που δεν είναι προσβάσιμα με drone, ενώ συνολικά στην περιοχή εργάζονται 10 συνεργεία. Το Επιμελητήριο Καρδίτσας απευθύνει πρόσκληση για καταγραφή ζημιών που προκλήθηκαν στις εμπορικές, βιοτεχνικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις του Ν. Καρδίτσας από τα ακραία καιρικά φαινόμενα της 18ης Σεπτεμβρίου.

Στο μεταξύ εφιαλτικό βράδυ έζησαν οι κάτοικοι της Μεταμόρφωσης Καρδίτσας, καθώς με εντολή του δημάρχου Παλαμά Γιώργου Σακελλαρίου, διατάχθηκαν το βράδυ του Σαββάτου να εγκαταλείψουν το χωριό, που απειλούνταν από τα νερά του Ιταλικού ποταμού, που είχαν υπερχειλίσει και μετατρέψει όλη την περιοχή σε απέραντη λίμνη. Λεωφορείο του ΚΤΕΛ παρέλαβε τους κατοίκους αργά το βράδυ και τους μετέφερε σε ξενοδοχεία και δομές περιφερειακά της Καρδίτσας, καθώς η πόλη παραμένει χωρίς ρεύμα. Αρκετοί κατευθύνθηκαν προς το μοναστήρι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, όπως είχε συμβεί και το -94, όταν ξανασημειώθηκαν πλημμύρες.

Δύσκολες στιγμές και για τους κατοίκους των Ορφανών και του Φύλλου, αφού τα νερά του Ενιπέα έχουν κατακλύσει σπίτια και χωράφια, ενώ δραματική είναι η κατάσταση και στα Καλογριανά. Ακόμη τα νερά περικύκλωσαν την Αγία Τριάδα, ο Ε-65 στον κόμβο Προαστίου είναι κάτω από το νερό, τα νερά αγγίζουν την πόλη του Παλαμά ενώ η πρόσβαση είναι εφικτή μόνο από τα Καλυβάκια, ο δρόμος Καρδίτσα-Λάρισα είναι κλεισμένος καθώς στην Αστρίτσα το νερό πέρασε το δρόμο.

Μετρούν τις πληγές τους σε Καρδίτσα-Φάρσαλα - Στις πληγείσες περιοχές Μητσοτάκης-Τσίπρας (φωτός)Φάρσαλα

Στην επαρχία Φαρσάλων υπολογίζεται ότι χτυπήθηκαν από το πέρασμα του «Ιανού» περίπου 150.000 στρέμματα. Στο μεταξύ εκατοντάδες πρόβατα κείτονται νεκρά μέσα στις λάσπες, τουμπανιασμένα, από όλες τις κτηνοτροφικές μονάδες της επαρχίας και αποτελούν υγειονομική βόμβα, καθώς οι κτηνοτρόφοι είναι αναγκασμένοι να περιμένουν συνεργείο του ΕΛΓΑ για να τα καταγράψει, ενώ στα χωριά της επαρχίας βρίσκεται από το πρωί ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας.

Στην Υπέρεια, το απόγευμα της Παρασκευής οι κάτοικοι άκουσαν την καμπάνα του Ιερού Ναού να χτυπάει και να τους καλεί ο ιερέας να βρουν καταφύγιο στην εκκλησία, προκειμένου να προστατευτούν από τα ορμητικά νερά, όπως και έγινε. Ηλικιωμένοι που έχασαν τα σπίτια τους, δεν έχουν που να φιλοξενηθούν και βρήκαν καταφύγιο στο Ι.Ν. του Αγίου Ευθυμίου, όπου κοιμούνται στο πάτωμα. Λόγω του ότι δεν υπάρχουν ξενοδοχεία στα Φάρσαλα, θα έπρεπε να μεταφερθούν στη Λάρισα, πράγμα δύσκολο λόγω συνθηκών. Κλειστά θα παραμείνουν όλα τα σχολεία μέχρι και την Τετάρτη στην επαρχία Φαρσάλων, ενώ ο δήμος διανέμει εμφιαλωμένο νερό στις περιοχές που το έχουν ανάγκη.