Mέχρι 28 Φεβρουαρίου το κλείσιμο τιμής με έξτρα 10 ευρω για τη βιομηχανική στο Νομικό

Περιθώριο μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου θα έχουν οι καλλιεργητές βιομηχανικής ντομάτας που θα συνεργαστούν φέτος με την Νομικός για να κλείσουν έως και το 50% της παραγωγής τους σε τιμή προσαυξημένη κατά 10 ευρώ/τόνος.

Πρόκειται για τη νέα βελτιωμένη πρόταση της βιομηχανίας που, όπως αποκάλυψε στο φύλλο της Παρασκευής 11 Φεβρουαρίου η εφημερίδα «Ύπαιθρος Χώρα», ήρθε ως απάντηση στο αίτημα των συνεταιρισμών για επιπρόσθετη αύξηση 6 ευρώ στα αρχικά 8 ευρώ/τόνο, ούτως ώστε να καλυφθεί πλήρως η αντίστοιχη αύξηση στα κοστολόγια η οποία εκτιμάται σε τουλάχιστον 14 ευρώ.

Σύμφωνα με την πρόταση της Νομικός, όσοι παραγωγοί επιθυμούν έχουν τη δυνατότητα να «κλειδώσουν» αυξημένη κατά 10 ευρώ/τόνο τιμή για ποσοστό έως και 50% της ποσότητας που θα παραδώσουν, εφόσον το δηλώσουν με την αρχική πρόθεση καλλιέργειας και μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2022. Αυτά τα 10 ευρώ προστίθενται στις ήδη αυξημένες κατά 8 ευρώ σε σχέση με πέρυσι εγγυημένες τιμές βάσης, οι οποίες πλέον διαμορφώνονται για το 50% των εν λόγω ποσοτήτων στα 100, 105 και 110 ευρώ/τόνο ανά ποιοτική «κλάση» στην κατηγορία των 5 brix για το εργοστάσιο του Δομοκού.

Για το υπόλοιπο 50% της παραγωγής, εξακολουθούν να ισχύουν ως δίχτυ ασφαλείας οι εγγυημένες τιμές των 90, 95 και 100 ευρώ/τόνο που έχουν ήδη ανακοινωθεί, με ανοιχτό το ενδεχόμενο αυξήσεων, ανάλογα και με τις συμβάσεις που θα κλείσει με τους πελάτες της η βιομηχανία.

Επί της ουσίας, για όσους παραγωγούς κάνουν την συγκεκριμένη επιλογή εξασφαλίζεται μια μίνιμουμ αύξηση 13 ευρώ/τόνο σε σχέση με πέρυσι για το σύνολο της παραγωγής τους, με πιθανότητα το ποσό αυτό να ανέβει ανάλογα με την πορεία της αγοράς.

Η ανακοίνωση της Νομικός

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «καθορίζεται η 28/2/2022 σαν τελική ημερομηνία  δυνατότητας  κλεισίματος τιμής  σε όσους παραγωγούς το επιθυμούν μέχρι το 50% της ποσότητας που θα παραδόσουν  εφόσον το δηλώσουν στην αρχική πρόθεση καλλιέργειας

1. Τιμή  +10 ευρώ από τη εγγυημένη τιμή βάσης  (  110 – 105  – 100) ευρώ

2. Η κλεισμένη τιμή για το ποσοστό  που  θα δηλωθεί θα αποτελέσει μέρος της συνολικής ποσότητας  της σύμβασης που θα συναφθεί με την Ο.Π.

3. Η τιμή  για το όποιο ποσοστό επιλέξει ο παραγωγός  είναι ανεξάρτητη  της τελικής τιμής που θα ισχύσει και θα ανακοινωθεί για το εναπομείναν ποσοστό

4. Εμπρόθεσμη θεωρείται η δήλωση μέχρι την παραπάνω ημερομηνία

5. Μετά το πέρας της παραπάνω ημερομηνίας καμία αλλαγή δεν θα γίνεται αποδεκτή». 

Το βελτιωμένο τιμολόγιο της Νομικός θα μπορούσε να ιδωθεί και υπό το πρίσμα των προσπαθειών των μεταποιητών να αναχαιτίσουν τις τάσεις φυγής από την καλλιέργεια, που εκδηλώνονται με ολοένα και μεγαλύτερη συχνότητα στις τάξεις των παραγωγών βιομηχανικής ντομάτας, λόγω του δυσθεώρητου, όπως διαμορφώνεται πλέον, κοστολογίου.

 Aυξήσεις και από Ντάμαβαντ

Σημειωτέον ότι με νέα βελτιωμένη πρόταση έχει επανέλθει και η Ντάμαβαντ, προσθέτοντας 4 ευρώ στην αύξηση 8 ευρώ/τόνο που είχε ανακοινώσει εξαρχής. Έτσι, για παράδειγμα, για το διάστημα 4/8 έως 5/9 που αντιστοιχεί στην «περίοδο αιχμής» της καμπάνιας, η τιμή διαμορφώνεται στις Ζώνες Α και Β σε 100 και 102 ευρώ/τόνο αντίστοιχα στην κατηγορία των 5 brix, συν 4 ευρώ από το μπόνους της σύμβασης.

«Σίγουρα οι κινήσεις αυτές δείχνουν ότι οι εταιρείες αντιλαμβάνονται τη δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον αγροτικό κόσμο και, παρά τις ανατιμήσεις που καλούνται να επωμισθούν και αυτές, εμφανίζονται διατεθειμένες να βάλουν πλάτη. Τέτοιες αυξήσεις δεν έχουν δοθεί ποτέ ξανά σε μια χρονιά. Όμως, τα χρήματα αυτά δεν πρόκειται να πάνε στις τσέπες των παραγωγών, απλά θα βοηθήσουν ώστε να βγει η σεζόν», τονίζει στην «ΥΧ» και στο ypaithros.gr, ο πρόεδρος του συνεταιρισμού ΘΕΣΤΟ, Χρήστος Σουλιώτης.

Τα κόστη και το δέλεαρ του βαμβακιού

Το πλέον τρομακτικό, όπως προσθέτει ο ίδιος, είναι ότι, ίσως για πρώτη φορά στα χρονικά, οι παραγωγοί καλούνται να ξεκινήσουν την καλλιέργεια δίχως να γνωρίζουν πού θα φτάσουν τα κοστολόγια. «Ήδη το πετρέλαιο έφτασε τα 1,7 ευρώ, τα έξοδα για το ρεύμα σχεδόν τριπλασιάστηκαν μέσα σε λίγες εβδομάδες. Εκεί που αρκούσαν τα 70 ευρώ, τώρα πάμε για 200 ευρώ/στρέμμα μόνο για τις γεωτρήσεις. Συνολικά φαίνεται ότι το κόστος θα ξεπεράσει τα 1.000 ευρώ/στρέμμα», υπογραμμίζει.

Γι’ αυτό και, παρά τις κινήσεις καλής θέλησης των βιομηχανιών, ένα σημαντικό κομμάτι των παραγωγών σκέφτεται να μην καλλιεργήσει βιομηχανική ντομάτα, αλλά να κινηθεί προς το βαμβάκι. «Αυτήν τη στιγμή, η πρόθεση καλλιέργειας είναι μειωμένη τουλάχιστον 30% σε σχέση με πέρυσι. Από τα 17.500 στρέμματα φαίνεται ότι σαν συνεταιρισμός θα πέσουμε φέτος στα 12.500», σημειώνει ο συνομιλητής μας.

Ακόμα μεγαλύτερη, στο 40%, αναμένεται να είναι η ποσοστιαία πτώση στις εκτάσεις του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών, όπως δηλώνει στην «ΥΧ» ο υπεύθυνος για τη βιομηχανική ντομάτα, Παναγιώτης Καλογιάννης . «Ο αγροτικός κόσμος είναι απογοητευμένος. Αυτό που βιώνουμε φέτος είναι πρωτόγνωρο. Η ρήτρα αναπροσαρμογής ανεβάζει ακόμα περισσότερο το κόστος του ρεύματος, τα λιπάσματα έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί, έχουμε πλέον ξεπεράσει κατά πολύ τα 100 ευρώ/τόνο στα συνολικά έξοδα. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα τιναχθεί στον αέρα ο πρωτογενής τομέας», τονίζει.

Παλεύουν για νέες αυξήσεις και στην Ηλεία

Βελτιωμένες προσφορές αναμένουν από τα εργοστάσια και οι παραγωγοί της Ηλείας. «Υπογράψαμε με την Κύκνος γιατί να μπορέσει να “τρέξει” η συμβολαιακή, ωστόσο επιδιώκουμε κάτι καλύτερο από την πρόταση που έχουμε στα χέρια μας, γιατί τα έξοδα είναι πολύ αυξημένα», εξηγεί ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, Χρήστος Βαλιανάτος. «Πέρυσι, η ντομάτα στον συνεταιρισμό μας είχε εκκαθαριστεί στα 83-84 ευρώ, φέτος τα εργοστάσια προσφέρουν μια αύξηση της τάξης του 9%. To θετικό είναι ότι οι εταιρείες θέλουν ντομάτα, όμως πρέπει να μας στηρίξουν στη δύσκολη αυτή στιγμή. Πιστεύω ότι θα το κάνουν», προσθέτει ο ίδιος.

«Με την πρόταση που είχαμε στα χέρια μας και με βάση το περσινό σενάριο παραδόσεων, βγαίνει για το συνεταιρισμό μας μια μέση τιμή της τάξης των 96,3 ευρώ/τόνο, η οποία ήταν αποδεκτή προ διμήνου, σήμερα όμως δεν καλύπτει τα κόστη, που αυξάνονται μέρα με τη μέρα», λέει από την πλευρά του ο διευθυντής του συνεταιρισμού «Ηλείας Κήπος», Βασίλης Γκούντουβας. «Μόνο τα αρδευτικά, μετά και τις αυξήσεις στο ρεύμα, έχουν υπερδιπλασιαστεί. Ας μη μιλήσουμε για καύσιμα, μεροκάματα και λιπάσματα. Πιστεύω ότι θα γίνει μια διόρθωση προς τα πάνω, γιατί καταλαβαίνουν και οι βιομηχανίες τη θέση μας», προσθέτει.