Μέτσοβο: Σύμφωνο συνεργασίας για την αξιοποίηση οργανικών αποβλήτων του πρωτογενούς τομέα

Μια πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ σε συνεργασία με τον Δήμο Μετσόβου, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου «LIFE-IP CEI Greece - Εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα»
17/07/2025
4' διάβασμα
metsovo-symfono-synergasias-gia-tin-axiopoiisi-organikon-apovliton-tou-protogenous-tomea-357965

Σε ακόμα μία πρωτοβουλία για την προώθηση της κυκλικής οικονομίας στον αγροτικό τομέα προχώρησε πρόσφατα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και ο Δήμος Μετσόβου, καθώς υπέγραψαν Εθελοντική Συμφωνία Συνεργασίας, με σκοπό την προώθηση της αξιοποίησης αγροδιατροφικών αποβλήτων στο πλαίσιο μιας βιώσιμης κυκλικής διαχείρισης. Η συμφωνία εντάσσεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου «LIFE-IP CEI Greece – Εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα», το οποίο προωθεί εθελοντικές συνεργασίες για τη βιώσιμη διαχείριση αποβλήτων και την ανάδειξη καλών πρακτικών σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, στο πλαίσιο της συμμαχίας, η ομάδα του LIFE-IP CEI GREECE θα ενημερώνει τους τοπικούς φορείς για καλές πρακτικές στην πρόληψη και στην αξιοποίηση των οργανικών αγροτικών αποβλήτων, θα διοργανώνει συναντήσεις εργασίας για ανταλλαγή τεχνογνωσίας και συλλογή δεδομένων, ενώ θα παρέχει τεχνική υποστήριξη και πληροφόρηση για διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία και επενδυτικές ευκαιρίες. Παράλληλα, θα εκπονηθεί Σχέδιο Διαχείρισης Αγροδιατροφικών Αποβλήτων, προσαρμοσμένο στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής του Μετσόβου, το οποίο θα αποτελέσει βάση για την υλοποίηση των δράσεων.

Από την πλευρά του, ο Δήμος Μετσόβου και οι συνεργαζόμενοι τοπικοί φορείς θα συμμετέχουν ενεργά σε συναντήσεις και δράσεις με βάση το σχέδιο που θα εκπονηθεί, θα παρέχουν δεδομένα σχετικά με τα παραγόμενα αγροτικά απόβλητα (είδος, ποσότητα, εποχικότητα) και θα στηρίξουν δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας και των εμπλεκόμενων φορέων. Η συμμετοχή στη συμμαχία για την κυκλική οικονομία αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ορθολογική διαχείριση των αγροτικών πόρων και την ενίσχυση της περιβαλλοντικής υπευθυνότητας στην περιοχή.

Το Μέτσοβο, ως ορεινή αγροτική περιοχή με έντονη γεωργική και κτηνοτροφική δραστηριότητα, παράγει σημαντικές ποσότητες οργανικών αποβλήτων, όπως υπολείμματα καλλιεργειών, κοπριά και ζωικά υποπροϊόντα. Η υιοθέτηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης αυτών είναι κρίσιμη όχι μόνο για τη μείωση της περιβαλλοντικής ρύπανσης, αλλά και για την αξιοποίησή τους ως πολύτιμο πόρο.

Το έργο «LIFE-IP CEI-Greece»

Υπενθυμίζεται ότι το ολοκληρωμένο έργο «LIFE-IP CEI-Greece – Εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα» φιλοδοξεί να συμβάλει στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων, του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων και της Εθνικής Στρατηγικής για την Κυκλική Οικονομία.

Με το έργο αναδεικνύεται μια νέα αντίληψη στον τομέα των αποβλήτων στη βάση των αρχών της κυκλικής οικονομίας, υιοθετώντας πρακτικές και αλλαγή συμπεριφοράς για την αύξηση του κύκλου ζωής των προϊόντων, τη μετατροπή των αποβλήτων σε πόρους και την αποτελεσματική εφαρμογή της νομοθετικής δέσμης μέτρων για τα απόβλητα.

Το έργο LIFE18 IPE/GR/000013 συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE της ΕΕ και από το Πράσινο Ταμείο, ενώ συντονίζεται από το ΥΠΕΝ και υλοποιείται σε συνεργασία με 19 στρατηγικούς εταίρους. Περισσότερες πληροφορίες για το LIFE-IP CEI-Greece είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα www.circulargreece.gr

Σημειώνεται, τέλος, ότι Δήμος Μετσόβου προχώρησε πρόσφατα στην τοποθέτηση πέντε κάδων συλλογής χρησιμοποιούμενων μαγειρικών ελαίων (τηγανέλαια) σε συγκεκριμένα σημεία του δήμου. «Η απόρριψη των χρησιμοποιούμενων τηγανελαίων στον νεροχύτη προκαλεί σοβαρά προβλήματα στους αγωγούς αποχέτευσης και στους βιολογικούς καθαρισμούς, ενώ συμβάλλει σημαντικά στη ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα», αναφέρει σχετική ανακοίνωση της δημοτικής αρχής, η οποία απευθύνει κάλεσμα στους δημότες να χρησιμοποιούν τους εν λόγω κάδους, βοηθώντας έτσι στην προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.